Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İŞ ARAYAN KADIN SAYISINDA PATLAMA
İŞ ARAYAN KADIN SAYISINDA PATLAMA
Kadınlarda işgücüne katılım oranı değerlendirildiğinde Türkiye Avrupa’nın sonuncusu konumunda. Türkiye’de ev işleriyle meşgul olduğu için iş gücüne dahil olmayan kadınların sayısı 2018’de sadece 22 bin kişi artarak 11 milyon 188 bin kişi oldu
4 Mart 2019, 22:34
 
 
Geçim sıkıntısı arttıkça normalde iş aramayan kadınlar da iş aramaya başladı. Kadınların iş gücüne katılımında Avrupa sonuncusu olan Türkiye’de cinsiyet eşitsizliği resmi verilere de yansıyor
 
TÜİK verilerine göre 15 yaşın üzerindeki Türkiye’de her 100 kadından sadece 29,3’ü çalışıyor. Buna karşılık erkeklerde bu sayı 64,1 olarak gerçekleşti. Öte yandan kadınlar içinde iş arayıp bulamayanların oranı da erkeklerden fazla. Çalışmak isteyen her 100 kadından 14,7’si bir iş bulamazken erkeklerde bu sayı 11,2.
 
Öte yandan Türkiye’de kadınlar çalışsa da ancak emeklerini satabiliyorlar. Türkiye’de işveren sıfatıyla gelir elde eden 1 milyon 155 bin erkeğe karşılık işveren sıfatıyla gelir elde eden kadın sayısı sadece 133 bin. Buna göre 100 işverenden sadece 10,3’ü kadın. 133 bin kadın işverene karşılık emeği ile geçinen 6 milyon kadın ücretli yurttaş bulunuyor.
 
KADINLAR ÜNİVERSİTE BİTİRSE DAHİ İŞ BULAMIYOR
Türkiye’de yıllarca eğitimden alıkonulan kadınlar üniversite mezunu olsalar dahi erkekler kadar kolay iş bulamıyorlar. TÜİK verilerine göre Türkiye’de üniversite mezunu erkeklerde işsizlik oranı yüzde 9,9 iken üniversite mezunu kadınlarda bu oran yüzde 17,4. Araştırmalara göre kadın işsizliğindeki en önemli sebebi kadın işçinin çocuk yapmasından korkan işverenler oluşturuyor. Buna karşılık kadın hakları savunucuları ise devletin kreş hizmeti sunarak bu sorunun çözülebileceği görüşünde ortaklaşıyor.
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR