Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KOÇ HOLDİNG'İ UÇURAN ADAM
KOÇ HOLDİNG'İ UÇURAN ADAM
2003 yılında borsada bulunan gruplar içinde en büyük şirket olan Koç Topluluğu’nun Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine başlayan Mustafa Koç döneminde adeta şaha kalktı
25 Ocak 2016, 05:58

 

Bugün 28 milyar TL piyasa değerine sahip olan Koç Holding bünyesinde 14 şirket borsada işlem görüyor. Geçen yılın ilk 9 aylık döneminde grubun kârı yüzde 5 artışla 2.21 milyar lira olurken şirketin toplam varlıkları yüzde 15 artışla 73.45 milyar liraya yükselmişti. Mustafa Koç, 2003 yılında Koç Holding'in Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine başlamasının ardından Koç Grubu şirket alımlarıyla damgasını vurdu.


Koç Grubu’nun rekor kıran alım-satımları:
Koç Grubu’nun içinde bulunduğu alım-satımlar listelendiğinde göze çarpan şu oluyor, rekor kıran büyük alım-satımlar Mustafa Koç döneminde yaşanıyor:


- Koç Holding, Türkiye'nin en büyük şirketi Tüpraş'ı 2005 yılında bünyesine kattı. Türkiyenin lider sanayi kuruluşu olan Tüpraş’ın yüzde 51 hissesi 26 Ocak 2006 tarihinde Koç Topluluğu ve Shell Ortak Girişim Grubuna devredildi.

- 2005 yılı Mayıs ayında Yapı Kredi Bankası'nın hisselerinin yüzde 57,4’ünün Koç ve İtalyan Unicredito ortaklığına satışı konusunda sözleşme imzalandı. Koç-Unıcredit ortaklığı, satın aldığı Yapı Kredi Bankası hisseleri için 1 milyar 160 milyon avro ödedi.

- 2005 yılı Ağustos ayında Koç Holding’in perakende şirketi Migros, Tansaş’ın yüzde 70.77’sini 387,1 milyon dolara satın aldı. 2008 yılında Migros'un çoğunluk hissesini Londra merkezli fon şirketi BC Partners'a sattı.  BC Partners, yüzde 50,8 oranındaki hisse için 1.98 milyar TL ödedi.

- 2008 yılı Nisan ayında Koç Holding, Alman firması Allianz SE ile ortak olduğu Koç Allianz Sigorta AŞ ve Koç Allianz Hayat ve Emeklilik şirketlerindeki tüm hisselerini Alman ortağına sattı. 2013 yılında ise Yapı Kredi Sigorta ve Yapı Kredi Emeklilik Alman Allianz Grubu'na devredildi.

- Koç Grubu bünyesinde bulunan Tat Gıda, 1984 yılında hayata geçirdiği Maret markasını ve markaya ait taşınmazları 2014 yılında 75 milyon dolar artı KDV bedel ile Namet Gıda'ya sattı. Şirket kısa bir süre sonra ise Tat Gıda'nın Harranova Besi ve Tarım Ürünleri’nde sahip olduğu yüzde 58.15 hissenin tamamını ABD’li salça devi Morningstar'a sattığını duyurdu.image


Koç'un türkiye ekonomisine katkısı yüzde 10'a yakın
Koç Holding şirketlerinin gerçekleştirdiği ihracat, Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 9'una denk geliyor. Borsa İstanbul'daki şirketlerin toplam piyasa değerinin yüzde 18'i de yine Koç Holding şirketlerine ait. Yıllık milli gelirin yaklaşık yüzde 8'i de yine Koç Holding'e bağlı şirketlerden geliyor.


Koç Holding, otomotivde Türkiye üretiminin yüzde 45’ini, ihracatında ise yüzde 43’ünü tek başına gerçekleştirdi. Koç, aynı dönemde ülkenin beyaz eşya ihracatının ise yüzde 46’sını gerçekleştiriyor. Koç Topluluğu şirketlerinde 80 bini aşkın kişi çalışıyor.


14 Koç Şirketi Fortune 500’de yer alıyor
Dünyada en yüksek net ciroya sahip 500 kurumun sıralandığı “Fortune Global 500” listesi arasında yer alan tek Türk şirketi olan Koç Holding, listede 381’inci sırada kendisine yer bulmuştu. Fortune 500 Türkiye 2015 listesinde 14 şirketi yer aldı. Fortune 500 listesine şu linkten ulaşabilirsiniz:  http://www.fortuneturkey.com/fortune500

 

Şeffaf Gazete.com


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR