Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ISPARTALI TAZMİNAT BEKLİYOR.
ISPARTALI TAZMİNAT BEKLİYOR.
Isparta’yı 4 gün karanlığa mahkûm eden dağıtım şirketinin bağlı olduğu CK Enerji, 2017-2021 arasında kamudan 127,6 milyon TL’lik ihale aldığı,yatırım yapmadığı şirketin tazminat ödemek zorunda kalabileceği öğrenildi.
8 Şubat 2022, 14:57
 
 
Isparta’da yurttaşları 72 saat boyunca karanlığa mahkûm eden Akdeniz Elektrik A.Ş’yi bünyesinde barındıran CK Enerji (Cengiz-Kolin Ortaklığı), 2017 ve 2021 yıllarını da kapsayan beş yıllık dönemde kamudan 127 milyon 603 bin TL’lik ihale aldı. Şirketin yalnızca Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’nden aldığı ihalenin bedeli 97 milyon 661 bin TL oldu.
 
Isparta’da 3 Şubat’ta başlayan kar yağışı, hayatı felç etti ve enerji yatırımı yapılmayan kent karanlığa gömüldü..
 
AKP idaresindeki belediye karla mücadelede etkisiz kalınca felaket daha da büyüdü. Yağış nedeniyle kırılan ağaç dalları elektrik direklerini yıkarken teller üzerinde biriken buz tabakası, elektrik direklerinin eğilmesine yol açtı. Elektriksiz kalan kent, 72 saat boyunca karanlığa mahkum edilirken gözler elektrik dağıtım şirketine çevrildi. Felaketin ardından şirketten yapılan ilk açıklamada, “Saatlerce hiç durmadan yağan karın yarattığı yük ve aşırı buzlanmanın etkisiyle” önemli sayıda enerji nakil hattının ağır hasar aldığı belirtildi.
 
Isparta’da yaşananlar, elektrik dağıtımının 2013 yılında 21 bölgeye bölünerek özelleştirilmesinin ardından bir türlü çözülemeyen altyapı eksikliklerini gün yüzüne çıkardı.
 
Isparta'da temaslarda bulunan İYİ Parti heyetinin verdiği bilgilere göre Isparta'da kar yağışını takip eden elektrik kesintisi sırasında sekiz ilçe merkezi, 188 köy, 113 bin hane ve ve mesken elektriksiz kaldı.
 
Yurttaşların dağıtım şirketlerine ödediği bedel son beş yılda üç kat artarken altyapı eksiklikleri, elektrik kesintilerinin adeta olağan hale getirdi.
 
Altyapı eksikliklerinin yanı sıra Sayıştay’ın TEDAŞ’a yönelik gerçekleştirdiği denetimler, şirketlere sağlanan mali ayrıcalıkları da ortaya koydu.
 
Elektrik dağıtımı alanında Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş ile birlikte Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş’yi bünyesinde barındıran şirketin beş yılda kamudan 127,6 milyon TL’lik ihale aldığı öğrenildi.
 
image
 
Şirketin Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’nden aldığı 97 milyon 667 bin TL’lik ihale, elektrik enerjisi alanında aldığı ihalelerin en yüksek bedellisi oldu. Antaya’nın yanı sıra Adana, Muğla, İzmir ve Manisa kentlerindeki kamu kurumlarından da ihaleler alan şirketin üstlendiği ihalelerden bazıları ve sözleşme bedelleri şöyle:
 
Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi: 28 milyon 953 bin TL.
Muğla İl Sağlık Müdürlüğü: 21 milyon 68 bin TL.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Müdürlüğü: 9 milyon 383 bin TL.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörlüğü: 8 milyon 256 bin TL.
 
Şirket, Ticaret Bakanlığı’nın ana binası ve hizmet binalarının 14 milyon 614 bin kilowatt elektrik enerjisi alımını üstlendi. 1 Ocak itibarıyla başlayan iş için bakanlık ile şirket arasında 13 milyon 656 bin TL’lik ihale imzalandı.
 
image
 
Isparta'da elektrik kesintileriyle birlikte elektrik şirketlerinin özelleştirilmesi ve bu şirketlerin yetierince denetlenip denetlenmediği de tartışmaya açıldı. Türkiye'de geçen yıllar içinde elektrik üretiminin yüzde 80'i, dağıtım hizmetlerinin tümü de özel şirketlere geçmişti. Isparta'daki elektrik dağıtım hizmeti ise Cengiz Holding'e ait elektrik dağıtım şirketi AEDAŞ tarafından veriyor.
 
Tazminat ödemesi gerekiyor
 
Isparta’da incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerin, şirketin acil müdahale ekibi personeli ile ilgili gerekli ekipmanlarda eksiklikler tespit ettiği iddia edildi. İncelemenin tamamlanmasının ardından şirkete ceza kesilebileceği öğrenildi.
 
Elektrik Piyasasında Dağıtım ve Perakende Satış Faaliyetlerine İlişkin Kalite Yönetmeliği ise 10 saat ve üzeri kesinti olan bölgelerde elektrik şirketini tazminat ödemeye mahkum ediyor.
 
Yönetmelikte şu ifadeler yer alıyor:
“Kentsel dağıtım bölgesinde 10 saat, kentaltı dağıtım bölgesinde 11 saat ve kırsal dağıtım bölgesinde 12 saati aşan ve sebebi şebeke işletmecisi veya dışsal olan kesintiler için kullanıcının başvurusuna gerek duymaksızın kesintiden etkilenen her bir kullanıcıya dağıtım şirketi tarafından uzun süreli kesinti tazminatı ödenir. Kesinti başına uzun süreli kesinti tazminatı, anlaşma gücü 160 kVA altı olan mesken abonelerine 80 TL diğer abonelere ise 160 TL, anlaşma gücü 160 kVA ile 630 kVA (dahil) arasında olan kullanıcılara 480 TL, anlaşma gücü 630 kVA üzeri olan kullanıcılara 960 TL olarak ödenir.”

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR