Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
PANAMA BELGELERİNDEN ÇIKAN TÜRKLER
PANAMA BELGELERİNDEN ÇIKAN TÜRKLER
Panama’daki hesapların sızdırılmasıyla, Türkiye'den onlarca isim de ortaya döküldü. Bunlar arasında Mehmet Cengiz gibi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a çok yakın iş adamları da bulunuyor
10 Mayıs 2016, 23:40

 

Dünya bilgi çağının en büyük sızıntısı Nisan ayının başında yaşanmıştı. 2.6 terabayt büyüklüğünde 11.5 milyon belge yayınlandı. Kayıtlar ise 214 bin şirket, 128 politikacı, 12 dünya liderinin gizli hesap ve şirketleriyle bağlantılı.

İçersinde çok önemli Türk vatandaşlarının da olduüğu belgelerin 40 yıllık bir arşivi kapsadığı ileri sürülüyor.

Panama’daki hesapların sızdırılmasıyla, Türkiye'den onlarca isim de ortaya döküldü. Bunlar arasında Tayyip Erdoğan’a çok yakın iş adamları da bulunuyor.

Mehmet Cengiz, Ali Ağaoğlu, Zorlu Holding, Çalık Grubu, Altınbaş Holding , Fettah Tamince ve diğerleri...

Zorlu Holding

Belgelerde bir diğer dikkat çeken isim Zorlu Holding. Belgelerde Olgun Zorlu, Mehmet Emre Zorlu, Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş. ve Zorlu Holding Anaonim şirketi hesapları bulunuyor. Liechtenstein adresli Akara Landstrasse şirketi işlemlere aracı olmuş.

Zorlu AVM yapımı ve sonrasında çok tartışılmıştı. Zincirlikuyu’daki zorlu center’da 232 bin metrekare yerine 615 bin metrekare inşaat yapılması tartışma konusu olmuştu. Yine Zorlu Holding 2013 yılında AKP’ye yasanın öngördüğünden çok fazla olan 1 milyon 844 bin lira tutan 40 bin koli yardım yapmıştı. 17/25 aralık tapelerinde zamanın Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Çevre Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Ahmet Ayyıldız ve Zorlu Holding yöneticilerinin gizli toplantısı deşifre olmuştu. Bu toplantılarda Çevre Bakanlığı raporlarının Zorlu Holding lehine değiştirildiği iddia edilmişti. .image

Mehmet Cengiz Nasıl Yer Aldı?

AK Parti’ye ve Erdoğan’a en yakın işadamlarından olan Mehmet Cengiz, belgelere göre hesabını Türkiye kaynaklı açtırmadı. Kendini İsviçre merkezli bir iş adamı olarak gösteren Cengiz, Bonito International isimli şirketle bağlantılı. Cenevre bağlantılı şirket, 1999’dan 2006’ya kadar aktif olarak kullanılmış.image

Damadın CEO’luk Yaptığı Çalık

Panama Belgelerinde Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın bir dönem CEO’luk yaptığı Çalık Enerji de var…Ahmet Çalık’a ait Çalık Enerji’nin ise Meet Continent Limited isimli şirketle ilişkili. Şirket Panama’daki hesaplarını 2002 ve 2003’te kullanmış. Çalık Enerji’nin Panama’da açtığı hesabın Çin merkezli olması yine dikkat çeken başka bir unsur.

Kolin Limited

Ak Parti döneminin ihale zengini olan Kolin de belgede yer alıyor. Şirket yine Türkiye değil Hong Kong merkezli. Hesap 2000-2003 yılları arasında aktif olarak kullanılmış ve Manş Adaları İngilizce adı ile Channel Islands’da bulunan Lutea şirketi aracılığıyla işlemler yürütülmüş.

 Fettah Tamince

 Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince’nin ismi de sızan belgelerde bulunuyor. Hesaplar Sembol Limited Şirketi ile bağlantılı gözüküyor ve 2007 yılında aktif şekilde kullanılmış. Belgelerde Tamince’ye ait Rixos’un ve diğer tüm şirketlerin adres kaydı Antalya olarak görülüyor.

Fettah Tamince “Erdoğan’ın adamı mıyım, evet adamıyım. Çünkü çok doğru işler yapıyor. Tanıyınca aşık oldum” demişti

Altınbaş Holding

Altınbaş holding'de  “Panama Belgeleri”nde var. Nusret Altınbaş, Ali Altınbaş, İnan Altınbaş, Sofu Altınbaş, Hüseyin Altınbaş, Vakkas Altınbaş ve Altınbaş Petrol ve Ticaret Anonim Şirketi hesapları belgelerde yer alıyor. Altınbaşların şirketleri İsviçre’de ve Tayvan’da görünüyor. Hesaplar 2015 yılına kadar aktif olarak kullanılmı. İşlemleri ise Carlsburg Maritime ve Jı He Road şirketi yürütmüş.

Remzi Gür

İşadamı Remzi Gür’ün de adı belgelerde bulunuyor. Remzi Gür’ün hesabında adres Türkiye olarak gösterilmiyor. “Excel Enerji” isimli firmayla birlikte İsviçre adresiyle Panama belgelerinde yer alıyor

Şeffaf Gazete.com

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR