Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MEMURSEN'DEN MEMURA DARBE !
MEMURSEN'DEN MEMURA DARBE !
İki yıl için toplamda yüzde 67 oranında zam talebiyle oturduğu masadan yüzde 26’lık zamla kalkan Memur Sen’e tepkiler büyüyor. Kamu emekçileri yoksulluk sınırının altında ücretlere mahkûm edildi. Memur-Sen başkanı attığı imza ile memura ihanet etti denilerek Ali Yalçın'ın 32 bin lira maaş gündeme getirildi.
26 Ağustos 2021, 11:39
 
 
Yaklaşık 4 milyon memur ve 2 milyondan fazla memur emeklisi, 2022 ve 2023'teki mali ve sosyal haklarının belirlendiği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinden yine mutsuz ve tepkili ayrıldı. 2 Ağustos'ta başlayan süreçte taban aylığa 600 lira seyyanen zam, 2022'de yüzde 21, 2023'te yüzde 17, her yıl yüzde 3 olmak üzere iki yılda toplam yüzde 6 refah payı talebiyle masaya oturan Memur Sen, hükümetin teklifini kabul ederek masadan kalktı. Hükümetin verdiği 2022 için yüzde 12,35, 2023 için de yüzde 14,48 zammı kabul eden Memur Sen, taleplerinin altında kalan zam oranlarıyla biten süreci ‘kazanım’ olarak nitelendirdi.
 
Pazartesi günü açıklanan zam oranları dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girse de tepkiler devam ediyor.
 
Müzakerelere üç gün kala miting yapan Memur Sen, “Biz çok şey istemiyoruz. Alın terimizin hakkını, emeğimizin karşılığını istiyoruz” diyerek hükümetten yeni bir teklif beklediklerini açıklamıştı. Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, mitingde yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Dedik ki; işveren Hakem ortaklığının eseri zarar karşılansın, kamu görevlilerine 600 TL seyyanen zam yapılsın. Sözümüz çok açık ve çok net: Türkiye büyüyor, büyüme rakamları açıklanıyor. Enflasyon da büyüyor. O yüzden enflasyona ezilmek istemiyor bütçeden hakkımızı, refahtan payımızı istiyoruz. Devletin bütçesi büyürken memurun bütçesi küçülsün mü? İhracat artarken maaşlar azalsın mı? Enflasyon yükselirken maaşlar yerinde mi saysın?”
 
Yalçın, müzakerenin ardından yaptığı açıklamada ise “Mücadele, müzakere ve nihayetinde kazanımlarla sonuçlanan toplu sözleşme” ifadelerini kullandı.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise "Türkiye tarihinde yapılmış en yüksek oranları içeren sözleşme" diyerek övündü. Hükümetin memuru enflasyonun altında ezdirmedik propagandası yapsa da azalan alım gücünü telafi etmiyor. Hükümet ve Memur Sen’e ilk tepki Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık’dan geldi. Balık, yaptığı basın açıklamasında “Sözde enflasyona kamu çalışanlarını ezdirmedik propagandası ile sözde toplu sözleşme görüşmelerinde çalışanlar, yoksulluk sınırının altında ki zam oranlarına mahkûm edilmek istenmektedir. Tabii iktidar emekçilere dayatılan sefalet politikalarında tek başına hareket etmemektedir. Burada emekçileri belki de iktidardan daha fazla sömüren yandaş sendika Memur Sen’dir” ifadelerini kullandı.
 
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Bakan Bilgin’in açıkladığı maaş zammı oranlarına tepki gösterdi.
 
KESK, 27 Ağustos 2021 Cuma günü iş bırakma eylemi yapacaklarını duyurdu. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), tarafından yapılan açıklamada “İki yıl için toplamda yüzde 67,2 maaş artışı teklif eden ‘yetkili’ konfederasyon iki yıl için toplamda yüzde 26 oranına imza atmış, arkasından da ‘tarihi kazanım’ diye açıklama yaparak tüm kamu emekçilerinin aklı ile dalga geçmiştir. Bu sözleşmede refah payı talebi yine görmezden gelinmiş, bunun yerine hali hazırda sadece sendika üyesi kamu emekçilerinin yararlandığı 3 ayda 135 TL tutarındaki toplu sözleşme ikramiyesi 265 TL artırılarak 3 ayda 400 TL’ye çıkarılarak, sözleşmenin hakeme bile gitmeden uzlaşı ile sonuçlanmasının nedenini oluşturan düzenleme yapılmış, böylece Memur Sen’in üye kaybının önüne geçilmesine ve yetkisinin korunmaya alınmasına yönelik düzenleme yapılmıştır. İşte onların ‘tarihi kazanım’ı budur” ifadelerine yer verildi.
 
KAYIPLARI TELAFİ EDECEK ZAM YAPILMADI
 
Geçmiş kayıpları telafi edecek bir zam hayaliyle 2012 yılından bu yana pazarlık masasına oturan Memur Sen, şimdiye kadar hep hükümetin teklifini kabul ederek ayrıldı. 2012-2013 ve 2020-2021 dönemlerinde hakem heyetlerinin belirlediği zamlar dışındaki tüm pazarlık dönemlerinde memur zararını telafi edecek zamları talep edildi. Ancak hepsinde de hükümetin TÜİK enflasyonunu dikkate alan zamlarını kabul edip sözleşmeleri imzaladı. Memurun seyyanen zam ve refah payı talepleri masada yer bulamadı. Özellikle 2018-2019 ve 2020-2021 sözleşme dönemleri memurun en büyük kayıp yılları oldu.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR