Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ÇALIŞANIN UMDUĞU ZAM GERÇEKLEŞMEDİ
ÇALIŞANIN UMDUĞU ZAM GERÇEKLEŞMEDİ
2021 yılında uygulanacak asgari ücretin net 2 bin 825 lira 90 kuruş olacağı açıklandı işçi örgütleri bu artışa itiraz ederken enflasyon karşısında maaşları eriyen çalışanlar bu artışa karşı hayal kırıklığı yaşadılar.
28 Aralık 2020, 10:57
 
2021 yılı asgari ücret rakamı belli oldu.Yeni yılda uygulanacak asgari ücret yüzde 21.56 oranında zamlanarak 2 bin 324 TL'den 2 bin 825 TL'ye çıktı.Çalışanların en az 3500 lira istediği asgari ücret beklentileri karşılamadı.
 
Komisyon'da işçi kesimini temsil eden Türk-İş açıklanan rakama itiraz etti bu artışın  yeterli olmadığını belirtti.
 
image
 
Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat karara muhalif kaldıklarını belirterek, "Belirlenen net asgari ücret yetersizdir, işçilerin beklentilerini karşılamaktan uzaktır" ifadelerini kullandı.
 
İşçi kesimi olarak alınan karara katılmıyor ve muhalif kalıyoruz. Açıklanan ücret işçi beklentilerini karşılamaktan uzak
 
Nazmi Irgat "Bu hesaplamanın içinde ailenin harcamaları yoktu, aralık ayında gerçekleşecek enflasyon oranı da yoktu" diyen Irgat, "Fiyat artışları da dikkati de alınmamıştı. İşçi kesimi olarak net 3 bin liranın üzerinde bir rakam teklif etmelerini bekledik. Birlikte belirledikleri asgari ücret yetersiz ve işçilerin beklentilerinden uzak. Bugünün şartlarında yetmeyecek bir asgari ücret belirlenmiştir. 3 işçi konfedarasyonu olarak görüşlerimizi paylaşmıştık" ifadelerini kullandı.
 
DİSK'ten yapılan açıklamada da açıklanan asgari ücretiz yetersiz olduğu vurgulandı.
 
image
 
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücrete ilişkin açıklamalarda bulundu.
 
Çerkezoğlu açıklamasında, "Asgari ücret bir kez daha enflasyon karşısında, dolar-altın fiyatları karşısında gerileyen, 'büyüyoruz, milli gelir artıyor' diyorlar ya, milli gelirden, büyümeden hiçbir biçimde payını alamayan, işçinin ailesi ile birlikte geçinmesi açısından son derece yetersiz bir ücret olarak açıklanmıştır." dedi.
 
Çerkezoğlu,"Aldığımız bilgilere göre, Çalışma Bakanı'nın en önemli vurgusu 'Enflasyona ezdirmedik' demiş. Türkiye'de enflasyonun ne olduğunu, işçilerin, emekçilerin, halkın nasıl yoksullaştığını bu ülkede yaşayan herkes her gün bakkala, manava, pazara gittiğinde, evine ekmek götürmek istediğinde yaşıyor ve biliyor. Açıklanan resmi enflasyon rakamları özellikle de gıda enflasyonu biraz önce de ifade ettim; asgari ücretlinin en önemli gıder kalemi olan gıda enflasyonu daha kasım ayında yüzde 21'in üzerindeydi. Yıl sonunda resmi rakamla bile en az yüzde 25 olacağını herkes biliyor. Ama gerçek enflasyon, yani bizim kendi hayatımızda yaşadığımız enflasyon çok daha yüksek.
 
Asgari ücret bir kez daha enflasyon karşısında, dolar-altın fiyatları karşısında gerileyen, 'büyüyoruz, milli gelir artıyor' diyorlar ya, milli gelirden, büyümeden hiçbir biçimde payını alamayan, işçinin ailesi ile birlikte geçinmesi açısından son derece yetersiz bir ücret olarak açıklanmıştır."
 
image
 
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), belirlenen asgari ücrete tepki gösterdi.
 
Twitter'dan yapılan açıklamada, "5'li müteahhite vergi affı için para var! Kanal İstanbul ihaneti için para var. Alınteri ile yaşam savaşı veren asgari ücretliye yok..!" denildi.
 
image
 
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk toplantı sonrası açıklama yaptı.
 
2021 yılında uygulanacak asgari ücretin bekar bir işçi için brüt 3 bin 577 TL 50 kuruş, net 2.825 lira 90 kuruş olarak belirlendiğini açıkladı. Böylece asgari ücrete yüzde 21.56 oranında zam yapılmış oldu. Evli ve 3 çocuklu bir çalışan ise 3 bin 13 lira 72 kuruş asgari ücret alacak.
 
ASGARİ ÜCRETTEN KESİLEN PRİM VE VERGİLER
 
Asgari ücretli bir çalışanın 3.577 TL olan brüt maaşı 500,85 TL sigorta primi, 35,78 TL işsizlik sigortası primi, 456,13 TL gelir vergisi, 27,15 TL damga vergisi kesildikten sonra 2.557 TL’ye düşüyor. 268 liralık AGİ tutarı eklendikten sonra da net 2.825 TL’ye yükseliyor.
 
Asgari ücretin işverene maliyeti ağırlaştı
 
Selçuk konuşmasında, beşeri ve iktisadi kaynakların daha etkin kullanılarak istihdam dostu büyümeyi ve sürdürülebilir kalkınmayı tesis etmeyi hedeflediklerini belirterek, “İşçilerimizi ve işverenlerimizi birlikte koruyarak çalışma barışını güçlendirmeyi, kayıt dışı istihdam ile mücadele ederek çalışanlarımızın sosyal güvencesini temin etmeyi,çalışanlarımızın emeğine sahip çıkarak sosyal adaleti pekiştirmeyi, temel önceliklerimiz olarak görmekteyiz.” dedi.
 
Şeffaf Gazete

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR