Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
REYHANLI SURİYE MUHALİF CUMHURİYETİ
REYHANLI SURİYE MUHALİF CUMHURİYETİ
Cilvegözü sınır kapısında patlayan bomba Türkiye tarafında 14 ölü ve bir anda ne olduğu anlaşılamayan kaos ortamı ile başbaşa kalan Reyhanlı halkı şok içinde. Denetimsiz kanunsuzluğun kol gezdiği ilçede otorite boşluğunun had safhada olduğu iddia ediliyor.
14 Şubat 2013, 11:14

 

Cilvegözü sınır kapısında patlayan bomba Türkiye tarafında 14 ölü ve bir anda ne olduğu anlaşılamayan kaos ortamı ile başbaşa kalan Reyhanlı halkı şok içinde. Denetimsiz kanunsuzluğun kol gezdiği ilçede otorite boşluğunun had safhada olduğu iddia ediliyor.

REYHANLI’DA OTURAN SURİYELİLERİN EVİ BOMBA İMALATHANESİ GİBİ

CHP Reyhanlı İlçe Başkanı Tamer Apiş 1 Aralık 2012 akşam saatlerinde Reyhanlı şehir merkezine düşen bombaların ardından bu gün olacak olayların işaretini şu konuşma ile vermişti.

İlçemize düşen bombalar halkımız arasında deprem etkisi yapmıştır ve  sokağa dökmüştür,, “TOKİ civarına düşen bombalar İlköğretim okuluna zarar vermiştir. Reyhanlı halkı tedirgindir.

Reyhanlı’da kirada oturan her Suriyeli vatandaşın evinin birer bomba imalathanesi haline geldiğini düşünüyoruz ve bu konuda duyumlar alıyoruz.

Gümrük kapısı ve sınır tamamen kontrolsüz, muhalif gruplar bomba yapımında kullanılan malzemeler ve silah, mühimmat getirirken yakalanmışlardır. Bunlar her ne kadar yasadışı örgütlere gittiği söylense de muhalif gruplara gittiği bilinmektedir.

Özgür Suriye ordusu ve çeşitli muhalif gruplar Reyhanlı ilçe merkezini açık savaş üssü haline getirdikleri gibi, her türlü siyasi faaliyet ve örgütlenmeyi alenen yapmaktadırlar. Ne tesadüf ki Muhalif gruplar sanki kendi ülkelerindeymiş gibi seçim yapmakta ve liderler seçmekte hiçbir güvenlik güçlerinin müdahale etmediği tarafımızca tespit edilmiştir. Reyhanlı da tahmin edilen Suriyeli grupların sayısı 42.000 civarındadır’diyerek bugün Reyhanlı halkının neden bu kadar tedirgin olduğunun işaret fişeğini ateşlemişti.Önlem alındımı HAYIR Yakın zamanda BBC muhabiri bölgede yaşayan Suriyelilerin evlerinde yaptığı bombayı ve sınırdan geçip nasıl savaştığını anlatan görüntüleri vermiş bu Türk medyasında haber olmamıştı.Tüm bu olaylar Reyhanlnın Esad ile savaşanların karargahı haline geldiğinin bir nevi delili olmuş..

Cilvegözü'ndeki patlamadan sonra bölgeye giden Evrensel Gazetesi Hatay bürosu çarpıcı bulgulara ulaştı,bölge halkı tarafından bilinen kamuoyundan bir şekilde gizlenen çok çarpıcı detayları gördü ve yazdı

Reyhanlı'da her iki kişiden biri kaçak Suriyeli

image

Bölgeye kaçak giren Suriyeli kaçakların sayısı kentin nufusu kadar deniyor.Bir öğretmenin ifadesiyle Reyhanlı’daki her iki kişiden biri Suriyeliymiş. Her üç araçtan biri de Suriye plakalıymış.

 Reyhanlı Esnafı, yaşanılan süreçten bir hayli rahatsız Patlayan bombanın çarşıda da patlayabileceğini dile getirip Reyhanlı’nın artık güvenli bir yer olmadığını ifade ediyorlar.

Bölgede huzurlarının olmadığını ,ayrıca çok sayıda Suriyeli’nin esnaflık yaptığını ve bunların herhangi bir mükellefiyetlerinin bulunmadığını, denetlenmediklerini iddia ediyorlar

SURİYE MUHALEFETİ BAYRAKLI OKUL

Reyhanlı sokaklarında gezimizi sürdürüyoruz. Kapısında Arapça yazı olan bir yer dikkatimizi çekiyor. Türk bayrağı ve Suriyeli muhaliflerin bayrakları yer alıyor tabelada. İçeri girip soruyoruz. Burasının bir okul olduğu söyleniyor.

Okul müdürü röportaj teklifimizi kabul ediyor. Avukat olduğunu ifade eden okul müdürü, ikili eğitim yaptıklarını ve karma eğitim verdiklerini ifade ediyor. Kendisinin radikal İslamcı olmadığını söyleyip, Türkiye’deki bazı derneklerin yardımlarıyla ayakta durduklarını, gönüllü öğretmenler yardımıyla faaliyet yürüttüklerini sözlerine ekliyor.

Okul müdürünün eşi inşaat mühendisiymiş. Okul bir apartmanın zemin katında yer alıyor. Türk öğretmenler de görev yapıyor. Okulun duvarlarına yapıştırılmış yardım derneklerinin isimleri var. Beşir Derneği, Semerkand, İHH gibi…

Reyhanlı’da Suriyelilere ait 4, Antakya merkezde ise 1 okul bulunduğunu belirten okul müdürü, Kırıkhan ilçesinde de bir okul açmaya çalıştıklarını söylüyor.

EVLER DENETİMSİZ HASTANEYE DÖNÜŞMÜŞimage

Reyhanlı’da çok sayıda ev hastaneye çevrilmiş. Çatışmalarda yaralananların tedavileri buralarda yapılıyor. Hastanelerden birisinin adı ilginç: “Medical Syrian-American Society.” Hastanelerden birisinin kapısından içeri giriyoruz. Bizi genç bir Suriyeli karşılıyor. Görüntü alamayacağımızı söyleyip bizi dışarı çıkarıyor.

Cilvegözü Sınır Kapısı’na gidiyoruz Reyhanlı’dan çıkar çıkmaz yolun kenarına park etmiş binlerce TIR’dan gözümüzü alamıyoruz. 12 km uzunluğundaki bu TIR filosu yardım malzemeleri taşıyormuş. Sınır kapısına geldiğimizde hatırı sayılır bir kalabalıkla karşılaşıyoruz.

Bu kalabalığın büyük bir bölümü gazeteci ve TIR şoförlerinden oluşuyor. TIR şoförleriyle konuşuyoruz. Burada bulunan TIR’ların bir kısmının ticari faaliyet için bulunduğu öğreniyoruz. Halkla yaptığımız görüşme ve izlenimlerimize dayanarak şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; Reyhanlı halkı yaşanılan süreçten memnun değil. Huzursuzluk ve güvenlik endişesi Reyhanlı’ya hakim durumda.

CHP Reyhanlı İlçe Başkanı Tamer Apiş

Reyhanlı patlamaya hazır bir bomba haline geldi.

Reyhanlıda 55-60 bin mülteci var. Bu da Reyhanlı nüfusuna eşit. Bunların kim oldukları belli değil. Herhangi bir kontrol de yok zaten. Sınır kevgire dönmüş durumda. Elini kolu sallayarak herkes girebiliyor. Adeta kendi kaderine terk edilmiş. Denetim yok, araçlar aranmıyor. Reyhanlı’ nın her tarafında Suriyelileri görmeniz mümkün.  Cilvegözü’nden Urfa’ya kadar bir tampon bölge oluşturulmuş. İstihbarat örgütlerinden tutun da El Kaide, El Nusra gibi örgütlere sınır boyunca rastlamanız mümkün. Reyhanlı’da huzur kalmadı. Akşamları vatandaşlar dışarı çıkamaz hale geldi. Esnaf rahatsız. Tek kuruş vergi vermeden ve herhangi bir denetime tabi tutulmadan Suriyeliler esnaflık yapıyor. Bu da haksızlık değil mi?  Avrupa’dan getirilen araçlar, Türkiye’de çalınan araçlar sınırdan geçirilerek savaşta kullanılıyor.

İLÇE SORİYE PLAKALI ARAÇLARIN CİRİT ATMASINDAN KORKUYOR

Reyhanlı halkından Can Yapıcı'nın feryadı

Güzelim Reyhanlı'mızda başta Kaymakamı ,emniyet güçlerini göreve çağırıyorum...Halkı müthiş bir endişe ve telaş sarmış durumda..Vatandaşlarımızın her Suriye aracını bomba yüklü veya her Suriyeli'yi canlı bomba olarak görme ihtimali sarmış durumda...Reyhanlı'lı olarak Suriye plakalı araçları istemiyoruz...Kendileri savaştan kaçmış olabilir ama arabalarıylada memlekette cirit atmaları son derece yanlıştır

ARAÇLARI ÇALIP SURİYE'DE ÇATIŞMADA KULLANIYORLAR

Reyhanlı halkından emekli  Casim Şanverdi

Cilvegözü Sınır Kapısı’nda patlayan bombayı bekliyordum. Hükümetin hoşuna gitmeyen haberler yapan yerel gazeteciler uyarıldı. İlçede yabancı servis elemanları cirit atıyor. İdlip bölgesinin muhalifleri Reyhanlı’da kongrelerini yaptı.

Yazın bir Japon gazeteciyi gezdirmiştim. Suriyeli bir muhalifle yapılan röportajda Reyhanlı’da bir evin dördüncü katında bomba imal ettiklerini söylemişti. Muhalifler, bir miktar para vererek Reyhanlılılara araba kiralatıp bu kiralanan araçları Suriye’ye kaçırıp çatışmalarda kullanıyorlar. Antakya Sanayi sitesinden 200 araç çalındı. Failler ‘bulunamıyor’

AKP’ye yakın iş adamları Türkiye’nin her tarafından gelerek sınırda ticaret yapıyor. Yeni zenginler ortaya çıktı. Kan ve göz yaşını paraya çeviriyorlar.

Patlama olduğunda olay yerine gittim. Oradaki güvenlik görevlilerinin söylediği bir şey dikkatimi çekti. Suriye’den gelen araçları arayamadıklarını sadece evraklarına bakabildiklerini arama yetkilerinin olmadığını ifade ettiler.

TÜRKİYE SINIRLARI İÇERİSİNDE BAŞKA ÜLKE ELEMANLARI KONGRE YAPIYORimage

CHP il yönetim kurulu üyesi  Atilla Ünal  bir süre önce yaptığı açıklamada Atilla Önal  Misakı Milli sınırları içerisinde başka ülke elemanlarının kongre yaptığına dikkat çemiş Savcılara şöyle seslenmişti: “ Güney Doğuda PKK ne ise buraya dışarıdan gelen başka ülke elemanları da onlar gibidir. Başka ülkeden gelip bizim ülkemizde kendilerine muhalif diyenler açık açık kongre yapıyorlar, kimse karışmıyor. Bu konuya tepki koyan ve sessiz kalmayan CHP Reyhanlı ilçe teşkilatını kutluyorum” şeklinde konuşmuştu.

Patlamada yaralı kurtulan Mehmet İri 

Reyhanlı Halkı tepki göstermeli

Gümrüğe bir akrabamı karşılamaya gittim. Tam çıkış kapısından girdik. Aniden patlama oldu. Çok dehşetli bir patlamaydı. Olay yerinden hızla uzaklaştık. Tam bir can pazarıydı. Belime iki şarapnel parçası isabet etmiş. Birini çıkardılar. Diğeri derindeymiş. Sonra müdahale edecekler.
Yaralı Ahmet İri’nin babası Mehmet İri de yaşananlara karşı ilçenin tepki göstermesini istiyor.

İHH yardım malzemesi taşıyan TIR şoförü

muhaliflerin elinde silahlar havaya ateş ediyorlerdı

Nevşehir’den patates getirdim. 8 gündür Cilvegözü’nde bekletiliyoruz. Daha ne kadar bekleyeceğimiz meçhul. 8 gün zarfında hiçbir güvenlik önleminin alınmadığını gördüm. Önceleri araçta yatıyordum. Patlamadan sonra otelde yatmaya başladım. Patlamadan sonra olay yerine gittim. Muhalifler durmadan havaya ateş ediyorlardı. Çok tuhafıma gitti. Burası hiç güvenli değil. ''EVRENSEL''

Mutlu Demirdelen

Şeffaf Gazete.com

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR