Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
DÜNYA BANKASINDAN ÖNEMLİ UYARI
DÜNYA BANKASINDAN ÖNEMLİ UYARI
Uluslararası ticaret daha şimdiden zayıflıyor ve özellikle ABD ve Çin arasındaki ticaret çatışmaları büyük risklerden biri.
11 Ocak 2019, 19:09
 
Dünya Bankası, küresel ekonomide artan riskler için “kara bulutlar” benzetmesiyle uyarıda bulundu.Banka, küresel ekonomik görünümü değerlendirdiği yıllık raporunda, bu yıl ve gelecek yıl büyümenin yavaş da olsa süreceğini tahmin ediyor.
 
Bu yıl için öngörülen küresel büyüme oranı %2,9 ve 2020 için ise %2,8.
 
Ancak bu genel anlamda iyimser tahmine fazla odaklanılması, ekonomik performansın bunun gerisinde kalabileceği kaygılarını artırıyor.
Dünya Bankası’nın raporunda kesinlikle iyi haberler de var. Küresel ekonomi yavaşlıyor ancak Banka’nın ekonomi uzmanları bunun büyük ihtimalle bir “yumuşak iniş” olacağını söylüyor. Yavaşlama geçen yılın ortalarında başladı ve şimdiye dek “düzenli” seyretti.
Öngörülen yavaşlamanın gelişmiş ülkeleri, özellikle de ABD’yi etkileyeceği sanılıyor. Ancak yine de Dünya Bankası’nın tahminlerine göre Amerikan ekonomisinin Euro Bölgesi ya da Japonya’dan daha hızlı büyümesi bekleniyor.
 
ABD’deki ekonomik yavaşlamanın Başkan Donald Trump’ın vergi kesintilerinin etkisini kaybetmesinin sonucu. Büyüme de 2021 itibariyle bu yılki % 2,9’luk oranın neredeyse yarısına düşerecek % 1,6’ya gerileyecek.
 
Çin’de vites değişikliği
 
Diğer yandan, Çin’de 2010’lu yıllarda başlayan soğumanın devam etmesine karşın, gelişmekte olan pazar ve ekonomilerdeki büyüme hız kazanacak.
 
2021’de Çin’in % 6 büyüyeceği tahmin ediliyor. % 6 önemli bir oran olsa da, 1980 ve 2010 arasındaki yılda ortalama % 10’luk büyümeyle kıyaslandığnda düşük kalıyor.
 
Dünya Bankası Ekonomisti ve raporun başyazarı Franzikma Ohnsorge BBC’ye yaptığı açıklamada “Çin’deki siyasetin yön verdiği, daha istikrarlı ve uçun vadeli bir büyüme için bilinçli bir yavaşlama” diyor.
 
Dünya Bankası’nın küresel ekonominin gelecek birkaç yılı için çizdiği tablo bu olsa da, bu görünümün pek de böyle olmayabileceğine işaret eden riskler de var. Bu nedenle bu yılki raporun başlığı da “Kararan Bulutlar”.
 
Bu kara bulutların bazıları tanıdık.
 
Uluslararası ticaret daha şimdiden zayıflıyor ve özellikle ABD ve Çin arasındaki ticaret çatışmaları büyük risklerden biri.
ABD ve Çin dünyanın en büyük iki ekonomisi. Dünya Bankası küresel ticaretin % 2,5’nin geçen yıl konulan gümrük vergilerinden etkilendiğini hesapladı ve gündemdeki yeni gümrük vergileri de konursa, bu oran iki katına çıkabilir.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR