Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
DOLAR CAZİBESİNİ SÜRDÜRÜYOR !
DOLAR CAZİBESİNİ SÜRDÜRÜYOR !
İstifa eden Hazine bakanı Berat Albayrak ne kadar da doları ciddiye almıyorum ,ilgi alanım değil dese de dolar halkın büyük ilgisini çekmeye devam ediyor. Dolar kurunda yaşanan sert yükselişler vatandaşın mevduatlarını dövize çevirmesine neden olmaya devam ediyor. Bankalardaki döviz mevduatı inanılmaz rakamlara ulaştı.
15 Kasım 2020, 16:40
 
Dolar kurunda yaşanan agresif sert yükselişlerden sonra vatandaşın Türk Lirası'na olan güveninin daha da azaldığı görüldü.Bankalarda bulunan mevduatların oranı durumun vehametini ortaya koydu.
 
2018 yılından bu yana enflasyondaki sert yükselişler Türk Lirası'nın değerini iyice düşürürken vatandaşların dolarizasyon eğilimini de artırdı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre bankalardaki toplam mevduatın yarısından fazlası döviz cinsinden yer alıyor.
 
TOPLAM MEVDUATIN YÜZDE 55.6'SI DÖVİZ
BDDK'nın açıkladığı 6 Kasım tarihli verilere göre Türkiye'de yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatlarının toplam mevduatlara oranı 55.6'ya yükseldi. Bankalardaki toplam döviz mevduatının Türk Lirası karşılığı ise toplam 224.2 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.
 
Türkiye'de bankalardaki tasarruf yapılan toplam mevduatların hacmi 1 trilyon 864.5 milyar liraya ulaşırken bu paranın yüzde 41'i 67.6 milyar TL ile İstanbul'da ikamet eden bireylere ait.
 
Ortaya koyulan rapora göre döviz biriktiren bölgelerin en başında İç Anadolu Bölgesi yer alıyor. Toplam tasarruf mevduatı bakımından en çok Türk Lirası karşısında döviz biriktiren illerin başında yüzde 68 oranla Nevşehir geliyor. Nevşehir'i sırasıyla yüzde 67 ile yüzde 65 ile Aksaray, Yozgat ve Kayseri takip ederken Kırşehir ve Kütahya'da bu oran yüzde 63 olarak hesaplandı.
 
Dolar kurunda son günlerde yaşanan sert düşüşleri birer fırsat olarak görmesi beklenen vatandaşların yeniden dolar, euro, altın gibi yatırım araçlarına yönelmesi bekleniyor. Söz konusu bu durum Türkiye'deki dolarizasyon sorununu daha büyük boyutlara taşıyacağa benziyor.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR