Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ASGARİ ÜCRET 8506 TL. OLDU
ASGARİ ÜCRET 8506 TL. OLDU
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni asgari ücreti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Akkol ile birlikte duyurdu Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm yurttaşları ilgilendiren yeni asgari net ücret 8 bin 506 lira olarak açıklandı.
22 Aralık 2022, 15:32
 
2023 yılında uygulanacak asgari ücret net 8 bin 506 TL, brüt 10 bin 8 TL oldu. Buna göre, net asgari ücret artış oranı yüzde 54,66 olarak gerçekleşti. Türk-İş'in asgari ücret önerisi ise net 9 bin liraydı.
 
Açıklama AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirildi.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarında işçi ve işveren heyetinin ortak bir rakamda uzlaşamadığını anımsatan Erdoğan, açıklamayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ile birlikte yaptı.
 
Erdoğan, "2023 yılında net asgari ücret 8 bin 500 lira olarak mutabık kaldık. Yıllık ortalama artış oranı, yüzde 70'in üzerinde oldu" dedi. Erdoğan, "Beklenmedik bir tabloyla karşılaşırsak tıpkı geçen yıl olduğu gibi yine bir ara düzenleme yapmaktan kaçınmayız" ifadelerini kullandı.
 
Erdoğan, şunları söyledi:
"Maalesef ortak bir rakam üzerinde anlaşamamıştır. Biz gerekçeleri saygıyla arşılıyoruz. Elbette herkesin kendi öncelikleri doğrultusunda bir tutum ortaya koyacaktır. Bize düşen görev, ülkemiz ve milletimiz için en doğru en hakkaniyetli sonucun ortaya çıkmasını sağlamaktır.image
 
"RAKAM, ÜLKEMİZİN GÖRÜNÜMÜYLE DE UYUMLUDUR"
Ne emekçilerimizin hakkının yenmesine ne de iş verenlerin altından kalkamayacak bir duruma rıza gösteririz. Taraflar arasında makul bir uzlaşma sağlanabilmesi için samimi gayret sarfettik. Gönlümüz çalışan temsilcilerimizin de bugün aramızda olmasını istedik. Geçmiş yıllarda da taraflar uzlaşıya varamadığı halde hükümetçe uzlaşıya varılan çok sayıda asgari ücret olmuştur. Açıklayacağımız asgari ücret rakamı, ülkemizin görünümüyle de uyumludur. Türkiye'de yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyüme gayretlerimizin en somut sonuçlarını çalışma hayıtımızda aldığımız bir gerçektir.
 
2002 yılında 184 lira olan asgari ücret bizim dönemimizde nominal olarak 30 kart, reel olarak yüzde 142 oranında artmıştır. Asgari ücretten alınan gelir ve damga vergisini de kaldırmıştık. Yıl içinde enflasyonda yaşanan yüksek artış bizi temmuz ayında yeni bir düzenleme ile asgari ücreti 5 bin 500 liraya çıkarmaya yöneltmiştir. Bütün bunları yaparken sırtımızda bu devletin küfesi var. Böylece yıl içinde asgari ücrette ortalama yüzde 80 ve kümülatif yüzde 95 oranında artış sağlamıştık. Temmuz ayına göre yüzde 50 oranında artış olmuştur. Yıllık yüzde 70'in üzerinde gerçekleşti.
 
Küresel krizin gelişmiş ülkeleri dahi ciddi şekilde sarstığı süreçte Türkiye'nin kalkınmasını artırarak sürdürmesi, tüm dünyada ilgiyle takip edilmektedir. Elde ettiğimiz her kazanımı 85 milyonun hayat kalitesini artırmak için kullanıyoruz. Sosyal hayattan yatırıma kadar her alanda bu gayretin izlerini ve neticelerini görmek mümkündür. Geçtiğimiz haftalarda kamu görevlilerini ek göstergeden sözleşmelilerin kadroya geçirilmesine kadar pek çok talebi çözüme kavuşturduk. Birazdan sizlerle paylaşacağımız asgari ücret rakamını belirlerken aynı yaklaşımla hareket ettiğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Memur ve emekli maaşlarında yapılacak artış oranlarını da bu şekilde tespit edeceğiz.
 
"SIRTIMIZDA DEVLETİN KÜFESİ VAR"
Yıl içinde enflasyonda yaşanan yüksek artış, temmuz ayında bizi 5 bin 500 liraya çıkarmaya yöneltmişti. Tüm bunları yaparken unutmayalım, sırtımızda bu devletin küfesi var. Altyapıyla, üst yapıyla, eğitimde, sağlıkta attığımız adımlar var. Bu hesapları da ilmik ilmik dokuyarak yapıyoruz. Yıl içinde asgari ücrette ortalama yüzde 80 oranında artış sağlamıştık.
 
"ARA DÜZENLEME YAPMAKTAN KAÇINMAYIZ"
Enflasyon inşallah yıl ortasında yüzde 30'lu, yıl sonunda yüzde 20'li rakamlara indirmekte kararlıyız. Her vatandaşımdan hesabını bu hedefe göre yapmalarını istiyoruz. Asgari ücreti belirlerken hem geçmiş kayıpları telafi edecek hem önümüzdeki yıla dair enflasyon öngörümüzü destekleyecek bir oran belirledik. Eğer öngöremediğimiz bir durum yaşanırsa geçen yıl olduğu gibi bir ara düzenleme yapmaktan kaçınmayız.
 
Biz milletimizle birlikte varız. Milletimiz için varız. Milletimizle birlikte var olmayı sürdüreceğiz. Diğer tüm hususlar gibi asgari ücretle ilgili adımları da bu hissiyatla atıyoruz. Şimdi sizlerle önümüzdeki yılın asgari ücretini paylaşmak istiyorum. Gerek bakanımıza gerek TİSK Başkanımıza şahsım ve milletim adına kendilerine çok çok teşekkür ediyorum. Net asgari ücret 2023 yılında inşallah 8 bin 500 lira olarak aramızda mutabık kaldık. Bu asgari ücretin işverene olduğu gibi bize de yansıması olacak. Böylece asgari ücrette geçtiğimiz yılın ocak ayına göre yüzde 94, temmuz ayına göre yüzde 50 oranında artış sağlanmıştır."

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR