Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
DİŞ MALZEMESİ FİRMALARI KRİZDE
DİŞ MALZEMESİ FİRMALARI KRİZDE
Diş Malzemeleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (DİŞSİAD) Başkanı Erkan Uçar, tıbbi cihaz sektörünün vadesi geçmiş yaklaşık 5 milyar TL'lik kamu alacakları nedeniyle üretimin durma noktasına geldiğini söyledi
6 Aralık 2021, 13:34
 
 
Diş Malzemeleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (DİŞSİAD) Başkanı Erkan Uçar, tıbbi cihaz sektörünün vadesi geçmiş yaklaşık 5 milyar TL'lik kamu alacakları nedeniyle üretimin durma noktasına geldiğini söyledi:
 
"Özellikle ihracatçı firmalarımıza acilen KGF, SGK ve vergi desteği sağlanması gerekiyor. Artan döviz, hammadde ve navlun fiyatları hem üretime hem de ihracatımıza engel oluyor." 
 
Hammadde ve navlun fiyatlarındaki fahiş artışlar ve döviz kurlarındaki yukarı yönlü dalgalanma sanayicinin önünü görememesine ve katma değeri yüksek ihracata engel oluyor. Diş Malzemeleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (DİŞSİAD) Başkanı Erkan Uçar, tıbbi cihaz sektöründe vadesi geçmiş yaklaşık 5 milyar TL'lik alacaklar nedeniyle üretimin durma noktasına geldiğini söyledi.
 
image
 
Erkan Uçar açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "DİŞSİAD, 220’nin üzerinde üyesiyle ülke ekonomisine ve sektörüne katkıda bulunmayı ilke edinmiş, yerli üretimi ve ihracatı teşvik eden sektörün tek derneğidir. 10. ve 11. Kalkınma Planlarında ilaç ve tıbbi cihaz sektörünün öncelikli ve stratejik sektör olarak kabul görmesine rağmen, firmalar teslim ettikleri cihaz ve malzemelerin karşılığı olan, vadesi geçmiş 5 milyar TL’yi bulan kamu ve üniversite alacakları için mücadele eden sektörün hammadde tedarik edemez, üretim ve ithalat yapamaz hale geldiğini, ara mamul tedariğinde de sıkıntılar yaşandığı için ihracat yapamaz durumda olduğu görülüyor.
 
Son zamanlarda artan döviz, gümrük vergisi ve navlun maliyetleri sebebiyle aynı hacimde üretim, ithalat ya da ticaret yapma imkânı ortadan kalkmıştır. Tüm bu etkenler nedeniyle çok yakın süreçte tedarik zincirinin kıymetli bir halkası olan sektörümüzün ürün temin süreçleri sıkıntıya gireceğinden halk sağlığı sorunu yaşanması kaçınılmazdır.
 
Ne yazık ki sektördeki firmaların önemli bir kısmı birer birer kapılarına kilit vurmaya hazırlanmaktadır. Kamudan tahsilat yapamayan ilaç ve tıbbi cihaz endüstrisinin bu şartlar altında yeni projeler üretmesi mümkün olmayacak ve ciddi anlamda istihdam kaybı da beraberinde gelecektir. 
 
Ekonominin çarklarının döndürülmesinde kuşkusuz ki krediler çok yararlı ancak kredi dışında başka desteklerle daha da cazip olacağına inanıyoruz.
 
Bize göre ihracatçı firmalara hem vergi hem SGK desteği mutlaka sağlanmalı. Uzun vadeli olduğu için tercih edilen KGF kredileri faizinin de makul seviyelerde tutulmasını ve KGF kredi faizleri, piyasa faizlerine göre daha makul seviyeye getirildiği taktirde yararlanacak işletme sayısının artacağını, böylelikle ekonominin kılcal damarlarını canlandıracağını düşünmekteyiz. 
 
Yerli üretim oranını son 10 yılda yüzde 8'den yüzde 25 seviyelerine çıkaran ağız ve diş sağlığı sektörü olarak, ticari hayatımızı devam ettirebilmemiz ve daha da önemlisi ülkemize ihracat yoluyla döviz getirebilmemiz için sektörün vadesi geçmiş alacaklarının acil olarak ödenmesi konusunda devletimizin yardım elini uzatmasını önemle rica ederiz." 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR