Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KRİPTO PARA BORSALARI ŞOK İÇİNDE !
KRİPTO PARA BORSALARI ŞOK İÇİNDE !
Hazine ve Maliye Bakanlığı, "Bakanlık kripto para platformlarından kullanıcı bilgilerini talep etti" iddiaları üzerine bir açıklama yayımlayarak, bilgilerin MASAK için istendiğini doğruladı.Bakanlık ''Kripto varlıkların terörizm faaliyetlerde kullanılabilinir ve Kripto varlıkların alım-satım faaliyetlerini incelemek MASAK'ın görev ve yetkisi içindedir" açıklaması yapıldı.
3 Nisan 2021, 09:15
 
 
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kripto para vergisini de içermesi beklenen Dijital Para Yasası için düğmeye bastı. Bakanlık, Türkiye'de faaliyet gösteren kripto para borsalarına gönderdiği tebligat ile kullanıcı verilerini talep etti.
 
       image
 
Hazine ve Maliye Bakanlığı kripto para borsalarından kullanıcı bilgilerini istediğine dair haberlere iliişkin açıklamasında "MASAK'ın görev ve yetkileri çerçevesinde ve suçla mücadele kapsamında kripto varlık alım-satım platformları gibi bu alanda faaliyet gösteren piyasa aktörlerinden konuya ilişkin olarak bilgi talep edilebilmektedir. Yapılan çalışma da MASAK'ın bahsedilen görev ve sorumlulukları içerisinde bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.
 
        image
 
Türkiye'de kripto paraların vergilendirilmesine ilişkin yeni çalışmalar dikkat çekiyor, kripto para borsalarındaki hesaplar mecek altına alındı!
 
Maliye Bakanlığı, yerli Kripto Para Borsalarından Varlık Miktarı dahil tüm Kullanıcı bilgilerini İstedi, karar yerli borsalarına büyük darbe vurabilir.
 
Kripto para piyasası için düzenlemeler devam ediyor,sektörel kaynakların birkaç gündür ortaya attığı iddialar doğrulandı.
 
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'de faaliyet gösteren kripto para borsalarına bir tebligat göndererek kullanıcı bilgilerini talep etti.
 
İstenen bilgiler arasında TC kimlik numarası, unvanı, kayıt zamanı ve ön önemlisi de cüzdandaki tutarın TL cinsinden değerine kadar kritik bilgiler yer alıyor.
 
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kripto para vergisi ile ilgili ön çalışma mı yapıyor ?
 
Devlet'in beklenen Dijital Para Yasası için düğmeye bastığı iddiası ile kripto para borsasını sarsacak gibi görülüyor.
 
image
 
Bakanlığın, '' Türkiye'de faaliyet gösteren kripto para borsalarına gönderdiği tebligat ile kullanıcı verilerini talep etti '' haberi piyasayı tedirgin etti.
 
İstenilen bilgiler arasında kripto para borsalarında hesap sahibi olan vatandaşların TC kimlik numarası, vergi kimlik numarası, SWIFT kodu, kullanıcı unvanı, borsaya kayıt oldukları tarih ve sanal cüzdan numarası da bulunuyor.
 
       image
 
Bakanlığın borsalardan talep ettiği veriler şu şekilde:
 
Kullanıcı ID (Sanal Para Cüzdan Numarası): Sistemde tanımlı tekil kullanıcı hesap numarası
 
Kullanıcı Türü: Bireysel/Tüzel/SVHS'nin kendi kullanıcı hesabı
 
Kullanıcı kimlik türü:
 
​TCKN
 
VKN
 
Yabancı Kimlik No
 
Pasaport No
 
Kullanıcı kimlik no: İşlemi gerçekleştiren kullanıcının kullanıcı türü belgesine göre kimlik numarasıdır. 
 
Kullanıcı Unvan: Gerçek kişiler için ad soyad bilgisi, tüzel kişiler için unvan bilgisidir. 
 
Kullanıcı kayıt zamanı: SVHS kullanıcısının sisteme eklendiği zamanını gösterir. 
 
Stok tarihi: YYYY-AA-GG biçiminde stok gününü belirtir.
 
Stok varlık miktarı: Varlık biriminin miktarını belirtir.
 
Stok varlık kuru: Varlık biriminin TL cinsinden kur değeri
kripto para vergisi
 
image
 
Anonim kripto para işlemi yapılamayacak:
 
Talep edilen bilgiler gösteriliyor ki başta Bitcoin olmak üzere tüm kullanıcıların borsalar tarafından saklanılan kişisel bilgileri, artık devlet kurumlarında da bulunacak. Yerel ya da global borsaların bu konuya yaklaşımı henüz netleşmese de özellikle Binance gibi merkezi yurt dışında bulunan ve Türkiye operasyonlarını ayrıca yürüten borsalar, kullanıcı bilgilerini paylaşmayı kabul etmeyebilirler.
 
Bu açıdan baktığımızda yurt dışı merkezli borsalar için sürecin işleyişi Sosyal Medya Yasası'na benzeyebilir. Ancak kesin olan bir şey var ki yasal düzenleme, Türkiye'deki kripto para piyasasındaki anonim akışı sona erdirecek.
 
Dijital Para Yasası için en somut adım atılmış oldu:
 
Bakanlığın atmış olduğu bu adımı, Türkiye'de kripto paraların vergilendirilmesine ilişkin en somut adım olarak değerlendirebiliriz. Bakanlığın ve diğer resmi makamların, söz konusu çalışma hakkında yakında açıklama yapmaları bekleniyor.
 
Kripto para vergisi geriye dönük uygulanabilir:
 
Bakanlığın borsalardan talep ettiği bilgiler arasında kullanıcıların, söz konusu borsaya üye oldukları ve işlem yaptıkları ilk tarihler de yer alıyor. Aynı zamanda ID bilgisinin de listede yer alması, vergilendirmenin geriye dönük olarak uygulanabileceğini gösteriyor. Bir başka deyişle kullanıcının bugüne kadar gerçekleştirdiği tüm alım satım işlemleri, yasa ile kesinleşecek oran üzerinden vergiye tabi tutulabilir. 
 
image
 
Kripto para vergisi hakkında neler biliyoruz?
 
Kripto paralar, yasa kapsamında menkul kıymet olarak tanımlanabilir.
Al-tut gibi uzun süreli işlemler değil "trade" yani al-sat işlemlerinden elde edilen gelirlerin vergilendirilebilir.
 
Çalışmaları Maliye Bakanlığı, BDDK ve SPK ve Masak kurumları tarafından eşgüdümlü yürütülüyor.
 
Vergi düzenlemesini de içerisinde barındırması beklenen Dijital Para Yasası'nın 2021 bitmeden yürürlüğe gireceği iddia ediliyor.
 
         image
 
Hazine ve Maliye Bakanlığı kripto para borsalarından kullanıcı bilgilerini istediğine dair haberlere ilişkin açıklamada bulundu.
 
Yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:
 
"Günümüz dünyasında birçok ülkede mali istihbarat birimleri (Financial Intelligence Unit-FIU) suç gelirlerinin aklanmasıyla ve terörizmin finansmanıyla mücadele etmektir.
 
Ülkemizde bu mücadele esas itibariyle, Bakanlığımız bünyesinde Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı'nca yürütülmektedir. MASAK , anılan fonksiyonları icra edebilmek için uygulama stratejileri geliştirmekte, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon sağlamakta, görüş ve bilgi alışverişinde bulunmaktadır."
 
'TERÖRİZMİN FİNANSMANINDA KULLANILABİLMEKTEDİR'
 
"MASAK mali ve finansal birçok alanda çalışma yürütmektedir. Bu anlamda son yıllarda gündemde yer alan kripto varlıklar, özellikleri itibariyle kullanıcılarına bazı kolaylıklar sağlıyor olsa da, özellikle anonim bir yapıda olmaları dolayısıyla suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı faaliyetlerinde de yoğun olarak kullanılabilmektedir.
 
MASAK'ın görev ve yetkileri çerçevesinde ve söz konusu suçlarla mücadele kapsamında kripto varlık alım-satım platformları gibi bu alanda faaliyet gösteren piyasa aktörlerinden konuya ilişkin olarak bilgi talep edilebilmektedir. Yapılan çalışma da MASAK'ın bahsedilen görev ve sorumlulukları içerisinde bulunmaktadır." denildi.
 
Şeffaf Gazete

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR