Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ŞEHİRLERE SCOOTER GELİYOR
ŞEHİRLERE SCOOTER GELİYOR
Taslak metne göre, 16 yaşından küçükler trafikte scooter kullanamayacak. 16-18 yaş arasındaki kullanıcılardan mobilet ya da motosiklet ehliyeti istenecek. 18 yaşından büyükler için ehliyet şartı olmayacak. İki kişi scooter’a binemeyecek, çanta harici eşya taşınamayacak. Yaya yollarından scooter kullanılmayacak.
14 Eylül 2020, 01:02
 
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, şehirlerde hem trafiği hem de çevre kirliliğini azaltmak için kullanılmaya başlanan elektrikli scooter'lar için harekete geçti. Bakanlık, hem kullanıcı hem de firma standartlarını belirlemek ve scooter'ın yasal zeminde tanımını yapmak için çalışmaların son aşamasına geldi. İstanbul'da düzenledikleri 'Mikro Hareketlilik' ortak akıl toplantısı sonrası bir araya geldiğimiz Bakan Adil Karaismailoğlu, kanunda herhangi bir tanımı olmayan ancak şehirlerde kullanımı hızla artan scooter'lar için düzenlemenin 2021 yılının ilk yarısına yetişeceğini söyledi.
 
image
 
EHLİYET ALINACAK
Scooter kiralayan şirketlere lisans verirken yerli ve milli olanı da destekleyeceklerinin altını çizen Karaismailoğlu, "Bu projeyi karbon salınımını sıfırlayan bir proje olduğu için çok önemsiyoruz. Şu anda bu küçük araçların kullanım alanları, nerelere park edileceği gibi detayların belirlenlenmesi için şehirlerin master planı çıkarılıyor" dedi. Yeni düzenlemeye göre, işletmelerden 500 bin lira sermaye ile minimum 2 bin e-scooter sahibi olma şartı aranacak. Yüzde 30 yerlilik oranını aşan şirketlerde scooter sahibi olma şartı 1.000 adet ile sınırlı tutulacak. Bakan Karaismailoğlu, "2 bin adet scooter'ı olan bütün firmalar bu işe girebilir gibi bir şey anlaşılmasın. Her şehrin bir kapasitesi var. Burada da işe belediyeler girecek. Şehir planlarına göre yetkilendirme yapacaklar" ifadelerini kullandı.
 
Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürü Murat Baştor'un verdiği bilgiye göre, hız sınırı 50 km/ saati aşmayan yerlerde sağ şeritte scooter kullanımına izin verilecek. Scooter'ları kullanacak kişi 18 yaşından küçükse M ve A1 ehliyeti bulundurma şartı getirilecek. Kazaya sebebiyet veren kullanıcılara ceza kesilecek. Birden fazla kişi scooter kullanamayacak.
 
image
 
KAMU KURUMLARI DA KULLANACAK
Devlet kurumları da bu araçları kendi ulaşım kanallarına entegre edecek. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) kendi scooter markası 'çuf çuf' ile pazara girmeye hazırlanıyor. TCDD, trenden inen vatandaş için garlara kendi scooter'larını koyacak. Bu şekilde isteyen vatandaş gitmek istediği yere scooter ile ulaşacak. PTT de kısa vadede gönderileri teslimat noktalarına ulaştırmak için scooter kullanmayı projelendiriyor. TOKİ ve Emlak Konut ile de görüşen karayolları ekipleri, yeni kurulacak yerleşim alanlarına scooter'ı özendirecek kullanım alanları yapacak.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR