Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MEDİKAL TIP PROJELERİ ARTTIRILMALI
MEDİKAL TIP PROJELERİ ARTTIRILMALI
Türkiye’nin sağlık ekosistemindeki öncelikli hedefi, tıbbi cihaz ve medikal teknolojiler konusunda klinik araştırma projelerini artırmak olmalı
27 Ekim 2022, 11:09
 
Türkiye’nin sürdürülebilir büyüme ve kalkınmasında önemli bir rol oynayacak olan AR-GE ve Klinik Araştırmalar konusunda Araştırmacı Tıp Teknolojileri Üreticileri Derneği (ARTED) ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından düzenlenen Türkiye’de Tıbbi Cihaz Klinik Araştırmaları Webinarı’nda ülkemizin bu alanda global bir lider konumuna gelebilmesi için neler yapılması gerektiği konuşuldu.
 
ARTED olarak ülkemizdeki hastaların en yeni teknolojilere erişmeleri için bütün paydaşlarımızla birlikte çalışmanın misyonlarımız arasında olduğu belirtildi. Avrupa Birliği’nin yeni Tıbbi Cihaz Yönetmeliği (MDR) ile birlikte gelen yeni kurallar doğrultusunda CE işareti alabilmek için daha fazla klinik araştırma yapılması zorunluluğunun Türkiye’ye büyük bir fırsat sunduğuna değinildi. Ülkemizdeki mevzuatın MDR ile tam uyumlu hale gelmesi sonrasında klinik araştırma yapılabilecek ülkeler arasında AB üyesi ülkeler ile birlikte yer alan Türkiye’nin kayda değer bir klinik araştırma kapasitesi olduğu vurgulandı. Ülkemizin akademik birikimi, şehir hastaneleri ve yeni sağlık yatırımlarıyla altyapı açısından yetkin; nüfus profili ve işlem hacmi olarak yeterli olduğunun altı çizildi. Kamu-özel sektör iş birliği ile yeni teknoloji ürünlerine ait klinik araştırmaları ülkemizde hayata geçirebilirsek elde edeceğimiz sonuçlar arasında daha fazla doğrudan yabancı yatırım yoluyla yüksek katma değer yaratılması, dış ticaret açığının azaltılması ve daha yenilikçi ürünlerin daha hızlı piyasaya arzı olacağına dikkat çekildi.
 
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Tıbbi Cihaz Onaylanmış Kuruluş ve Klinik Araştırmalar Dairesi Başkanı Fatih Topuz’un moderasyonunda gerçekleştirilen webinarda MDR ve MDR süreçlerinde klinik araştırmalar ele alındı. Türkiye’de tıbbi teknolojiler ve cihazların geliştirilmesi için ortak bir platform oluşturulması ve bilgi paylaşımı yapılması amacıyla gerçekleştirilen webinarda Ankara Şehir Hastanesi Klinik Araştırmalar merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Fuat Emre Canpolat, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Tıbbi Cihaz Onaylanmış Kuruluş ve Klinik Araştırmalar Dairesi’nden Gökhan Özkan ve Araştırmacı Tıp Teknolojileri Üreticileri Derneği (ARTED)’in Genel Sekreteri Elif Özman Pusat konuşmacı olarak yer aldı.
 
Türkiye klinik araştırmalar için uygun alt yapıya sahip
Türkiye’deki tıbbi cihaz ve medikal teknolojilerin geliştirilmesi için ortak bir platformun oluşturulması ve hastaların sağlığına katkıda bulunulması amacıyla sektörün gelişmiş ülkelerdeki standartlar çerçevesinde etik, şeffaf ve saygın bir düzeye erişmesi için yapılan çalışmalar kapsamında hayata geçirilen webinarda Prof. Dr. Fuat Emre Canpolat, şehir hastanelerinin klinik araştırmalar konusunda yeterli altyapı kapasitesi ile çalışmaya hazır olduğunu belirtti. Çok merkezli çalışmalara açık olduklarını belirten Canpolat, sektör, üniversite ve kamu iş birliği ile mevzuata uygun araştırma çalışmalarını hayata geçirebileceklerini ifade etti.
 
Webinarda, MDR süreçlerinde klinik araştırmalar konusunda bilgi veren Gökhan Özkan ise Türkiye’nin klinik araştırmalar konusunda yeterli donanıma sahip olduğunu söyledi. Klinik araştırmalar konusunda uluslararası normları benimseyen ve kanunlarla bunu destekleyen bir ülke olarak MDR ve IVDR ile uyumlu çalışmaları hayata geçirebilecek düzenlemelere sahip olduğumuzu belirtti.
 
ARTED sağlık hizmetlerinin sürdürülebilir olması için çalışıyor
Araştırmacı Tıp Teknolojileri Üreticileri Derneği (ARTED)’in Genel Sekreteri Elif Özman Pusat ise konuşmasına, ARTED’in Türkiye’deki hastaların çağdaş, yenilikçi tedavilere erişimlerini sağlamak, iyileştirmek; tıbbi cihaz pazarında etik iş ilkelerini uygulama konusunda yüksek bir standart sağlamak amacıyla kamu ve özel sektör paydaşları ile iş birlikleri yaptığını belirterek başladı.
 
Türkiye’nin klinik araştırmalar konusunda bir üs olarak konumlanması için kamu ile iş birliği yapma konusunda büyük heyecan duyduklarını belirten Pusat, tıp biliminin ilerlemesine, hastalara yönelik hizmetlerinin iyileştirilmesine ve özellikle bu amaçlara ulaşma yolunda yüksek kaliteli, yenilikçi medikal teknolojinin gelişimine katkı sağlamanın öncelikleri olduğunu söyledi.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR