Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ÇAY ÜRETİCİSİ İSYANDA
ÇAY ÜRETİCİSİ İSYANDA
Çayda kota ve kontenjan uygulamasının kaldırılmasını isteyen üreticilerin tepkisi büyürken Hopa’daki eyleme polis sert şekilde müdahale etti. En az 46 kişi darp edilerek gözaltına alındı. Çay üreticileri, “İsyandayız” dedi.
28 Mayıs 2021, 07:17
 
 
Üreticinin 5 lira talep ettiği, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (ÇAYKUR) 4 lira dediği çay taban fiyatı, özel sektörde 2 lira 80 kuruşa kadar düştü. Bu durum nedeniyle üreticinin fiyat ve günlük kota isyanı büyüyor.
 
Üreticinin eylemleri  sürüyor.
 
ÇAYKUR’un dekar başına günlük kota uygulaması tarladaki mahsulün satışını olanaksız kılıyor. Bunu fırsat bilen özel çay işletmeleri, çay üreticilerinden sezon öncesi kilo başı 4 lira olarak belirlenen taban fiyatın çok altında ürün almaya başladı. Özel işletmelerin tamamı yaş çay kilo fiyatını 3 liranın altına indirdi. Bu duruma tepki gösteren üreticiler, Artvin’in Hopa, Rize’nin Merkez ve Fındıklı ilçelerinde sokağa çıktı. Hopa Meydanı’nda bir araya gelen çay üreticilerine ise polis sert şekilde müdahale etti.
 
3 KİŞİ FENALAŞTI
 
Hopa Meydanı’nda buluşup ÇAYKUR Hopa Çay Fabrikası’na yürümek isteyen üreticilerin önü polis tarafından kesildi. Üreticilerin yürüyüşe geçmesi üzerine polis, kitleye biber gazı ile müdahale etti. Polisin şiddet uyguladığı en az 46 çay üreticisi gözaltına alındı. Bunun ardından polis müdahalesini protesto eden çay üreticileri, meydanda eylemlerini sürdürdü. Çay üreticileri, kontenjanın 30 kilogramdan başlayarak, kademeli olarak kaldırılmasını talep etti. Çay üreticileri, sık sık “Polis defol, bu memleket bizim” sloganları attı. Polis müdahalesi sırasında baygınlık geçiren 3 kişi de hastaneye kaldırıldı.
 
image
 
ÇAYLARI YOLA DÖKTÜLER
 
Rize’nin Fındıklı ilçesinde düzenlenen basın açıklamasında ise üreticiler, “Emeğimize ve geleceğimize sahip çıkıyoruz” pankartını açtı. “Çayda kotaya, kontenjana son” ve “Özeller şaşırma, sabrımızı taşırma” sloganları atan çay üreticileri, yanlarında getirdikleri çayları Artvin-Rize karayoluna dökerek trafiği kapattı, yurttaşlar kotanın kaldırılmasını istedi. Çay üreticileri adına basın açıklamasını okuyan Fatma Özlem Ortahisar, bin bir zorlukla çay toplayarak geçinmeye çalıştıklarını belirtti. Emeklerinin hiçe sayıldığını aktaran Ortahisar, şunları dile getirdi: “Çayda kota ve kontenjan uygulanmakta, üreticiler özellere mahkûm edilmekte, özeller ise neredeyse devletin açıkladığı taban fiyatın yarısı kadar fiyata çay alımı yapmaktadır. Çay üreticisi isyandadır. Bir an önce bu sorunlarımızın çözüme kavuşması için yetkililer üreticiyle bir araya gelmeli ve çay kanunu çıkartılmalı. Çayda kota ve kontenjan kaldırılmalı, açıklanan taban fiyatın altında çay alımına izin verilmemeli.” Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy da özel sektörün ‘zarar ediyor’ bahanesiyle çay fiyatını sürekli düşürdüğüne dikkat çekti. 1 buçuk milyon tonluk çayın yarısının özel sektör tarafından alındığını söyleyen Özsoy, “Her yıl binlerce ton üretim kapasitesini artıran sektör nasıl zarar ediyor? Bir yaş çay fabrikası imalatta çalıştırdığı bir işçiyi asgari ücretle çalıştırıyor” diye konuştu.
 
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR