Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KILIÇDAROĞLU SALDIRIDA ORGANİZE KOKUSU
KILIÇDAROĞLU SALDIRIDA ORGANİZE KOKUSU
Orhan Övet’in Meclis’teki görüntülerini izleyen CHP’li Meclis İdare Amiri Özdemir, “Meclis’e ilk defa gelen saldırganın hiç şaşırmadan grup toplantı salonlarının olduğu  yere gitmesi dikkat çekici” dedi.
10 Nisan 2014, 10:09

 

Orhan Övet’in Meclis’teki görüntülerini izleyen CHP’li Meclis İdare Amiri Özdemir, “Meclis’e ilk defa gelen saldırganın hiç şaşırmadan grup toplantı salonlarının olduğu  yere gitmesi dikkat çekici” dedi.

Özdemir, Övet’in daha önce Meclis içine sokulduğunu düşündüklerini belirtti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik yumruklu saldırıyla ilgili CHP’den önemli tespitler yapıldı. Saldırgan Orhan Övet’in Meclis’e giriş çıkış görüntülerini izleyen CHP’li Meclis İdare Amiri Malik Ecder Özdemir, BUGÜN’e yaptığı açıklamada, bir milletvekilinin bile Meclis’i 2 yılda zor öğrendiğini belirterek şu değerlendirmede bulundu:

ÇOK RAHAT GÖRÜNÜYOR

“Meclis labirent gibi, vekil bile nerede ne var bilemez. Meclis kayıtlarını 4 yıl geriye dönük taradık. Saldırganın Meclis’e hiçbir giriş kaydı görünmüyor. Meclis’e hiç girmeyen bir kişinin bu kadar rahat, şaşırmadan grup toplantı salonlarının yapıldığı yere girmesi mümkün görünmüyor. Kayıtlar bize, bu kişinin daha önce Meclis’e girdiğini ve güzergahı öğrendiğini gösteriyor. Öyle elinde çizilmiş kroki ile de değil, bizzat Meclis içine sokulmuş, yolun ve salonların bulunduğu yerlerin öğretilmiş olduğunu düşünüyoruz. Kesinlikle Meclis’e önceden giriş çıkış yapmış. Bu kişi Meclis’e daha önce sokulmuş ve öğretilmiş. Saldırı, organize ve planlı. Genel Başkan Kılıçdaroğlu dahil hepimizin ortak kanısı bu. Sıradan, uyuşturucu kullanan bir adamın tek başına yapacağı bir iş değil. Bilerek, tezgahlanmış bir tertip.”

EN ZAYIF NOKTADA

Saldırganın “geniş kulis” yerine CHP, MHP ve BDP grup toplantılarının yapıldığı salon girişlerine açılan “dar koridorda” beklemesine de dikkat çeken Özdemir şöyle devam etti:

“Saldırının gerçekleştiği bu dar koridor, Meclis’in güvenlik açısından en zayıf noktalarından birisi. Basın, ziyaretçiler, koltuklar, grup toplantılarının başlangıç ve bitiş saatlerinin çakışması nedeniyle yaşanan kalabalık. Bütün bu ayrıntıları saldırgan biliyor ve orada bekliyor. Genel başkanın geliş saatini beklemiş, saatleri biliyor. Meclis’e ilk gelen kişi, tüm bu ayrıntıları bilemez.”

ARANMIYORSA İÇERİ ALINIYOR

Özdemir, “Daha önce Meclis’e giriş yaptıysa kaydının olması gerekmez mi” sorusuna ise “Hayır. Kaydı olmayabilir. Araçla giriş yapabilir. Vekillerin yanına gelenlerin kaydı alınmıyor. Başka birisine ait kimlikle girmiş olabilir. 55 vukuatı var bu kişinin. Meclis’e alınmaması lazım. Ancak sabıka kaydı görünüyor, aranmıyorsa, içeri alınıyor” yanıtını verdi.

“3 SAAT BOYUNCA NE YAPTI”

Saldırganın 10.30’da giriş yaptığını sadece güvenlik noktalarında giriş-çıkış görüntülerinin bulunduğunu söyleyen Özdemir, “CHP’nin grup toplantısı 13.30’da yapılıyor. 10.30’da giriş, saldırı 13.30 civarında oluyor. Bize verilen görüntülerde 10.30’da giriş, 10.40’ta 3 No’lu kapıdan girip, grup salonlarının bulunduğu koridora giriş yapıyor. Giriş çıkış dışında geri kalan 3 saatte Meclis’te ne yaptığı görünmüyor. 3 saatlik bütün kayıtları istedik. Terörle Mücadele’de kendisine ‘3 saatte ne yaptın, nasıl vakit geçirdin’ diye sorulunca MHP grup toplantısını merak edip, izlediğini söylüyor. Tüm kayıtları alırsak Meclis içinde bir temasının olup olmadığını anlarız” dedi.

Ziyaretçi Meclis’e randevuyla girecek

CHP lideri Kılıçdaroğlu’na yapılan yumruklu saldırının ardından güvenlik önlemleri artırılan Meclis’e bundan böyle ziyaretçiler ancak randevu alarak girebilecek. Meclis’e gelen vatandaşın, kimi ziyaret ettiği sistemde kayıtlı olacak. Ayrıca Meclis’te ziyaretçiler, kendilerine verilecek çipli kartları kullanarak yerleşkedeki binalara girebilecek. Böylece, ziyaretçilerin hangi saatler arasında hangi binaya giriş yaptığı da kayıt altına alınacak. Bugün TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in başkanlığında, partilerin grup başkanvekilleri ile yapılacak güvenlik toplantısında da partilerin grup toplantılarının halka açık olup olmaması konusunun gündeme gelmesi bekleniyor.

Salı günü 4 bin randevusuz giriş

TBMM İda­re Ami­ri, AK Par­ti Ço­rum Mil­let­ve­ki­li Sa­lim Us­lu, dün Ge­nel Ku­rul baş­la­ma­dan Mec­lis po­li­si ile ku­lis­ler­de in­ce­le­me yap­tı. Us­lu, Mec­li­s’­e gün­de 10-12 bin zi­ya­ret­çi gel­di­ği­ne dik­ka­ti çe­ke­rek, “Gü­ven­lik zaa­fı ol­du­ğu id­di­ası doğ­ru. Bir gü­ven­lik zaa­fı va­r” de­di. Sa­lı gün­le­ri or­ta­la­ma zi­ya­ret­çi sa­yı­sı­nın 10-12 bin ara­sın­da de­ğiş­ti­ği­ni söy­le­yen Us­lu, sal­dı­rı gü­nü 4 bin zi­ya­ret­çi­nin ran­de­vu­suz Mec­li­s’­e gi­riş yap­tı­ğı­nı be­lirt­ti.

Yumruktan serbest kaldı

Ke­mal Kı­lıç­da­roğ­lu­’na Mec­li­s’­te yum­ruk­la sal­dı­ran Or­han Övet, ad­li kon­trol şar­tıy­la ser­best bı­ra­kıl­dı. An­cak Övet, ön­ce­ki suç­la­rı ne­de­niy­le uy­gu­la­nan de­ne­tim­li ser­best­lik hü­küm­le­ri­ni ih­lal et­ti­ği için ce­za­evi­ne gön­de­ril­di. Övet, Te­rör­le Mü­ca­de­le Şu­be Mü­dür­lü­ğü­’n­de­ki sor­gu­su­nun ar­dın­dan dün sa­bah yo­ğun gü­ven­lik ön­lem­le­ri al­tın­da ad­li­ye­ye gö­tü­rül­dü. Sal­dı­rı­ya iliş­kin so­ruş­tur­ma­yı yü­rü­ten Cum­hu­ri­yet Sav­cı­sı Sa­dık Ba­yın­dır, Öve­t’­in ifa­de­si­ni al­dı. Sav­cı Ba­yın­dır, ifa­de iş­le­mi so­nu­cun­da sal­dır­ga­nı hak­kın­da ad­li kon­trol hü­küm­le­ri­nin uy­gu­lan­ma­sı ta­le­biy­le mah­ke­me­ye sevk et­ti.

DA­Kİ­KA­LAR TUT­MU­YOR

Nö­bet­çi An­ka­ra 2. Sulh Ce­za Mah­ke­me­si, zan­lı­nın ad­li kon­trol şar­tıy­la ser­best bı­ra­kıl­ma­sı­na ka­rar ver­di. Ka­rar uya­rın­ca zan­lı için ev hap­si uy­gu­la­na­cak. An­cak şart­lı tah­li­ye ku­ra­lı­nı ih­lal eden zan­lı, Sin­can Ce­za­evi’­ne gön­de­ril­di. 1 yıl Sin­can Ce­za­evi­’n­de ka­la­cak olan zan­lı ce­za­evin­den çık­tık­tan son­ra ev hap­si ce­za­sı­nı çe­ke­cek.

Bu ara­da Öve­t’­in Te­rör­le Mü­ca­de­le­’de­ki ilk ifa­de­sin­de Mec­li­s’­e ge­liş za­ma­nı ile Mec­lis ka­me­ra ka­yıt­la­rın­da­ki za­man far­kı dik­kat çek­ti.

Övet, 08.45’te ev­den çık­tı­ğı­nı, 09.00’da Ha­sa­noğ­lan il­çe­sin­den özel halk oto­bü­sü­ne bin­di­ği­ni, 09.45’te Al­tın­dağ Be­le­di­ye­si önün­de in­di­ği­ni, yü­rü­ye­rek gel­di­ği Gü­ven Par­k’­tan 10.30’da So­kul­lu dol­mu­şu­na bi­ne­rek, 10.45’te TBMM’­ye ulaş­tı­ğı­nı söy­le­di. Mec­lis ka­yıt­la­rın­da ise
Öve­t’­in 10.31’de Mec­li­s’­e gi­riş yap­tı­ğı, 10.36’da Mec­lis kam­pü­sü­ne gir­di­ği, 10.43’te ise grup sa­lo­nu­na gi­ri­şi tes­pit edil­di.

VE­KİL­LER­DEN Şİ­KA­YET­Çİ

Öte yan­dan Övet, her­han­gi bir ki­şi ve­ya ör­güt­le bağ­lan­tı­sı ol­ma­dı­ğı­nı, 4 gün ön­ce es­rar kul­lan­dı­ğı­nı be­lirt­ti. Övet, ken­di­si­ni darp eden ve­kil ve ki­şi­ler­den de şi­ka­yet­çi ol­du.

AK Parti üyesi çıktı

AK Par­ti Ge­nel Baş­kan Yar­dım­cı­sı Hü­se­yin Çe­lik, Twit­ter he­sa­bın­dan sal­dır­ga­nın AK Par­ti üye­si ol­du­ğu­nu, olay­dan son­ra ih­raç edil­di­ği­ni açık­la­dı.

Çe­lik, “Sa­yın Kı­lıç­da­roğ­lu­’na sal­dı­ran Or­han Öve­t’­in 2012’de El­ma­da­ğ’­da par­ti­mi­ze kay­dol­du­ğu tes­pit edil­miş ve olay son­ra­sı der­hal ih­raç edil­miş­tir. 9 mil­yon kü­sur üye­miz var­dır. On­lar­ca sa­bı­ka­sı olan bi­ri­nin par­ti­mi­ze üye ka­bul edil­me­si­ni cid­di bir özen­siz­lik ola­rak de­ğer­len­di­ri­yo­ruz. Bu ve­si­ley­le Sa­yın Kı­lıç­da­roğ­lu­’na bir kez da­ha geç­miş ol­sun di­lek­le­ri­mi­zi bil­di­ri­yo­ru­z” de­di.

‘Cep telefonu kayıtları önemli’

CHP’­den sal­dı­rı ile il­gi­li baş­ka dik­kat çe­ken de­ğer­len­dir­me, CHP’­nin sav­cı kö­ken­li, İs­tan­bul Mil­let­ve­ki­li Ali Öz­gün­dü­z’­den gel­di. Öz­gün­düz, BU­GÜ­N’­e yap­tı­ğı açık­la­ma­da, sal­dır­ga­nın cep te­le­fo­nu ol­ma­sı­na rağ­men Mec­li­s’­e ge­tir­me­me­si­ne dik­kat çek­ti.

Öz­gün­düz, “Mec­li­s’­te ilk et­ki­siz ha­le ge­ti­ril­di­ğin­de ‘cep te­le­fo­nu kul­la­nı­yor mu­su­n’ di­ye sor­dum. Ön­ce ce­vap ver­me­di, sus­tu. Son­ra ‘Kul­la­nı­yo­ru­m’ de­yip 0 507 ile baş­la­yan nu­ma­ra­sı­nı söy­le­di. Cep te­le­fo­nu­nu Mec­li­s’­e ge­tir­me­me­si dik­kat çe­ki­ci. Sal­dır­ga­nın son bir haf­ta­ya ait te­le­fon gö­rüş­me ka­yıt­la­rı­nı ta­lep et­ti­k” de­di. Öz­gün­düz, sal­dır­ga­nın tüm te­mas­la­rı­nın or­ta­ya çı­ka­rıl­ma­sı için te­le­fon ka­yıt­la­rı­nın ya­nı sı­ra eve gi­riş ve son bir haf­ta­lık gö­rüş­me­le­ri­nin de önem­li ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek, “MOBESE gö­rün­tü­le­ri de ta­lep edil­di. Ya­şa­nan­lar tam an­la­mıy­la bir te­tik­çi ta­ra­fın­dan ger­çek­leş­ti­ri­len pro­fes­yo­nel sal­dı­rı­dır. Zi­ra sal­dır­ga­nın 50’den faz­la suç kay­dı var. Tam bir suç ma­ki­ne­si. Hak­kın­da ruh­sat­sız si­lah ta­şı­mak­tan tu­tun da iş ye­ri hır­sız­lı­ğı­na ka­dar bir­çok ka­yıt var. Tek ba­şı­na bu sal­dı­rı­yı ger­çek­leş­ti­re­mez. Bu ne­den­le cep te­le­fo­nu ka­yıt­la­rı ve gö­rün­tü­le­ri­nin or­ta­ya çık­ma­sı önem­li­” de­di.

“C4’LE HA­VA­YA UÇU­RU­R”

Mec­li­s’­te­ki gü­ven­lik za­afı­na da dik­kat çe­ken Öz­gün­düz, “Mec­lis gi­riş kar­tı olan içe­ri­ye C4 pat­la­yı­cı bi­le so­kup Ge­nel Ku­ru­l’­u ha­va­ya uçu­ra­bi­li­r” de­di.

Kim ne dedi?

Bİ­LİN­Ç­Lİ VE PLAN­LI

AK Par­ti Grup Baş­kan­ve­ki­li Nu­ret­tin Ca­nik­li: Sal­dı­rıy­la il­gi­li CHP’­nin has­sa­si­yet­le­ri­ne ka­tı­lı­yo­rum. Gö­rün­tü­le­ri iz­le­dim. Ki­şi­nin ilk kez gel­di­ği Mec­li­s’­te, plan­lı, bi­linç­li şe­kil­de yü­rü­dü­ğü­nü gö­re­bi­li­yor­su­nuz. Bu olay bü­tün de­ta­yı, bo­yut­la­rıy­la var­sa ar­ka­sın­da bir or­ga­ni­zas­yon, amaç, plan ney­se mut­la­ka açı­ğa çı­ka­rıl­ma­lı.

KE­ŞİF YAP­MIŞ

MHP Mil­let­ve­ki­li Öz­car Ye­ni­çe­ri: Kri­mi­nal bir va­ka olan şah­sın ge­rek içe­ri gir­me­si, ge­rek­se sal­dı­rı nok­ta­sı­nı seç­me­si ko­nu­sun­da tec­rü­be­li ol­du­ğu an­la­şıl­mak­ta­dır. Kı­lıç­da­roğ­lu­’nun grup top­lan­tı­sı­na gi­re­ce­ği yer­de, ko­ru­ma­la­rın ge­ri­de kal­ma­sı ve tek ba­şı­na içe­ri gir­me­si nok­ta­sın­da bek­le­me­si ve o sı­ra­da da ora­da med­ya­nın da yo­ğun bir şe­kil­de bu­lun­ma­sı sal­dı­rı­nın or­ga­ni­ze ol­du­ğu, ön­ce­den plan­lan­dı­ğı­nı gös­te­ri­yor. Ya­şa­nan­lar, sal­dır­ga­nın bir­den çok kez Mec­li­s’­e gir­di­ği­ni, me­ka­nı ta­nı­dı­ğı­nı, ke­şif yap­tı­ğı­nı ve ona yar­dım eden bi­ri­le­ri ola­bi­le­ce­ği şüp­he­le­ri­ni do­ğu­ru­yor.

PSİ­KO­LO­JİK HA­RE­KAT

Ba­ğım­sız Kü­tah­ya Mil­let­ve­ki­li İd­ris Bal: Kı­lıç­da­roğ­lu­’na yö­ne­lik sal­dı­rı utanç ve­ri­ci. Cum­hur­baş­kan­lı­ğı se­çim­le­ri var. Ve ya­nıl­mı­yor­sam CHP ile MHP’­nin çı­ka­ra­bi­le­ce­ği or­tak, ma­kul bir aday çok id­di­alı ola­cak ve ka­za­na­cak. Bu sal­dı­rı, Cum­hur­baş­kan­lı­ğı se­çi­mi ön­ce­sin­de, CHP ile MHP ara­sın­da bir ya­rık oluş­tur­mak için psi­ko­lo­jik bir ha­re­kat ola­bi­lir. Viz­yon sa­hi­bi in­san­lar böy­le bir tu­za­ğa düş­me­me­li..

GÖK­ÇE­K’­İN İFA­DE­Sİ ALIN­SIN

CHP Mil­let­ve­ki­li Ali De­mir­ça­lı: 30 Mart ye­rel se­çim­le­ri ön­ce­sin­de An­ka­ra Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Me­lih Gök­çek, ka­tıl­dı­ğı TV prog­ram­la­rın­da Ge­nel Baş­ka­nı­nız Ke­mal Kı­lıç­da­roğ­lu­’na yö­ne­lik sui­kast ve sal­dı­rı ya­pı­la­ca­ğı id­di­ala­rın­da bu­lun­du. Gök­çe­k’­in bu bil­gi­le­re ne­re­den ulaş­tı­ğı­nın ve dev­le­tin po­li­sin­den, sav­cı­sın­dan, is­tih­ba­rat ser­vis­le­rin­den ön­ce kim­ler ta­ra­fın­dan bil­gi­len­di­ril­di­ği­nin açık­lı­ğa ka­vuş­tu­rul­ma­sı açı­sın­dan ifa­de­si­ne baş­vu­ru­lmalı.

PA­RA İÇİN OLA­Bİ­LİR

Or­han Öve­t’­in ev sa­hi­bi Ah­met Erat: Birçok suç­tan hü­küm giy­di­ği için kim­se iş ver­mi­yor­du. İş­siz ol­du­ğu için ba­zı gün­ler an­ne­si­nin ya­nı­na da eşi ve ço­cu­ğuy­la ka­lır­lar­dı. Or­ha­n’­ın di­ğer er­kek kar­de­şi de iş­le­di­ği ba­zı suç­lar­dan do­la­yı ara­nı­yor. Son za­man­lar­da iş­siz­lik­ten çok ya­kı­nı­yor­du. Çev­re­den edin­di­ğim bil­gi­le­re gö­re maf­ya tar­zı ya­şa­ma­ya öze­ni­yor­muş. Bu işi ya maf­ya ha­va­ri adı­nı du­yur­mak için ya da bi­ri­le­ri­nin pa­ra kar­şı­lı­ğın­da yap­tı­ğı ka­nı­sın­da­yım.

Tekin: Polis bu soruları niye sormadı?

CHP Ge­nel Baş­kan Yar­dım­cı­sı Gür­sel Te­kin, Ke­mal Kı­lıç­da­roğ­lu­’na yö­ne­lik yum­ruk­lu sal­dı­rı­yı ger­çek­leş­ti­ren Or­han Öve­t’­in po­lis sor­gu­sun­da ba­zı önem­li so­ru­la­rın so­rul­ma­ma­sı­na tep­ki gös­ter­di. İş­te Te­ki­n’­in o su­ru­la­rı:

*Bir gün ön­ce Fa­ce­bo­ok say­fa­sı­na De­niz Gez­mi­ş’­in res­mi­ni ni­ye koy­dun?

*Bu olay­lar­dan bir gün ön­ce ya da ay­nı gün kim­ler­le gö­rüş­tün, kim­ler­le bu­luş­tun, bu­luş­tu­ğun in­san­lar­la ne­re­de otur­dun?

*Ken­di ifa­de­siy­le sal­dır­gan 4 gün ön­ce es­rar al­dı­ğı­nı ifa­de edi­yor. Es­ra­rı kim­den, na­sıl te­min et­ti?

*Ta­nı­dı­ğın ya da gö­rüş­tü­ğün mil­let­ve­ki­li, si­ya­set­çi var mı yok mu?

*An­ne­si­nin ‘Ço­cu­ğu­mu kul­lan­dı­la­r’ cüm­le­si ne­den so­rul­ma­dı?

EZELHAN ÜSTÜNKAYA


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR