Güzel ülkemiz için yazıyoruz - İBB SCOOTER DÜZENLEMESİ YAPIYOR Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/haberler/ekonomi/36350/ibb-scooter-duzenlemesi-yapiyor

 

İBB SCOOTER DÜZENLEMESİ YAPIYOR
İBB SCOOTER DÜZENLEMESİ YAPIYOR
Türkiye dünyada gittikçe yaygınlaşan paylaşımlı elektrikli scooter deneyimi ile kısa bir süre önce tanıştı. Martı scooterlara ceza kesiliyor!
14 Ekim 2020, 21:44
 
Paylaşımlı scooter teknolojisinin ülkemizdeki temsilcisi diyebileceğimiz Martı‘lara İstanbul’da ceza kesilmeye başlandı.
 
Ulaştırma Bakanının scooter düzenlemesi açıklamasından sonra bu kez İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin harekete geçtiği ortaya çıktı.
 
Martı scooterlara ceza kesilmeye başlandı!
 
İBB Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından elektrikli kaykay (e-scooter) kiralama sistemlerinde kuralların belirlenmesi ve sunulan hizmetin hukuki altyapı kazanması amacıyla bir yönerge hazırlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile de paylaşılan “Elektrikli Kaykay Paylaşım Sistemleri Yönergesi”, 23 Temmuz günü yapılacak UKOME toplantısında görüşülecek.
 
yönergenin amacı kullanıcılar, işletmeciler ve kamu yararına kapsamlı düzenlemeler getiriyor. Firmalar için çok sayıda güvenlik zorunluluğu getiren yönerge, kullanıcıların da aldığı hizmetin kalitesini artırmayı hedefliyor.
 
Yönerge sonrasında bu alanda hizmet veren firmalara lisans verilecek ve kayıt altına alınacak. Her kaykayın bir kimlik numarası bulunacak ve bu sayede gerektiği durumlarda kullanıcılar kolayca tespit edilebilecek. Yönerge ile birlikte kaykayların devrilme sensörü gibi birçok teknolojik özellikle donatılması zorunlu hale geliyor.
 
Devrilme sensörü sayesinde kaza geçiren kullanıcılar ile hemen iletişime geçme ve acil yardım talebini alma zorunluluğu da getiriliyor. İşletmeciye yönelik bir başka düzenleme ise kullanıcılara şarj durumu, menzil gibi konularda açık bilgilendirme yapılması konusunda olacak.
 
Alkollü kaykay kullanımı, yayaları tehlikeye atacak davranışlar, yaya akışını engelleyici parklanmalara da yaptırım getiren yönerge ile işletmecilerin kullanıcılara sürüş disiplini konusunda mobil eğitim yapması zorunluluğunu da kapsanıyor. 
 
Türkiye dünyada gittikçe yaygınlaşan paylaşımlı elektrikli scooter deneyimi ile kısa bir süre önce tanıştı.