Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AVRUPA’DA ÇOK BAŞARILI BİR YATIRIMCI
AVRUPA’DA ÇOK BAŞARILI BİR YATIRIMCI
Başarılı iş adamı Müfit Tarhan elverişli olmayan toprakları özel doğal karışımlarla verimli hale getiriyor.
24 Mart 2015, 15:07

 

 AVRUPA’DA ÇOK BAŞARILI BİR YATIRIM   

1980 sonrası Almanya’ya giden ve Turizm sektöründe bir dev olan  Nazar Turizm'i kurup, 360 milyon mark yani bugünkü ciro ile 184 milyon euroya  ulaşan şirketini Almanlar'a satması Avrupa’da bir Türk işadamının çok büyük başarısı olarak yankı yapmıştı.

Avrupada yatırım alanında en inovatif Türk Müfit Tarhan

Başarılı iş adamı  elverişli olmayan toprakları özel doğal karışımlarla verimli hale getiren Düsseldorf’daki Humintech adlı şirketin sahibi ve yaptıkları ile büyük takdir topluyor.

Bir süre önce Almanya’nın önde gelen sektör dergilerinden Impulse’a konu olan  Müfit Tarhan’ı okurlarına , “Yalnız kahramanlar” başlığıyla tanıtıp 2 tam sayfa ayırmış ve  başarılı Türk işadamının yaşamıyla tüm göçmen gençlere örnek  göstermişti..Dergi ayrıca Tarhan’ın Che Guevara’nın “Gerçekçi olalım, imkansızı isteyelim” sözünü manşete taşımıştı.

Bizde  başarıları ile Tüm Almanya’da tanınan ettiğimiz Müfit Tarhan’I ziyaret ettik ve büyük projesi Humintech company ve hedeflerini konuştum.

Kimya mühendisi Tarhan’ın kurduğu fabrika, çorak arazilerini tarıma açmak isteyen ülkelere humusa dönüşen karışım üretip, ithal ediyor.

Humintech , hollyday express ,turizm faaliyetlerinden sonra 1992’de kurduğu  bir şirket.Aslında şirketin bir geçmişi var  Rheinbraun Alman kömür işletmeleri müdürlüğü kuruluşu olan Wescon’un devamı olan bu şirketi devir aldı.

Şirket faaliyeti daha evvel kömür arazilerinin yeşillendirilmesinde kullanılan Bonn  Üniversitesinin geliştirdikleri bir ürünle  sınırlıydı , Tarhan şirketi devir aldıktan sonra  Almanya’da ki bilim enstitüleri , Fraunhofer enstitüleri ve Bonn Üniversitesi mikrobiyolojik hücresiyle iş birliği içerisinde yeni ürünler ve yeni patentler geliştirdi .

Şu anda dünyanın en büyük linyit kömür yataklarından biri olan Gas Weiler hammaddesini buradan hammaddeyi kazanıyor ve hammaddenin onun içerisinde çok önemli bir toprak düzenleyici madde yani humus maddesinin ana kimyası olan humik asit üretimi yapıyor.

Dünyanın 60 ülkesine ihracat yapıyor

Güney Kore’den Kostarika‘ya kadar yaklaşık dünyanın 60 ülkesine suni gübre ihracatı  yapıyor, yani  yani Müfit Tarhan’ın  mal vermediği  ülke yok gibi.

 Firmanın şu anda’ki sahibi olduğu üretim alanı 40000 metre karelik bir alan üzerinde ,buraya  bir fabrika kurdu ve üç üretim bandı ile çok büyük bir üretim tonajına ulaşmayı planlıyor. Bu noktadan sonra yeni  tesisi ile birlikte dünyada kendi konumunda en önemli şirket konumuna geçecek...

Mikro asitler’in   çok değişik kullanım alanı var, ürünler ile beraber  en çok kullanıldığı arit denilen  ve Türkiye'nin de içerisinde olduğu Arap coğrafyası ülkeleri ve Güney Avrupa ülkeleri ve Kaliforniya’ya kadar uzanan bir kuşakta organik maddenin az olduğu topraklarda  kullanılmakta.

Sözü edilen Toprak’taki verimliliği,kök gelişimini artıran bir madde ama aynı şekilde antibiyotiğe karşıda bir özelliği olduğu için antibiyotiğin doğal karşıtı olan bir madde olarak hayvan yemi katkısı olarak kullanılıyor

AB nin yeni düzenlemeleriyle bu madde tanındığı için şimdi Pazar gelişimi açısından orada büyük bir patlama bekliyor .

Tarhan ,Bunun dışında endüstride akülerin ömürlerini %30 uzatan ‘’ bit expander ‘’ olarak kullanılıyor,çok değişik endüstriyel kullanımlar var,bütün kartonların doğal rengi olarak kullanılıyor, evet bu  gibi kullanım alanlarıda  var , Sektörde ,kendi konusunda olan  rakipleri. Bunların en büyüğü Amerikan firmaları ,bu yeni üretim tesisleri ile Humintech onlarında önüne geçmeyi planlıyor. .

Sektördeki diğer rakipler büyük kömür yatakları olan  Avusturalya ve Çin Humintech’in gerisinde kaldılar.. .

Personel sayısı olarak ,şu anda 50 kişi çalışmakta,ciro 16 milyon euro civarında , fakat  yeni tesisler yaptırımın genel hacmi 10 milyon euro yu geçti. . Ancak  bu harcanan paranın yanında genel anlamda bankalardan  temin edilen krediler ile birlikte tesis 20 milyon euro değerine ulaşacak.

Fakat pazar değeri olarak , yani pazarın öncüsü olmanın getirdiği avantaj önümüzde ki 5-10 yıl içerisinde gerek sektörün genişlemesinde ki sinyaller ile bu firmaya borsa değeri vereceğini umut ediyor .

O anlamda Müfit Tarhan  bu pozisyonumuzu  yeni tesisimizi dünya’daki önder olma durumunu koruyacağını dile getiriyor.

Humintech ile ilgilili gelişmeleri Almanyada yerinde tespit ettim bugüne kadar birçok Avrupalı Türk kuruluşunu yerinde gördüm ,Humintech şu anda konumunda başta Almanya ve daha sonra dünyada öncü konuma geliyor.

Müfit Tarhan başarılı yatırımcı, girişiminin gittiği yolu beğendim ,bu açıdan  Avrupa’nın en İnovatif yatırımcı Türk işadamı deyimini bu yüzden kullanıyorum... 

Şeffaf Gazete.com


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR