Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
EYT İÇİN TARİH VERDİ
EYT İÇİN TARİH VERDİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin,EYT düzenlemesini Aralık’ta Meclis’ten geçirip 2023’te uygulayacaklarını, tüm sözleşmeli personele de memuriyet kadrosu vereceklerini söyledi.
11 Kasım 2022, 17:24
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanların sorununu çözecek yasa teklifini Aralık ayı içerisinde TBMM'ye getireceklerini ve uygulamayı 2023 itibariyle başlatacaklarını söyledi.
 
Sayıları 600 bine yaklaşan kamudaki sözleşmeli personelin tamamına memur kadrosu vereceklerini de belirten Bilgin, Amasra'daki maden kazasına ilişkin ise acı itiraflarda bulundu. Bilgin, madenleri denetleyen özel şirketlerin parasın maden şirketlerinin patronları tarafından ödendiğini söyledi.
 
EYT'DEN 1.5 MİLYON KİŞİ EMEKLİ OLACAK
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bütçesinin sunumunu yapan Bakan Bilgin, EYT'li sayısının abartıldığı gibi 5 milyon ya da 8 milyon olmadığını, yaş şartının kaldırılmasıyla birlikte yaklaşık 1.5 milyon kişinin emekli olacağını söyledi.
 
EYT'lileri büyük bölümünün işçi olduğunu ve bunların yüzde 87'sinin de halen bir işte çalıştığını bildiren Bilgin, prim gün sayısı ve hizmet yılı şartlarına takılanların yasa gereği bu şartları doldurmayı bekleyeceklerini belirtti.
 
Bilgin, EYT düzenlemesinin devreye girmesiyle birlikte işverenlerin üzerinde önemli miktarda kıdem tazminatı yükü oluşacağını, düzenlemenin gecikmesinde bu sorunlara ilişkin yapılan görüşmelerin de etkili olduğunu ifade etti.
 
Bakan Bilgin, kamuda birbirinden farklı 32 farklı statüdeki sözleşmeli personelin tamamını kadrolu hale getireceklerini de bildirdi.
Sözleşmeli personelin çalışma şartlarını değiştireceklerini ifade eden Bilgin, bu amaçla hazırladıkları yasa teklifini bu ay içerisinde Meclis'e getireceklerini söyledi. Kamuda halen sözleşmeli statüde çalışan sayısının 600 bine yaklaştığı belirtildi.
 
ASGARİ ÜCRET ZAMMI
Bakan Bilgin, asgari ücret zammına ilişkin de ip uçları verdi. Bilgin, enflasyonun reel ücretleri gerileten etkisini ortadan kaldıran bir asgari ücret uygulaması gerçekleştireceklerini, asgari ücret komisyonunu Aralık ayı içerisinde toplayacaklarını söyledi. Bilgin, “Tüm emekçilerimizi enflasyon karşısında koruyacağız” dedi.
 
MADEN KAZALARIYLA İLGİLİ ACI İTİRAF
Bakan Bilgin, Amasra'da meydana gelen maden kazasına ilişkin de acı itiraflarda bulundu. Madenleri denetleyen şirketlerin parasının maden şirketlerinin patronları tarafından ödendiğini belirterek denetim sistemindeki çarpıklığa işaret eden Bakan Bilgin, maden kapatan bakanlık müfettişlerine de tazminat davası açıldığını bildirdi.
 
Bilgin şunları söyledi:
“İşletme müdürüne bağlı güvenlik ve iş sağlığı olmaz. Bütün işletmeler özel sektörden iş güvenliği ve sağlığı hizmeti alıyor. Bu işletmenin parasını kim ödüyor? Patron ödüyor. bunun uygulanabilir olmadığı açıkça ortadır.
 
Bir kanun teklifi hazırlayıp bunun değiştireceğız.
Çalışma Bakanlığı müfettişleri madenlerde denetimler yapar. 2015 yılında bu madeni denetleyip kapatmışız. Her yıl ceza kesmişiz. Ancak o maden yargı kararıyla geri açılmış. Madeni kapatan müfettişlere de tazminat davası açmışlar. Davalar hala devam ediyor.
 
Biz bu madenin sorunlu olduğunu bütün raporlarıyla ortaya koymuşuz. Şu saatte değil de bu saatte patlıyorsa orada bir değer değişmesi var. Müfettişlerin tespiti var. Bu işletmelerin ruhsatlandırılması ve onay verilmesine ilişkin süreçleri de biliyoruz.”
 
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR