Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AYM ÇED ZORUNLU DEDİ
AYM ÇED ZORUNLU DEDİ
Anayasa Mahkemesi, 3. havalimanı, 3. köprü ve Akkuyu Nükleer Santrali gibi projeleri Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinden muaf tutmak için çıkarılan 'torba yasa'yı iptal etti. Tamamlanmamış bütün projeler için ÇED zorunlu olacak.
5 Temmuz 2015, 14:42

 

Anayasa Mahkemesi, 3. havalimanı, 3. köprü ve Akkuyu Nükleer Santrali gibi projeleri Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinden muaf tutmak için çıkarılan 'torba yasa'yı iptal etti. Tamamlanmamış bütün projeler için ÇED zorunlu olacak.

Projeler hayata geçirilirken, çevreye etkilerinin değerlendirilme için ÇED raporları isteniyor. Bu süreci bir an önce aşmak isteyen AK Parti, büyük projeleri ÇED sürecinden muaf tutmak için önce yönetmelik çıkardı. Bu yönetmelik Danıştay tarafından iptal edildi. Hükümet daha sonra Danıştay'ın kararını ortadan kaldırmak için yasa çıkardı. Yasa, 29 Mayıs 2013 tarihinde yürürlüğe girdi. Cumhuriyet gazetesinde Mustafa Çakır imzasıyla yayınlanan habere göre, hükümetin çıkardığı bu yasa, CHP milletvekillerinin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. İptalin gerekçesi dün Resmi Gazete'de yayınlandı.

Anayasa Mahkemesi, kararında şöyle dedi: "Kuralın yürürlüğe girdiği 29 Mayıs 2013 tarihi itibariyle henüz üretim ya da işletmeye başlamamış veya ihale süreci henüz tamamlanmayan kamu yatırırım projelerinin ÇED uygulamasının kapsamı dışına çıkarılmak suretiyle sağlıklı ve dengeli çevrede yaşama hakkına yapılan müdahalenin ölçülü olduğu söylenemez."

Anayasa Mahkemesi, kararında iktidarı uyardı. Daha önce ÇED değişiklikleriyle ilgili yargıdan çıkan kararlara dikkat çeken Anayasa Mahkemesi, torba yasadaki değişiklikle Danıştay kararlarının yorumlanmasında 'sözcük oyunları' yapıldığına işaret etti.

Kararda şu ifadeler yer aldı: "İptali istenilen yasa düzenlemesi ile Danıştay kararının gerekçesi sözcük oyunuyla, yap boza maruz bırakılmıştır. Danıştay'ın 'planlama aşaması geçmiş' ifadesiyle 'işletmeye başlamış ve üretim aşamasında bulunan faliyetleri' vurgulamasına rağmen iptali istenilen düzenleme ile 'planlama aşaması geçmiş' ifadesi üretim ve işletme aşamasında bulunan faliyetler bağlamından koparılmış ve daha işletmeye ve üretime başlamamış faliyetleri de kapsayacak biçimde düzenlenmiştir. Bu şekilde ÇED kapsamı dışında tutulacak faaliyetler, üretim ve işletme aşamasında olduğu belgelenen faaliyetlerin ötesine geçerek, işletme ve üretim faaliyeti içinde olmayan projeleri de kapsayacak biçimde genişletilmiştir."


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR