Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AHLATÇI MANÜPLASYON İDDİALARINI REDDETTİ
AHLATÇI MANÜPLASYON İDDİALARINI REDDETTİ
Borsada yaşanan hareketlilik ile ilgili olarak gündeme manüpülasyon iddiaları ile gelen iş insanı Ahmet Ahlatcı’nın sahibi olduğu Ahlatcı Yatırım için '' işlemler yatrımcı tarafından yapıldı biz aracı kurumuz işlemler müşterimiz olan Mehmet Akdere adına yapılmıştır '' diyerek iddiaları kabul etmedi.25 yıldır çeşitli dönemlerde adı sık sık manüpülasyonlarla anılan Mehmet Akdere yine gündeme geldi.
19 Eylül 2022, 07:32
 
Borsada bankacılık hisselerinde yaşanan sıradışı yükseliş tersine döndü, sermaye piyasası uzmanları son 2 ayda yaşananlar  için ''organize ve açık bir manüpülasyon '' diyorlar
 
BİST 100’ün 2 bin 500 puandan 3 bin 715 puana kadar yükselerek tarihî rekorlar kırdığı günlerde Ahlatçı Yatırım’ın alım talimatları diğer aracı kurumları geride bırakmıştı.
 
Borsada tarihi operasyonun detayları ortaya çıkmaya başladı. Özellikle hareketin ana kaynağı olan vadeli işlemlerdeki hareketle ilgili dikkatleri üzerinde toplayan Ahlatçı Yatırım’ın sahibi Ahmet Ahlatçı çok önemli açıklama yaptı
 
                       image
 
“ Biz bir aracı kurumuz. Söz konusu işlemleri yapan kişi Mehmet Akdere'dir ''
 
Mehmet Akdere'nin Mecnur Çolak öldükten sonra bir anda büyük bir servet sahibi olduğu borsa camiasında konuşuluyordu.
 
BIST100 endeksi ağustos başından 13 Eylül zirvesine kadar yüzde 40 civarında prim yaparken endeksin içerisindeki ayrışma keskin ve şaşırtıcı. Bankacılık sektörüne dair, sene başından beri bankaların aleyhine birçok düzenleme ve kısıtlama yapılmışken banka hisse senetleri fiyatlarında 30 işlem gününde yaşanan yüzde 135’lik yükseliş ve yükselişin kaldıraçlı pozisyonlarla beslenmeye devam etmesi, borsa takas ve teminat sistemini riske etmesi endişeleri artırdı.image
 
Tüm bunlar olurken Sermaye Piyasası Kurulu ne yaptı? Gözlemci’ye göre SPK,  birkaç cılız adım dışında piyasada olup biteni izlemekle yetindi.
 
Özellikle kârlılık olarak en kötü performansı gösteren kamu bankaları hisse fiyatlarının tuhaf bir şekilde, günlerce süren tavan fiyat serileriyle yükselmesi, son birkaç gündür ise taban fiyata çakılmaları, böylece birçok yatırımcının ve piyasa katılımcısının büyük zarara uğratılması, takas sistemi riskinin tehlikeli boyuta gelmesi gündem oldu.
 
Net alımların çoğunluğu Ahlatçı Yatırım tarafından gerçekleştirilmiş durumda.
 
Borsada yaşanan hareketlilik ile ilgili olarak gündem manipülasyon iddiaları yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın çevresinde bulunan iş insanı Ahmet Ahlatçı’nın sahibi olduğu Ahlatçı Yatırım’da son dönemde yapılan işlemler dikkat çekiciydi.
 
Şirketi ve kendisi hakkında çeşitli iddialarda bulunulan Ahmet Ahlatçı suskunluğunu bozarak basına açıklama yaptı.
 
Hakkındaki iddialara yönelik yaptığı açıklamada kendilerinin sadece aracı kurum olduğunu belirterek, yapılan işlemlerin Ahlatçı Yatırım adına yapılmadığını söyledi.
 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın, 18 Ağustos’ta 9 ay sonra ilk kez faiz indirimine gitmesi ve politika faizini yüzde 13’e çekmesi bir anda gözlerin döviz kurlarına çevrilmesine neden olmuştu. Piyasalar kurlarda yukarı bir hareket beklerken bazı banka hisseleri ise tavan seviyeye yükselmişti.
 
      image
                                                                            Mehmet Akdere
Söz konusu haberde, bu olayın belirtildiğini söyleyen Ahlatçı, işlemlerin bir yatırımcı tarafından yapıldığını ifade ederek, “Biz bir aracı kurumuz. Söz konusu işlemleri yapan kişi Mehmet Akdere, bizimle birlikte 11 yatırım şirketi ile daha iş yapmaktadır ve bizim özel bir müşterimiz değildir. Yapılan işlemler müşteri hareketidir. Bizim manüpülasyon ile işimiz olmaz” ifadelerini kullandı.
 
AHLATCI’NIN İŞARET ETTİĞİ MEHMET AKDERE KİMDİR?
 
25 yıldır çeşitli dönemlerde adı sık sık manipülasyonlarla anılan Mehmet Akdere bu kez Ahmet Ahlatçı ile yeniden gündemde
 
İsmi sık sık manüpülasyon ile birlikte zikredilen ve uzun süredir ortalıkta gözükmeyen Mehmet Akdere Ahmet Ahlatçı'nın açıklamalarından sonra borsa yatırım camiası ve  BİST koridorlarında en fazla konuşulan isim oldu.
 
2002 yılında Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Hektaş hisselerinde yapay piyasa oluşturulmasına yönelik eylemleri nedeniyle 4 kişi hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar vermiş,bu kişilere daha öncede getirilen işlem yasakları da yenilenirken  Mehmet Akdere'de bu kişiler arasındaydı.
 
2009 yılında Alcatel , Anel Telekomnikasyon A.Ş ,Ayen Enerji , İŞ Finansal ,hisse senedlerinde gerekleştirilen maniplasyon fiilleri nedeniyle, Mehmet Akdere ve 4 kişi hakkında Cumhuriyet Savcılığına duyurusunda bulunulmuştu.
 
Meşhur manüpülatör Mecnur Çolak hayattayken sık sık Bulgaristan’a ziyarete gittiği bilinen Mehmet Akdere bir dönem Çolak ile birlikte BİST üzerinden çoğunluk hisselerini ele geçirdikleri İttifak Holding’in yönetim kurulu başkanı koltuğuna da oturmuştu.
 
Şeffaf Gazete

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR