Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
GÜNEYDOĞU'DA HALKIN SURİYELİ İSYANI
GÜNEYDOĞU'DA HALKIN SURİYELİ İSYANI
Sayıları her geçen gün artan Suriyeli mültecilere yönelik tepkiler tehlikeli boyuta ulaştı. Son 1 haftada 3 ilde ‘Suriyeliler’i istemiyoruz’ diyen gruplar, mültecileri tartakladı, araç ve işyerlerine zarar verdi.
17 Temmuz 2014, 08:04

 

Suriye'deki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan mülteci sayısı artarken Şanlıurfa, Gaziantep,Kilis gibi illere yerleşen Suriyelilere yönelik tepki tehlikeli boyutlara ulaştı. Son bir hafta içinde üç farklı ilde Suriyelilere karşı halk ayaklandı.

SOSYAL MEDYADAN ÇAĞRI

İlk olarak 'Suriyeli istemiyoruz' şeklinde Kahramanmaraş'ta başlayan eylemler farklı illere sıçradı. Geçtiğimiz hafta Kahramanmaraş'ta kent merkezinde kalan Suriyeliler’in ülkelerine dönmelerini isteyen yaklaşık bin kişi sosyal medyadan örgütlenerek sokaklara döküldü. Olaylarda üzerinde Arapça yazıların bulunduğu işyerlerinde asılı tabelaları yerinden söküldü. Bunun üzerine çoğu esnaf işyerlerini kapatarak evlerine döndü.

İşyerlerine kilit vuran esnafın dükkanlarını kapatmasıyla gerginliğin sürdüğü kentte bazı ana yollar da trafiğe kapatıldı. Gruptakiler, Kıbrıs Meydanı'nda park halindeki Suriye plakalı bir otomobilin camlarını kırarak zarar verdi. Başka bir grup ise Kent Parkı'nda önlerine çıkan ve içerisinde Suriyeli ailenin bulunduğu başka bir otomobile de saldırdı. Otomobilin camlarını kırarak, Suriyeli aileye saldıran kalabalık, polisin havaya ateş açmasıyla bölgeden uzaklaştı. Suriyeli ailesi kırık camlı ve hasar gören otomobille yoluna devam etti.

MASKELİ GRUP İŞYERİNİ BASTI

Kahramanmaraş'ın ardından Adana'da esnaf ile Suriyeli sığınmacılar arasında 'işyeri açıp ticaret yapma' konusunda tartışma çıktı. Satırlı ve yüzleri maskeli kimliği belirsiz kişiler, Suriyeli sığınmacıların işyerlerini basıp, camlarını kırdı.

Adana’nın Seyhan ilçesinde Suriyeliler'in işlettiği bazı işyerlerine maskeli kişiler saldırarak, cam ve pencerelerini kırdı. Markette satılan eşyalara da zarar veren saldırganlar kaçtı. Suriyelilerin işyeri açmasına tepki için saldırının gerçekleştirildiği ileri sürülürken, araştırmada Suriyeli esnafın haraç tehdidi ile karşılaştığı, bu nedenle tutuklanan 2 kişinin intikamını için saldırının düzenlendiği belirtildi.

ŞOFÖRE LİNÇ GİRİŞİMİ

Bu linç girişimlerinin bir benzeri önceki gün Gaziantep'te yaşandı. 4 kişilik bir aileye çarpan Suriye plakalı otomobilin şoförü linç edilmek istendi. Kilis'te geçtiğimiz haziran ayında Suriye uyruklu kişiler ile mahalleli arasında çıkan kavgada ise 2 Türk vatandaşı yaralandı. Olayın ardından kentteki bazı Suriye plakalı araçlara zarar verildi.

Entegrasyon çok zor

Profesör Doktor Nilüfer Göle: Son bir yıl içinde Suriyelilere karşı negatif bir algı hakim oldu. Yazılı ve görsel medyada Suriye'den gelenlerin yaşadıkları kentlerde günlük hayatta yaşadıkları çatışmaların bir yansımasını görebildik.

Bunlara bakarak, Suriyeliler suça karışıyor, Suriyeliler ucuz iş gücü gibi algılar oluştu. Bu illerde yaşayanlar “sabrımız taştı, hırsızlık arttı” gibi cümleler sarf ediyor. Topluma entegrasyonu çok zor. İstanbul'da dahi çok sayıda Suriyeli dileniyor.

Güvenlik zafiyeti var

Güvenlik Uzmanı Prof. Dr. Nihat Ali Özcan: Türkiye için güvenlik zafiyeti doğurduğunu söyleyebiliriz. Sonuçta 1 milyonu aşkın insan gelip sistemin içine absorve oluyor. Kısa vadede yapılacak şey polisiye tedbir almak uzun vadede ise bunlara ne yapaca-ğımıza dair bir karar vermektir.

27 kişi gözaltında

Kahramanmaraş'ta, kentmerkezindeki Suriyeliler’in ülkelerine dönmelerine yönelik protestolarda olaylara karıştığı saptanan 27 kişi gözaltına alındı. 27 kişiden emniyetteki işlemleri tamamlanan 10'u dün adliyeye sevk edildi. 2 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı, bırakılan diğerleri hakkında ise adli kontrol kararı verildi. Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, kent merkezindeki Suriyeliler’e yönelik saldırı ve protestolarla ilgili olarak herkesin provokasyonlara karşı dikkatli olunmasını istedi. Vali Kocatepe, “40 kişi tespit edildi. O meydana gelen, katılan herkes adliyeye gidecek” dedi.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR