Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BİREYSEL BAŞVURUYA TIRPAN
BİREYSEL BAŞVURUYA TIRPAN
Başbakan'ın "Twitter kararına saygı duymuyorum" diye başlattığı Anayasa Mahkemesi harekatı, "paralel yapı şüphesi"yle doruğa çıktı. Hükümet AYM'nin yetkilerini tırpanlayacak
11 Nisan 2014, 07:17
 
Hükümet, mavi kuş simgeli Twitter’a özgürlük kararını veren Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) yetkilerini kuşa çevirmek için düğmeye bastı.
 
İç hukuk yolları tümüyle tüketilmeden bireysel başvuru yolunu sınırlandıracak düzenlemeye hazırlanan hükümet, AYM’nin acele “ihlal kararı” vermesini önleyecek. Böylece, hak ve özgürlükleri ihlal edilenlerin adalet-hukuk beklentileri, AYM dışındaki mahkemeler tarafından karşılanması sağlanacak.
 
AİHM’DEN KAÇARKEN
AYM’ye bireysel  başvuru hakkı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne giden dava ve mahkumiyet sayısının azaltılması amacıyla son iç hukuk yolu olarak çıkarılmıştı. AYM’nin bugüne kadar verdiği bireysel başvurularla ilgili 
kararlar da hükümet tarafından yer yer desteklenmişti. Ancak AYM’nin “ifade özgürlüğü ihlal edilmiştir” gerekçesiyle Twitter’ın yeniden açılmasını içeren kararından sonra hava değişti. Konu Pazartesi günkü Bakanlar Kurulu toplantısında ve devamında AKP MKYK toplantısında da uzunca tartışılmış ve dünyada uygulama örnekleri de incelenerek, gerekli yasal adımların atılması kararlaştırılmıştı. Şimdi, AYM’nin bireysel başvuruyla ilgili yetkilerinin sınırlandırılması için düğmeye basıldı.
 
KANUN YETERLİ
Bunun için anayasa değişikliği gerekmiyor ve kanun değişikliği yeterli olacak. Bunun için de AKP kurmayları ile Adalet Bakanlığı bürokratları, AYM Kuruluş Kanunu’ndaki bireysel başvuru hakkıyla ilgili usül ve esasları belirleyen maddelerde değişiklik taslakları hazırlamaya başladı. Hükümetin bunu sağlamak için bulduğu yöntemin ise vatandaşların hak ve özgürlüklerinin ihlal edildiğini düşündükleri her durumda AYM’ye bireysel başvuru yapabilmelerini sınırlayacak.
Kısa süre içerisinde Meclis’e getirilerek yasalaştırılması öngörülen bu çalışmaya göre; iç hukuk yollarının tümü tüketilmeden yapılacak bireysel başvuruların AYM tarafından esastan görüşülemeyeceği ve incelenmeksizin reddedileceği yönünde kesin bir kural konulacak. 
 
İÇTÜZÜĞE BY-PASS 
Beklenen bir diğer düzenleme ise AYM’nin kısa süre önce yaptığı içtüzük değişikliğini etkisiz kılacak bir düzenleme olabilecek. AYM, 5 Mart’taki değişiklik ile kendi içtüzüğüne “Mahkeme içtihadın oluştuğu alanlarda ve ivedilikle karar alınması gereken durumlarda bakanlık cevabını beklemeden başvurunun kabul edilebilirlik esası hakkında karar verebilir” şeklinde bir hüküm eklemişti. Şimdi AYM Kanunu’na, bu düzenlemeyi by-pass edecek tersi yönde hüküm konulacağı bildirildi.
 
BU KARARLAR MEMNUN ETMİŞTİ
Hükümet, AYM’nin, yakın tarihli pek çok kararından memnun olmuştu. Ergenekon’dan müebbete mahkûm olan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, bireysel başvuru sonunda özgürlüğüne kavuşmuştu. Aynı şekilde AYM, CHP’li vekiller Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile BDP’li vekillere tahliye yolunu açmıştı.
 
ADNAN KESKİN/ANKARA

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR