Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TÜRK LİRASI UÇURUMDAN AŞAĞI DÜŞÜYOR!
TÜRK LİRASI UÇURUMDAN AŞAĞI DÜŞÜYOR!
Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınması, Türk Lirası'nın güne yüzde 17 değer kaybıyla başlamasına neden oldu. Geçtiğimiz haftayı 7.20 seviyesinin altında kapatan dolar kuru sığ piyasadaki ilk işlemlerde 8.40'ı aştı.
22 Mart 2021, 00:12
 
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplam 875 baz puan faiz artışına giden Naci Ağbal'ı Merkez Bankası başkanlığı görevinden alırken, yerine kendisi gibi yüksek faizi eleştiren Yeni Şafak yazarı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu'yu ataması sonrası para piyasasında deprem meydana geldi.
 
Görevden alma ve atama Cumhurbaşkanlığı Kararı ile gerçekleşti. Cumartesi günü Resmi Gazete'de yayımlanan karar TCMB'nin politika faizini beklentilerin üzerinde artışla yüzde 19'a çıkarmasından iki gün sonra geldi.
 
Hafta sonu yaşanan bu beklenmedik gelişme piyasalarda şok etkisi yarattı.
 
Haftayı 7.20 seviyesinde kapatan dolar – TL kuru, pazartesinin günün ilk dakikalarında uluslararası piyasalarda 8.40 seviyesini aştı.
 
Türk Lirası'nda bir anda yaşanan yüzde 17'lik değer kaybı sonrası Euro / TL paritesi de 9.90 seviyesini gördü. Gram altın da 465 liraya yükseldi.
 
Türk Lirası'ndaki değer kaybını manşetinden duyuran Bloomberg, Ağbal'ın görevden alınmasının yatırımcı güvenine darbe vurduğunu belirterek, “Piyasaların ilk tepkisi bazı analistlerin tahminlerini aştı” yorumunu yaptı.
 
Dolar,Euro ve Sterlin'ın beklenmedik yükselişi medyada da şok etkisi yarattı.
 
Ulusal kanallar yayın akışlarında dolar bilgisini gizledi.CNNTürk ve HaberTürk,NTV,A Haber televizyon kanalları kur bilgisini canlı vermemeye başladı.
 
image
 
DOLAR NEDEN YÜKSELDİ?
 
Ağbal döneminde faiz artışlarıyla dolar/TL kuru 8,57’den şubatta 6,89’a kadar çekilse de, sonrasındaki dönemde üç nedenle kurlar tekrar yükselişe geçmişti.
 
ABD’de tahvil faizlerindeki yükseliş, Türkiye’nin bağımlı olduğu enerji başta olmak üzere emtia fiyatlarındaki sert yükseliş ve rezerv tartışmalarıyla birlikte Berat Albayrak’ın geri dönebileceği iddiaları, dolar kurunu 7.50 seviyesinin üzerine çıkardı.
 
Bunun üzerine geçtiğimiz perşembe günü Merkez Bankası Para Politikası Kurulu politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 19 seviyesine çekti. Bu gelişmenin ardından dolar kuru cuma günü 7.20 seviyesinin altına indi.
 
Ancak, Cumartesi günü naci ağbal'ın görevden alınmasının ardından Merkez Bankası'nın faiz politikasına ilişkin soru işaretlerinin ortaya çıkması ve yeni başkanın Yüksek faiz karşıtlığını dile getirmesi dolar kurunun yeniden yükselmesine neden oldu.
 
Şimdi, Ağbal döneminde yüksek faiz ve sıkı para politikası vaatleriyle gelen yaklaşık 18 milyar dolarlık sıcak paranın yönünün ne olacağı ve dolar kurunun seyri merak ediliyor.
 
''PİYASAYA MÜDAHALE EDİLMEYECEK''
 
Faydalı bir görüşmenin gerçekleştiğini ifade eden üst düzey bankacılar, piyasaya müdahale edilmeyeceği ve piyasaların kendi içinde hareket edeceği izleniminin edinildiği aktardı. 
 
''PARA POLİTİKALARINA DESTEK VERECEK''
 
Para Politikası Kurulu'nun daha önce açıklanan takviminde toplanacağının ve toplantıyı öne çekme gibi bir durumun söz konusu olmadığının ifade edildiğini bildiren kaynaklar, bankacılık sektörünün TCMB Başkanı Kavcıoğlu ve TCMB'nin uygulayacağı para politikalarına destek vereceğini dile getirdi.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR