Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TURSAB ÇOK ÖNEMLİ BİR HAMLE YAPTI !
TURSAB ÇOK ÖNEMLİ BİR HAMLE YAPTI !
TURSAB ; Villa, oda, daire vb. konut nitelikli taşınmazların turizm amaçlı konaklama ihtiyacı için kullandırılması faaliyetleri ancak seyahat acentaları tarafından verilebilecek hizmetler arasındadır .
3 Temmuz 2020, 14:48
 
TÜRSAB, villa, daire vb konut nitelikli taşınmazların turizm amaçlı konaklama ihtiyacı için kullandırılması faaliyetleri hakkında Başkan Firuz Bağlıkaya imzalı bir duyuru yayınladı.
 
Duyuruda Birliğe ulaşan şikâyetler neticesinde münhasıran seyahat acentaları tarafından gerçekleştirilebilecek olan villa, oda, daire vb. konut nitelikli taşınmazların turizm amaçlı konaklama ihtiyacı için kullandırılması faaliyetleri, hakkında bilgilendirme yapma zorunluluğu doğduğu ifade edildi. Duyuruda şu ifadelere yer verildi:
 
Turizm amaçlı sadece seyahat acentaları tarafından kullandırılabilir
 
" Villa, oda, daire vb. konut nitelikli taşınmazların turizm amaçlı konaklama ihtiyacı için kullandırılması faaliyetleri ancak seyahat acentaları tarafından verilebilecek hizmetler arasında bulunmakta olup, bu faaliyetlerin seyahat acentası olmayan kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından gerçekleştirilmesinin tespiti halinde, aşağıda belirteceğimiz cezai yaptırımların söz konusu kişi, kurum veya kuruluşa uygulanarak bu faaliyetleri hukuka aykırı olarak gerçekleştirmelerinin önüne geçilmeye çalışılmaktadır.
 
1618 sayılı yasadaki hüküm hatırlatıldı
 
Bilindiği üzere; 1618 Sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’nun 4’üncü ve 32’nci maddeleri gereğince Türkiye’de seyahat acentalığı faaliyetinde bulunulabilmesi için T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesi alınması ve Birliğimize üye olunması zorunludur.
 
Seyahat Acentaları Yönetmeliğinin 5’inci maddesinin 1’inci fıkrası ile Seyahat Acentalığı faaliyetlerinin kanuna göre kurulmuş seyahat acentalarınca yerine getirileceği, tüketiciye yönelik olarak bir bedel karşılığında seyahat acentacılığına münhasır faaliyet olarak tanımlanan hizmetlerin seyahat acentası olmayan kişi ve kuruluşlar tarafından yapılmasının yasak olduğu düzenlenmiştir.
 
3 Haziran 2018 tarihli 30440 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Seyahat Acentaları Birliği Yönetmeliği’nin Birliğin Görevleri konulu 5’inci maddesinin (d) bendi “Belgesiz faaliyetleri önlemek amacıyla gerekli tespitleri yapmak, tespit ettiği belgesiz faaliyetler hakkında suç duyurusunda bulunmak ve ilgililere karşı diğer hukuki yollara başvurmak,” hükmünü içermektedir.
 
Yukarıda belirtilen hükümler kapsamında otel, pansiyon, villaların “kiralama” adı altında günlük, haftalık, aylık veya sezonluk yani kısa süreli olarak maliki dışındaki kişilere turizm amaçlı tanıtım, pazarlama ve tahsisi faaliyetlerinin seyahat acentalarının münhasır hizmetleri arasında olduğu ve aksi durumun tespiti halinde, kısa süreli turizm amaçlı tanıtım, pazarlama ve tahsis yapan kuruluşlar ile ilgili 1618 Sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’nun 30. Maddesi kapsamında işlem Birliğimizce, haksız rekabet hali oluşturan villa, daire vb. konut nitelikli taşınmazların turizm amaçlı konaklama ihtiyacı için kullanımına yönelik faaliyetleri gerçekleştiren söz konusu kişi, kurum ve kuruluşlar hakkında yasal mercilere başvurular yapılmakta ve bu faaliyetleri yapmaları engellenmektedir.
 
Belgesiz yapanlarla ilgili yasal işlem yapılacak
 
Yukarıda açıklanan ve uygulamaya dair her türlü veri esas alınmak kaydıyla COVİD-19 pandemisi sürecinde daha açık şekilde istismara açık hale gelen her türlü “Konutların Turizm Amaçlı Kullanımı” faaliyetinin tespit edilerek, bu faaliyette bulunan kişi ve kurumlar hakkında belgesiz seyahat acentalığı faaliyetine ilişkin yasal işlemlerin yapılacağı hususunu bilgilerinize sunarız.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR