Güzel ülkemiz için yazıyoruz - DÖVİZ ARTIŞI İLAÇ KRİZİ YARATTI Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/haberler/ekonomi/32531/doviz-artisi-ilac-krizi-yaratti

 

DÖVİZ ARTIŞI İLAÇ KRİZİ YARATTI
DÖVİZ ARTIŞI İLAÇ KRİZİ YARATTI
Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile ilaçlara yüzde 2,5 zam geldi.
28 Mayıs 2018, 20:26
 
Dövizdeki yükseliş ilaç sektörünü vurdu. TEİS Başkanı Nurten Saydan, ilaç sorununun devam edeceğini belirtti.
 
Türkiye’de ekonomik kriz giderek her alana yayılıyor. Ancak AKP hükümeti ve Erdoğan hala bunu kabul etmiş değil. İktidar, ülkede ekonomik kriz yaşandığını kabullenmiyor ve Türk lirasının değer kaybetmesini, dolar ve avronun rekor üstüne rekor kırmasını geçici bir durum olarak değerlendiriyor. Ancak ekonomideki kötü gidişat hayatın her alanını etkilemeye, vatandaşın cebini vurmaya başladı bile.
 
Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile ilaçlara yüzde 2,5 zam geldi.
 
Cumhuriyet'ten Sibel Bahçetepe'nin haberine göre Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Eczacı Nurten Saydan, ilaç fiyatlandırmasında kullanılan, 1 Avro için 2.69 lira olan ilaç kurunun değiştirilmediğini, 31 Mayıs’tan itibaren geçerli olmak üzere Bakanlar Kurulu kararı ile tüm ilaçlarda TL bazında yüzde 2.5 artış gerçekleştirileceğini söyleyerek, “Güncel Avro kuru 5.55 TL, ilaçla Avro kuru hâlâ 2.69 TL. Yüzde 2.5’lik fiyat artışı bulunamayan ilaçlara deva olmayacak, Avro kuru yüzünden hastalarımız yine eczanelerimizde ilaç sorunu ile karşı karşıya kalacaktır” dedi. Saydan, ilaç fiyatlarında yapılan yüzde 2.5’lik artışın kur bazında 7 kuruşluk bir artışa denk geldiğini belirterek “İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan resmi Avro kuru hâlâ 2.69TL olarak hesaplanıyor. Yapılan yüzde 2.5’lik artışı hesaba katarsak kur göreceli olarak 2.76 TL’ye yükseldi. Ancak ilaçta kullanılan kur seviyesinin güncel kurun çok altında olmasından kaynaklı olarak piyasada bulunamayan ilaç sorununun devam edeceğini düşünüyoruz. Güncel kura göre, Avro bugün itibarıyla 5.55 seviyesinde bulunuyor. İthal edilen ilaçların güncel kura göre ithalatında sıkıntılar yaşanmaya devam edecektir” dedi.
 
Saydan'a göre 'bulunamayan ilaç' sorunu devam edecek:
 
“Özellikle güncel sorun olarak göz damlaları eczanelerde bulunamamaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın uyguladığı düşük kur yüzünden ilaç firmaları bu ilaçları getiremiyor. İthalatçı firmalar yurtdışında satılan ilacı buraya getirdiğinde yarı fiyatından da aşağıda satmak zorunda kalıyor. Üretim maliyeti ve Türkiye’deki fiyat politikası yüzünden ilacını ya az getiriyor ya da hiç getirmiyor. Bulunamayan ilaç en pahalı ilaçtır. Yerli ilaç üretimi ve kullanımı özendirme çalışmaları hızlandırılmalıdır."
 
Erdoğan, 'hepsi hikaye' demişti: Dövizdeki artış ilacı da etkiliyor
 
TL’nin döviz karşısında erimesi, hastaları da etkileyecek. Yurtdışından ilaç alımında sabitlenen 1 Avro/ 2.69 TL olan ilaç kuru, 31 Mayıs itibarıyla yüzde 2.5 artıyor. TEİS Başkanı Nurten Saydan, artışın 7 kuruşa denk geldiğini belirterek “Bu kur ilaçta kullanılan kurun çok altında olduğu için bulunamayan ilaç sorunu devam edecek” dedi. Erdoğan, iki gün önce "Çıkıyorsunuz yok kurmuş, murmuş. Ne kuru ya. Hepsi hikaye bunların" demişti.