Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
YAZ REZERVASYONLARI ÇÖKTÜ
YAZ REZERVASYONLARI ÇÖKTÜ
Turizm acentalarından gelen raporlar incelendiğinde güvenlik kaygısı nedeniyle Türkiye’ye yaz rezervasyonlarında bir önceki yıla göre yüzde 40 oranında gerileme olması bekleniyor.
30 Mart 2016, 13:33

 

ALB Forex Araştırma Uzmanı Rıdvan Baştürk, Rusya'yla yaşanan uçak krizi ve terör saldırıları nedeniyle turizm sektöründe yaşanan ekonomik sorunları mercek altına aldı. Baştürk’ün analizine göre, yılın ilk iki ayında Türkiye’ye gelen turist sayısındaki yüzde 10’luk düşüş yıl boyu devam ederse, sektör 3 milyar dolara yakın kayıp yaşayabilir.

İşte Rıdvan Baştürk’ün analizi,

TÜİK verilerine göre bu yılın Şubat ayında Türkiye’ye ziyaret eden yabancı turist sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10.3 oranında azalış gösterdi. Gelen yabancı turist sayısı 2015 yılı Ağustos ayından bu yana aralıksız bir şekilde gerileme göstermektedir. Yılın ilk iki ayında ise geçtiğimiz yılın ilk iki ayına oranlara yüzde 8.48 azalış görülmektedir.

Rus turistlerin sayısında yaşanan azalma da ciddi oranda devam etmektedir. Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından yaşanan azalış Şubat ayında da devam etti. 2015 yılının Şubat ayında ülkemize gelen Rus turist sayısı 41.444 iken  bu ayı 2016 yılının Şubat ayında yüzde 51.56 düşüşle 20.074 olarak gerçekleşti. 

Bilindiği üzere hükümet, son dönemlerde sıkıntıya giren turizm sektörünü desteklemek amacıyla 22 Şubat 2016 tarihinde turizm sektörünü canlandırmak turizm eylem planını açıklamıştı. Bu eylem planında turist getiren acentalara kredi ve uçuş desteğinden banka borçlarını yapılandırmaya kadar bir çok teşvik yer alıyordu. Ancak gerek uçak krizinin etkilerinin devam ediyor olması gerekse iç güvenliğe ilişkin endişeler turizm sektöründe yaşanan sıkıntıların kısa vadede devam ettiğini göstermektedir. 

Son 7 aydır sürekli azalan yabancı turist sayısı neticesinde turizm gelirinde de ciddi kayıplar meydana geldi. 2014 yılında 34,305 milyar dolar olan turizm geliri, 2015 yılında yüzde 8.3 gerileyerek 31,464 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu yılın ilk iki ayında turist sayısında yaşanan ciddi azalışa bakılırsa turizm gelirleri açısından 2016 yılı da sıkıntılı geçebilir. Turizm acentalarından gelen raporlar incelendiğinde güvenlik kaygısı nedeniyle Türkiye’ye yaz rezervasyonlarında bir önceki yıla göre yüzde 40 oranında gerileme olması bekleniyor.

2015 yılında Türkiye’ye gelen turistlerin kişi başına düşen harcaması ortalama olarak 756 dolar düzeyindeydi. 2015 yılının ilk iki ayında 2 milyon 634 bin 359 yabancı turist ülkemize gelirken, ortalama harcama miktarı dikkate alındığında 1,991 milyar dolar gelir elde edilmiş oluyor. Ancak bu yılın ilk iki ayında yaşanan azalışla birlikte geçtiğimiz yılın ortalama harcaması baz alındığında  bu gelirin ilk iki ayda 169 milyon dolar azaldığını söyleyebiliriz. Bu hesaplama baz alınırsa sadece Şubat ayındaki kayıp ortalama olarak 108 milyon dolar düzeyinde.

2015 yılında toplamda 36 milyon 244 bin 632 yabancı turist gelmiş. Bu yıl geneli ortalama yüzde 10 azalış 3 milyon 624 bin kayıp demek. Bu da 756 dolar ortalama harcamayla çarpılırsa 2,8 milyar dolara yakın gelir kaybı anlamına gelebilir.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR