Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
UKOME İBB'Yİ BATIRMAK MI İSTİYOR ?
UKOME İBB'Yİ BATIRMAK MI İSTİYOR ?
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB’nin zam teklifini ikinci kez reddeden UKOME’nin bakanlık temsilcilerine sert tepki gösterdi. İmamoğlu, "İETT’yi, metroyu, deniz ulaşımını, taksi, dolmuş ve otobüs esnafımızı batırmaya yönelik kararlara imza atanları kınıyorum." dedi.
4 Nisan 2022, 14:48
 
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), artan akaryakıt fiyatları nedeniyle toplu taşıma ücretlerine ek zammı gündemine aldı.
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi toplu ulaşımda yüzde 50, servis ücretlerinde ise yüzde 40 zam teklif etmişti. İstanbul'da toplu taşımaya İBB tarafından verilen zam yapılması teklifi UKOME'de ikinci kez oy çokluğuyla reddedildi. 
 
Öte yandan, görüşülen "Adalar İlçesi Bisiklet Kiralama Yönergesi Revizyon Teklifi" de oy birliği ile kabul edildi. Esnaf, akaryakıta her gün zam geldiği için toplu ulaşımda tekerleklerin durma noktasına geldiğini vurgulamıştı.image
 
BAŞKAN İMAMOĞLU'NDAN SERT TEPKİ
 
UKOME'nin söz konusu kararının ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından sert tepki gösterdi. İmamoğlu paylaşımında, "İETT’yi, metroyu, deniz ulaşımını, taksi, dolmuş ve otobüs esnafımızı batırmaya yönelik kararlara imza atanları kınıyorum. Bu noktadan sonra İstanbul’da toplu taşımada yaşanacak her türlü sorunun müsebbibi, vicdanını siyasete teslim etmiş malum UKOME üyeleri ve kurumlarıdır" dedi.
 
Kontak kapatma noktasına gelen esnafın zam talebi nedeniyle UKOME toplantısı olağanüstü şekilde 2 hafta sonra tekrar gerçekleştirildi.
 
Yenikapı'daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar başkanlığında oturum toplandı. Toplantıda esnaf odalarından gelen yazılı ve sözlü talepler değerlendirilerek toplu ulaşım ücretlerine yüzde 50, servis ücretlerine yüzde 40 zam teklifi tekrar sunuldu.
 
AKARYAKIT ARTIŞI YÜZDE 106
 
Teklifte aralık ayından bugüne personel giderlerinin yüzde 16.84, enflasyonun yüzde 34.75, yakıt ücretinin yüzde 106 arttığı belirtilerek toplu ulaşımda ortalama maliyet artışının yüzde 50 olduğu kaydedildi.
 
Tam biletin 5.48 TL'den 8.22 TL'ye, taksi açılış ücretinin 7 TL'den 10.50 TL'ye minibüs indi-bindi ücretinin 3.75 TL'den 5.63 TL'ye çıkarılması önerildi.
 
“İBB'YE DAVA AÇTIK SONUCU BEKLENSİN”
 
Oylamadan önce tartışma yaşandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Serdar Yücel “Son toplantıda bu tekliflerin ayrı ayrı gelmesini söylemiştik. Aralık ayında alınan zam kararında tam bilete 4.80 TL'ye onay vermiştik 5.80 TL uygulandı.
 
Yanlış uygulamanın giderilmesi için yazı yazdık, olumsuz yanıt gelince dava açtık. Dava sonucuna göre değerlendirelim demiştik. Ocak ayı itibariyle yüzde 36 zammı onaylamıştık. Akaryakıtta hakikatten aşırı artış oldu” dedi.
 
image
 
İETT BÜTÇESİNE EK YÜK: 3 MİLYAR TL
 
İETT Genel Müdürü Alper Bilgili,  mazot fiyatının şu an geçen seneki maliyetinin 3 katına çıktığına dikkat çekerek “Serdar beye sormak istiyorum ‘mazotun yüzde 300 zamlandığı ortamda yüzde 50 zam istemek mi zulüm? Bu duruma sessiz kalmak adil mi?' Mazot artışının bir yıllık bütçemize etkisi 3 milyar ek yük. 2 tam bilet ile bir litre mazot alıyorduk, şimdi 4 tam bilet ile alabiliyoruz. İETT'nin durumu gerçekten zor, aynı servisçiler, minibüsçüler gibi taksiciler gibi. Makul ve haklı talebimizin olumlu şekilde değerlendirilmesini diliyorum” diye konuştu.
 
“MAKUL BİR ORAN BELİRLEYELİM”
 
Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü temsilcisi Halis Kuralay “Yüzde 50 çok yüksek, makul bir seviyede olmadı. Esnafı da belediyeyi de üzmeden makul bir oran belirleyelim” dedi.
 
“SERMAYEMİZİ TÜKETİYORUZ”
 
TURYOL Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can “Akaryakıttaki olağanüstü artışın yanı sıra bütün temel ürünlerinde yedek parçada yüzde 50-300 arasında artış oldu. Ülke yangın yerine döndü. 3-4 aydır arkadaşları ikna etmeye çalışıyoruz. Sanki bu durumun sorumlusu ulaşım sektörü. Bizim istediğimiz akaryakıt farkıyla zararımızı karşılamak değil sermayemizi daha az tüketmek, yaşam süremizi biraz daha uzatabilmek için. Sermayemizi tüketiyoruz. Bir yolcu bileti ile 0.20 litre benzin alabiliyoruz. Oy sayınız fazla diye bunları konuşuyoruz. Burası teknik kurul, görüş verirsiniz. Siz teknik bir kurulu yönlendiriyorsunuz” dedi.
 
“ART NİYET VAR”
 
Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy “Bunlar iyi günlerimiz. Bütün enerji faaliyetleri dolar bazında arttı. Ekmeğe, bibere, mazota zam gelmesi zulüm değil burada ayakta kalmak için istenen zam oranı zulüm olarak görülüyor. Teknik değerlendirmeden çıkmış durum, burada art niyet görüyorum” dedi.
 
“İETT, ŞEHİR HATLARI BATSIN DEMEK”
 
İBB Ulaşım Dairesi Başkanı Utku Cihan, bakanlık temsilcilerine tepki göstererek “Sunulan teklif ‘esnafa yüzde 32 artış olsun, İBB yüzde 18'de kalsın' demek. Bu kabul edilemez. Yakıt artışı, İETT, taksi, servis için de aynı. Bu ‘İETT, Şehir Hatları batsın' demek” diye konuştu.
 
ESNAF İSYAN ETTİ: CAN SUYUNA İHTİYACIMIZ VAR
 
Esnaf odası temsilcileri de tek tek söz alarak UKOME üyelerine “Anlaşın, buradan adil bir karar çıksın ” çağrısı yaparak “Rakamlar her gün değişiyor. Yüzde 100 de zam alsak biz yine para kazanamayacağız. Erozyonumuz dursun, arabamız çalışsın, tekerimiz dönsün istiyoruz. Ellerinizi vicdanınıza koyun. Toplu taşıma sürdürülebilir olmaktan çıktı. Bu rakamlar bizi kurtarmaz ama İstanbul halkını düşünerek razı geldik. Kontak kapatacak noktaya geldik. Can suyuna ihtiyacımız var” dediler.
 
image
 
REDDEDİLDİ
 
Tartışmaların ardından oylamaya geçildi. Oturumu yöneten Çağlar İBB'nin zam teklifini oya sundu. Oyçokluğu ile teklif reddedildi.
 
Esnafın yanında olduklarını belirten İBB Ulaşım Dairesi Başkanı Utku Cihan “İki hafta önce bir zam talebiyle bir araya gelmiştik. Ancak UKOME’de reddedildi. Tekrar bir araya geldik, konuştuk esnafımızla beraber. Esnafımızın söylediği şekliyle yüzde 50 civarında bir ücret artışının yapılması gerektiği, yoksa ulaşım sisteminin maalesef hem esnaf tarafında hem İBB işletmeleri tarafında devam etmesinin mümkün olmadığı üzerinde konuşuldu. Biz bu hesaplamayı akaryakıt artışını, asgari ücreti, enflasyonu yansıtarak bir hesaplama yöntemiyle belirliyoruz. Bu hesaplama yöntemiyle şu anda yüzde 57 civarında bir ücret artışına ihtiyaç var. Yüzde 50 civarında bir öneriyle UKOME’ye getirmiş olacağız” demişti.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR