Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
SANAL PARA ÇILGINLIĞINA DİKKAT!
SANAL PARA ÇILGINLIĞINA DİKKAT!
Son günlerde rekorlar kırarak insanları "kısa yoldan zengin olma" tuzağına çeken Bitcoin ve binlerce alt coin belirsiz bir piyasa içinde tehlike saçıyor.
28 Şubat 2021, 20:49
 
Kimi zaman Elon Musk’ın bir tweet'i, kimi zaman Reddit gibi forumlarda organize olan kişilerin büyük sermayelere karşı ortak bir tutumla hareket etmesi sonucu oluşan dalgalanmalar merak ve ilgi uyandırmaya devam ediyor.…
 
Son aylarda bir çılgınlık haline dönen kolay para kazanma hırsı patlama yaptı, bugünlerde kafamızı nereye çevirsek kripto paralarla ilgili bir şeyler duyuyor, okuyoruz.

Son günlerde rekorlar kırarak insanları "kısa yoldan zengin olma" tuzağına çeken Bitcoin ve binlerce alt coin belirsiz bir piyasa içinde tehlike saçıyor.

dDünya basınında işlenen haberlerde  hergün onlarca yatırımcının parası yok oluyor.

Kullanıcılar tedirgin. Ayrıca gelen uyarılara göre terörün finansmanı, kara para aklama gibi alanlarda yaygın kullanılan kripto paralar, bir otoriteye bağlı olmadığı için ansızın tümüyle yok olabilme olasılığı da yüksek.

2021 yılında kripto parayla ilgili tüketicilerin en çok sorun yaşadığı konuları derleyen sitelerde kripto para şikayetlerine ilişkin adeta patlama yaşanıyor! 

Dünya Ekonomik Forumu tarafından yapılan araştırmaya göre nüfusa oranla en çok kripto para kullanan ülkeler arasında yüzde 16 ile dünyada 4'üncü, Avrupa'da ise ilk sırada yer alan Türkiye'de konuyla ilgili şikâyet artışı da zirve yaptı. Şikayet sitelerindeki verilerine göre, kripto-sanal-dijital para borsasıyla ilgili 2018'de 2 bin 40, 2019'da 734, 2020'de 7 bin 425 şikâyet geldi. Bu yatırım aracıyla ilgili 2019-2020 verilerini karşılaştırmasına göre, kripto-sanal-dijital para borsasıyla ilgili şikâyet artış oranı yüzde 912 oldu. Kripto paralarla ilgili 2020'de en çok şikâyet edilen ay nisan olurken, 2021'in ikinci ve beşinci haftasında şikâyetler zirve yaptı.
 
REKOR ŞİKAYET
 
2021 Şubat ayıyla 2020'nin aynı dönemi karşılaştırıldığında kripto parayla ilgili şikayet artış oranı yüzde 8 bin 616'ya yükseldi. Bu yatırım aracına dair geçen yıl, haftada ortalama 139 şikayet gelirken, 2021'de haftalık ortalama şikayet sayısı 1.056'lara ulaştı. 2020 Şubat ayı verileriyle 2021 Şubat verileri karşılaştırıldığındaysa sektöre olan ilginin artışı ve artan şikayet sayısının yükselişi dikkati çekiyor. 2020 Şubat ayında kripto parayla ilgili toplam 109 şikayet gelirken, 2021 Şubat ayında bu sayının 9 bin 500'lere kadar yükseldiği görülüyor.
 
Son yıllarda dünyayı kasıp kavuran kripto para çılgınlığı Türkiye'de de hızla yaygınlaşıyor. Ülkemizdeki kripto para yatırımcılarının sayısı 1 milyonu aşarken, aylık ortalama 500-700 milyon dolarlık işlem hacmi gerçekleştirildiği tahmin ediliyor. Bu işlem hacmiyle Türkiye; Nijerya, Vietnam ve Filipinler'in ardından dünyada en fazla trafiğin döndüğü dördüncü ülke...
 
BÜYÜK PARALAR YATIRILIYOR
 
Kısa yoldan zengin olma hayali kuran milyonlarca yatırımcı, kripto paralara büyük yatırım yapıyor. Ancak bir otorite tarafından kontrol edilemeyen, sanal olan ve bankacılık sistemi dışındaki kripto paralar en riskli yatırım aracı olarak kabul görüyor. Ayrıca kara para aklama ve terörün finansmanı konusunda da en kolay araç olarak öne çıkıyor.
 
Sanal ortamda yapılan bu ticaret için herhangi bir vergi ödenmiyor. Her gün insanların iştahını kabartan haberler de pompalanıyor. Uzmanlar, spekülasyona açık kripto paralara vatandaşların ilgi göstermemesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunurken, Hükümetlerin de istedikleri an müdahale edebileceklerini belirtiyor.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR