Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
YENİLGİYİ COCA COLA'DAN ALDIK
YENİLGİYİ COCA COLA'DAN ALDIK
DÜNYACA ünlü işadamı İngiliz Virgin Group Yönetim Kurulu Başkanı Sir Richard Branson, önceki akşam İstanbul’da ‘girişimcilik öyküsünü’ anlattı ve soruları yanıtladı.
18 Mart 2016, 08:34

 

İstanbul’da konferans veren İngiliz Virgin Group’un başkanı Sir Richard Branson, kendisine hayatındaki en büyük yenilgiyi Coca-Cola’nın tattırdığını söyledi

 “Biz onları ABD’de yeneriz derken, İngiltere’ye girdiler ve sadece bir haftada her yere yayıldılar, biz de pes ettik”

DÜNYACA ünlü işadamı İngiliz Virgin Group Yönetim Kurulu Başkanı Sir Richard Branson, önceki akşam İstanbul’da ‘girişimcilik öyküsünü’ anlattı ve soruları yanıtladı. Türkiye ile ilgili de çok olumlu mesajlar veren Branson, hayatındaki en büyük başarısızlığı ya da yenilgiyi Coca-Cola’ya karşı rekabete kalkıştığında yaşadığını itiraf etti. Sipahiler Event ve Girişimcilik Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği, Mavi Jeans’in de platin sponsorluğu üstlendiği İstanbul Talks konferansları kapsamında Türkiye’ye gelen Branson, “Coca-Cola’yı geçmeye karar vermiştik (Virgin Cola ile). Markamızın onların önüne geçeceğine de inanmıştık ve 2 yıl buna odaklandık. Ancak bir süre sonra Coca-Cola İngiltere’ye geldi ve 1 haftada her yere yayıldı. Bundan aldığımız ders; ‘büyük rakibiniz varsa yenmek için ürününüz çok iyi olmalı” dedi.

BRITISH AIRWAYS’İ ÖYLE YENDİK


 

Girişimciliğe ilk adımı attığı havayolu işinde elde ettiği başarının da rakibi büyük olsa da ondan çok daha iyi ürün yapması sayesinde geldiğini anlatan Branson şöyle devam etti: “Havayolu işi o zamanlar berbattı. Ben Portoriko’ya Virgin adalarına gidiyordum. Orada kız arkadaşım beni bekliyordu ama havayolu şirketleri ‘yer yok ancak yarın olur’ diyordu. Çok kızdım ve bir uçak kiraladım, 39 dolara yer satıp birkaç saatte doldurdum. Sonra bana biraz raha işi geliştir başarılı olursun dediler. Boeing’i arayıp ‘ben bir 747 almak istiyorum’ dediğimde  pek güven duymadılar ama yine de bana bir satıcı gönderdiler. Uçağı almayı başardım. Benim bir uçağım vardı British Airways’in 250, rekabet çok zordu ama daha iyi ürün verebildiğim için rekabet edebildim. British Airways ile mahkemelik de olduk ve onu da kazandık.”

ENGEL TANIMA HAREKETE GEÇ

Girişimcilikte genellikle bir zorlukla ve engelle karşılaşınca yeni iş geliştirdiğini ve yeni şirketler kurduğunu anlatan Richard Branson, “Başarmak için ilkem basit; engel tanıma ve bir an önce işe koyul. Ben bir işadamı olma hedefiyle yola çıkmadım. İlk girişimciliğim dergi yayıncılığıdır. 15 yaşındaydım ve Vietnam savaşı korkunç şekilde devam ediyordu. Ben de o zamanlar pek çok genç gibi savaşı durdurmak için kampanyalara katılıyordum. 15 yaşımda oklu bıraktım ve bir dergi kurduk. Dergi savaşa karşı temel yayın oldu. İşin girişimcilik tarafı bir gereklilikti. Derginin hayatta kalması için giren paranın çıkan paradan fazla olması gerekiyordu ve böylece girişimciliğin temel  şartlarını öğrendim. İş bir fikirdir ama insanın hayatını daha iyiye götürecek bir fikir olmalı ki başarılı olsun” dedi.

Dedikodu olan yerden kaçarım

RICHARD Branson, annesinin kendisine hayat boyu rehberlik eden öğütleri olduğunu belirterek, “Bana, ‘insanlardaki iyiyi gör ve onlara iyi davran’ derdi. Dedikoduyu da hiç sevmezdi. Ben birini eleştirirsem ‘geç aynanın karşısında kendine bak’ derdi. Şimdi dedikodu duyunca oradan kaçarım. Televizyon izlemek yerine günlük işlere yardım etmemi isterdi. Çok sevgi vardı ailemizde. Başarımın temelinde bunlar var” dedi.

image

Uzay turları için testlere başladık

VIRGIN Group Başkanı Sir Richard Branson, Uzay Turları projesinin umduğundan çok daha zor ilerlediğini itiraf etti ve şu bilgileri verdi: “Bunun için önce dünyayı gezdim, dahi mühendisler aradım. Beklentilerimin ötesinde çok zor oldu. Nihayet iki hafta önce yeni uzay gemimizin lansmanını yaptık. Test programı başlattık. Birkaç ay sürecek. Bu dünyadaki insanların yüzde 80’i uzaya gitmek ister, yeter ki güvenli olsun ve paraları yetsin.”

En büyük korkum sağlık yerinde mi

DÜNYANIN en zenginlerinden olan Richard Branson, en büyük korkusunun sorulması üzerene de, “Ailenizin ve arkadaşlarınızın sağlığı yerindeyse korkacak birşey yok. Benim en büyük korkum bu konudadır. Çünkü bugün Virgin kaybolsa korkmam, ailemi alır gider bir yere yerleşir ve orada yaşarım” dedi.

Başkalarını gerçekten umursayanı işe alıyoruz

RICHARD Branson, “çalışanlarınızı nasıl seçiyorsunuz” diye sorulması üzerine; “Bize katılan insanların insan ilişkilerinin çok iyi olması lazım. İnsanların isimlerini hatırlamalılar, diğer insanları gerçekten umursayan kişiler olmalılar. Lider ve iyi dinleyici olmalılar. Biz sadece kendi sesini duymayı sevenleri değil başkalarını da dinlemeyi sevenleri istiyoruz. Mesela bir toplantıda not almıyorsa o toplantıya neden katılmış ki? Ben de Virgin’i kurabildiysem ve bugünlere getirebildiysem bu inanın ki sistematik bir şekilde not almam sayesinde oldu. Mesela uzay turları projem için son üç haftamı not defterimle geçirdim ki 80 sayfa oldu. Acaba 10 uzay gemisini hemen yapsak mı doğru, yoksa her yıl bir tane yapmak mı? Cevap için yöneticilerimi dinlemem ve bir sürü not almak gerekiyor” dedi.

Terör yüzünden ‘iptali’ hiç düşünmedim

SIR Richard Branson, “Türkiye’de bombalı saldırı olunca, konferansa katılımınızı iptali düşünmediniz mi” şeklindeki soruya, “Hayır, hiç düşünmedim. Terör her yerde olabiliyor. Nedense bazı şehirlerde Bali’de ya da İstanbul’da, Ankara’da bomba patlayınca hemen ‘o ülkeye o şehre gitmeyin’ çağrısı yapılıyor. New York’ta, Paris’te, Londra’da olunca bir çağrısı yapılmıyor. Hayat da seyahatler de devam etmeli” diye yanıt verdi.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR