Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
REYHANLI'DA SIR OFİS
REYHANLI'DA SIR OFİS
Ame­ri­kan New York Ti­mes ga­ze­te­si, Ame­ri­kan Mer­ke­zi Ha­be­ral­ma Teş­ki­la­tı­’nın (CI­A) Tür­ki­ye­’de giz­li bü­ro­su ol­du­ğu­nu id­di­a et­ti.
22 Eylül 2014, 10:12

 

Ga­ze­te­nin Rey­han­lı mah­reç­li ha­be­rin­de, “Bu­ra­da, Su­ri­ye sı­nı­rı­na ya­kın giz­li bir bü­ro­da, AB­D’­nin is­tih­ba­rat ajan­la­rı ve müt­te­fik­le­ri, IŞİD te­rör ör­gü­tü ile ulus­la­ra­ra­sı sa­vaş­ta ka­ra kuv­ve­ti ola­rak gö­rev yap­mak üze­re et­kin ha­le ge­le­ce­ği­ni um­duk­la­rı Su­ri­ye­li mu­ha­lif­ler için ze­min ça­lış­ma­la­rı ya­pı­yo­r” de­nil­di.

ABD REHBERLİĞİNDE

Ha­ber­de, giz­li bü­ro di­ye ni­te­le­nen 'As­ke­ri Ope­ras­yon Ko­mu­tan­lı­ğı'nın, “İs­lam­cı grup­la­ra fon akı­şı­nı ya­vaş­lat­tı­ğı, ‘de­ne­tim­den ge­çe­n’ bin­ler­ce ılım­lı mu­ha­li­fe ma­aş öde­di­ği ve cep­ha­ne ver­di­ği­” be­lir­til­di. Ha­ber­de, Su­ri­ye­li mu­ha­lif­le­rin ön­ce­li­ği­nin hâ­lâ Be­şar Esed re­ji­miy­le mü­ca­de­le ol­du­ğu­na, bu ne­den­le AB­D’­li des­tek­çi­le­riy­le ters düş­tük­le­ri­ne dik­kat çe­kil­di. Ga­ze­te­ye ko­nu­şan ve 'As­ke­ri Ope­ras­yon­lar Ko­mu­tan­lı­ğı'ndan si­lah ve ma­aş al­dı­ğı be­lir­ti­len Hazm ör­gü­tü li­de­ri Ham­za el Şi­ma­li, “U­lus­la­ra­ra­sı top­lu­mun ön­ce­li­ği IŞİD ile mü­ca­de­le ise, Esed'i de­vir­mek de bi­zim baş­lı­ca he­de­fi­miz ol­ma­ya de­vam edi­yo­r” di­yor. Ga­ze­te­nin mu­ha­lif ko­mu­tan­la­ra da­yan­dır­dı­ğı bil­gi­le­re gö­re, CI­A ta­ra­fın­dan de­net­le­nen Tür­ki­ye ve Ür­dü­n’­de­ki mev­cut 'ör­tü­lü' prog­ram, Su­ri­ye­’de mü­ca­de­le eden yüz­ler­ce ör­güt ara­sın­dan 'de­ne­tim­den ge­çe­rek' elen­miş az sa­yı­da gru­ba odak­la­nı­yor ve grup­la­ra yar­dım sağ­la­nı­yor.

Ha­ber­de da­ha son­ra, “Sü­reç, bir­kaç ül­ke­den is­tih­ba­rat gö­rev­li­le­ri ta­ra­fın­dan yü­rü­tü­lü­yor. 
ABD ge­nel reh­ber­lik sağ­lar­ken, Tür­ki­ye sı­nı­rı yö­ne­ti­yor ve Suu­di Ara­bis­tan gi­bi Kör­fez ül­ke­le­ri pa­ra­nın ço­ğu­nu ve­ri­yo­r” de­ni­le­rek, es­ki­den ka­çak­çı­lar ve sa­vaş­çı­la­rın Su­ri­ye sı­nı­rın­da ser­best­çe ha­re­ket et­me­le­ri­ne izin ve­ren Tür­ki­ye­’nin ar­tık göz aç­tır­ma­dı­ğı ve ba­zı grup­la­ra fon sağ­la­yan­la­rın Su­ri­ye­’ye gir­me­si­nin zor­laş­tı­ğı kay­de­dil­di.

NYT’nin iddiasına göre CIA tarafından denetlenen örtülü programda Suriye’de faaliyet gösteren bazı 
gruplara destek sağlanıyor. Türkiye de bu programda yer alıyor

Ga­ze­te­
ye ko­nu­şan ve 'As­ke­ri Ope­ras­yon­lar Ko­mu­tan­lı­ğı'ndan si­lah ve ma­aş al­dı­ğı be­lir­ti­len Hazm ör­gü­tü li­de­ri Ham­za el Şi­ma­li, “U­lus­la­ra­ra­sı top­lu­mun ön­ce­li­ği IŞİD ile mü­ca­de­le ise, Esed'i de­vir­mek de bi­zim baş­lı­ca he­de­fi­miz ol­ma­ya de­vam edi­yo­r” di­yor.



Gazeteye konuşan ve 'Askeri Operasyonlar Komutanlığı'ndan silah ve maaş aldığı belirtilen Hazm örgütü lideri Hamza el Şimali, “Uluslararası toplumun önceliği IŞİD ile mücadele ise, Esed'i devirmek de bizim başlıca hedefimiz olmaya devam ediyor” diyor.

YARDIM DAĞITILIYOR

Mu­ha­lif 
grup­la­rı des­tek­le­yen hü­kü­met­ler­den ge­len yar­dım­la­rın ço­ğu­nun ar­tık 'As­ke­ri Ope­ras­yon­lar Ko­mu­tan­lı­ğı' üze­rin­den da­ğı­tıl­dı­ğı­nı da ya­zan ga­ze­te, yar­dım­lar­dan ya­rar­la­nan grup­la­rın, alı­nan ön­lem­ler so­nu­cu ar­tık pa­ra bul­mak­ta bü­yük zor­luk­lar­la kar­şı­la­şan ör­güt­ler­den mi­li­tan çek­tik­le­ri­ni be­lirt­ti.

BUGÜN 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR