Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
DANİMARKA TÜRKİYE ARASINDA KRİZ
DANİMARKA TÜRKİYE ARASINDA KRİZ
TÜRKİYE'nın İslam Karşıtı Yazar Lars Hedegaard'a silahlı saldırıda bulunduktan sonra Türkiye'de yakalanan zanlının serbest bırakıldığını doğrulanması, IŞİD takasındamı kullanıldı tartışması başlattıı.
20 Ekim 2014, 21:59
 
TÜRKİYE'nın İslam Karşıtı Yazar Lars Hedegaard'a silahlı saldırıda bulunduktan sonra Türkiye'de yakalanan zanlının serbest bırakıldığını doğrulanması, Danimarka'da tepkilere yolaçtı.

Danimarka'dan Türkiye'ye giden heyet, MİT ve Dışişleri yetkilileri ile yaptığı görüşmeleri tamamlayarak ülkeye döndü. Heyet, Türk makamlarının zanlının serbest bırakıldığını doğruladıklarını ancak neden serbest bırakıldığı konusunda açıklama yapmadıklarını bildirdi.

Adalet Bakanı Mette Frederiksen, Türkiye'nin tutumunun anlaşılır gibi olmadığını belirtti,

"Türkiye'ye gönderdiğimiz heyet bugün Ankara'dan döndü. Heyet, Türk Dışişleri, Adalet Bakanlığı ve gizli servisi MİT ile görüşmeler yaptı. Türk yetkililer, Lars Hedegard'a silahlı saldırıda bulunan zanlının serbest bırakıldığını doğrulamışlar. Bilindiği gibi zanlının serbest bırakılması konusu birkaç haftadır tartışılıyordu. Şimdi onaylanmış oldu. Ama Türkiye'nin tutumunu anlamak ve kabul etmek mümkün değil" dedi.

HALEN CEVAP BEKLİYORUZ

Mette Frederiksen, Türk makamlarının zanlının neden bırakılmadığı konusunda bir açıklama yapmamasına sinirlendiklerini belirterek "Biz heyeti gönderirken, şahsın neden serbest bırakıldığına da açıklık getirilir diye düşündük. Ama Türk makamları bu konuda bir açıklama yapmamışlar. Heyet çok kısa sürede alınan kararla Türkiye'ye gitmesine rağmen biz bir cevap bekliyorduk. Türkiye'den zanlının neden serbest bırakıldığı konusunda halen cevap bekliyoruz. Türkiye bu konuda çalışmalar yapıldığı sözü verdi" dedi.

KONUŞMAYA DEVAM EDECEĞİM

Lars Hedegaard ise zanlının serbest bırakılmasına rağmen İslam Dini ve Müslümanlar hakkında düşüncelerini söylemeye devam edeceğini belirtti. 

İslam Karşıtı Lars Hedegar 2013 yılı şubat ayında evinde silahlı saldırıya uğramış, saldırgan aynı gün ülke dışına kaçmıştı. Saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen zanlının Nisan ayında Atatürk Havalimanı'nda sahte pasaport ile yakalanarak gözaltına alınmıştı. 2 Ekimde ise şahsın serbest bırakıldığı haberi duyuldu ve 8 Ekimde Danimarka, Ankara'daki büyükelçiliği aracılığı ile Türkiye'ye nota verdi. Ardından Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez iki kez Danimarka Dışişlerine çağrıldı ve Çarşamba günü toplanan Dış Politika Komisyonunda, Adalet Bakanı Mette Frederiksen ve Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard'an konuya açıklık getirmeleri ve Türkiye'ye karşı yaptırımlarda bulunulması istendi. Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Danimarka'dan bir heyet göndermesini istediğini belirterek, Türkiye'ye acil şekilde heyet gönderileceğini bildirmişti.

Ünsal TURAN / KOPENHAG (DHA)

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR