Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ALMAN KONSOLUSLUĞUNDA TOZ ALARMI
ALMAN KONSOLUSLUĞUNDA TOZ ALARMI
Belçika, Kanada, Almanya ve ABD konsolosluklarına zarf içinde sarı renkte toz maddesi gönderilmesinin ardından aynı zarftan Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na da geldiği ortaya çıktı.
24 Ekim 2014, 21:36

 

İstanbul'da başkonsolosluklara zarf içinde gönderilen "sarı toz" polisi alarma geçirdi.

Belçika, Kanada, Almanya ve ABD konsolosluklarına zarf içinde sarı renkte toz maddesi gönderilmesinin ardından aynı zarftan Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na da geldiği ortaya çıktı. AFAD yaptığı açıklamada, "Başkonsolosluktan alınan bilgiye göre; zarfı açan 1 kişi doğrudan, aynı ortamda bulunan 6 kişi ise dolaylı olarak maddeye maruz kaldı" dedi. Bakırköy Dr. Sadi Konuk Devlet Hastanesi'nden yapılan açıklamada; aralarında Kanada Başkonsoloslu'nun da bulunduğu 12 kişinin "sarı toz" şüphesi üzerine gözlem altında bulunduğu açıklandı.

Başkonsolosluk görevlileri sabah geldiklerinde gördükleri zarfı açtı. Zarfın içinden sarı renkli toz çıktı. Bunun üzerine durum polis bildirildi.  Saat 16.20'den itibaren ise sarı toz alarmının ABD Başkonsolosluğuna sıçradığı açıklandı. 

SARI TOZ"LA TEMAS EDEN  7 KİŞİ HASTANEYE GÖTÜRÜLDÜ 

Levent'te bir iş merkezinin 16. katında bulunan Kanada Başkonsolosluğu'na gelen zarfın içindeki sarı renkli toz alarma neden oldu. Başkonsolosluk görevlileri sabah geldiklerinde gördükleri zarfı açtı. Zarfın içinden sarı renkli toz çıktı. Bunun üzerine durum polis bildirildi. Başkonsolosluğa gelen olay yeri inceleme ekipleri, bomba uzmanları ile sağlık ekiplerine haber verdi. Alarma geçen AFAD ekipleri de başkonsolosluğa geldi. Özel elbiselerini giyen AFAD ekipleri zarfı incelemek üzere içeriye girdi. İçeride 1 kişinin doğrudan  6 kişinin ise dolaylı olarak tozla temas ettiği belirlendi. Bunun üzerine 7 kişi özel kıyafetle konsolosluktan çıkarılarak Bakırköy Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

FRANSA BAŞKONSOLOSLUĞU'NDA DA 'SARI TOZ' ALARMI

Belçika, Kanada, Almanya ve ABD konsolosluklarına zarf içinde sarı renkte toz maddesi gönderilmesinin ardından aynı zarftan Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na da geldiği ortaya çıktı. Konsolosluğa bırakılan zarf inceleme altına alındı. Zarfı alan konsolosluk görevlileri, durumu polise bildirdi. AFAD ve UMKE ekipleri Konsolosluğa geldi. Zarfı, teslim alan ekipler, incelemek üzere götürdü. Öte yandan konsolosluğa gelenler, görevliler tarafından kapıdan geri çevrildi. 

BAŞKONSOLOS DA GÖZLEM ALTINDA

Bakırköy Dr.Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul'da başkonsolosluklara gönderilen 'sarı toz' nedeniyle hastanede gözlem altında tutulan konsolosluk çalışanların sağlık durumlarıyla ilgili basın açıklaması düzenledi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Şefi Doç.Dr. Kadriye Yaşar Kart, şu ana kadar hastaneye 'sarı toz' vakasıyla ilgili 12 kişinin getirildiğini söyledi. Kanada Başkonsolosu'nun da şüphe üzerine getirildiğini aktaran Kart, “Öğlen saatlerinde, biri Kanada Başkonsolosu olmak üzere 12 hasta getirildi. Solunum yolu mikrobu alabilme ihtimaline karşı tüm enfeksiyon servisi ve göz servisi olmak üzere üçüncü kat boşaltıldı ve bu kat tamamen bu olayla ilgili getirilen hastalar için ayırıldı. Hastalar iki kişilik odalarımızdalar. Hastaların genel durumları iyi. İlk muayeneleri yapıldı" dedi.

“SONUÇLAR ÇIKANA KADAR HASTANEMİZDE MİSAFİR EDECEĞİZ"

Yapılan tetkik sonuçlarının beklendiğini kaydeden Kart, “Yatışları yapıldıktan sonra kan tetkikleri yapıldı ve akciğer filmi çekilmesi işlemleri yapıldı. Profilaktik tedavi dediğimiz tedavi işlemlerine başlandı. Panik dışında bir sıkıntıları yok. Genel durumları iyi. İhtiyaçları olan malzemeleri hastane olarak temin ettik. Hastalar endişeliler. Toz dediğimiz maddenin tetkik sonucunu bekliyoruz. Tektik sonuçları çıkana kadar hastanemizde kendilerini misafir edeceğiz" diye konuştu.
'Sarı toz' şüphesiyle ambulansla getirilen konsolosluk çalışanlarının hastanenin enfeksiyon kliniği bölümünden içeriye alındığı görüldü. Öte yandan, hastane personelinin de maske taktığı gözlemlendi.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

sağlık bakanlığı, Kanada Konsolosluğundan 10 kişi, Belçika Konsolosluğundan 4 kişi ve Almanya Konsolosluğundan 2 kişi olmak üzere 16 kişinin Bakırköy Dr. Sadi Konuk EAH Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniğinde gözlem altında tutulduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, Kanada'nın İstanbul Başkonsolosluğunda açılan bir zarfın içindeki şüpheli toz madde ile teması olan kişilerin bakanlığın Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesine ivedilikle nakledildiği belirtildi.

Açıklamada, "Şüpheli toz maddeye maruz kaldığı bildirilen, Kanada Konsolosluğundan 10 kişi, Belçika Konsolosluğundan 4 kişi ve Almanya Konsolosluğundan 2 kişi olmak üzere toplam 16 kişi Bakırköy Dr. Sadi Konuk EAH Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniğinde gözlem altında tutulmaktadır" denildi.

Hastaların genel durumlarının iyi olduğu, alınan numunenin kesin sonucu çıkana kadar izole bir odada gözlem altında tutulmaya devam edileceği belirtilen açıklamada, “Şüpheli zarftan alınan numuneler Ankara'daki Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarı'nda incelemeye alınacaktır. Numune sonuçlarının 27 Ekim 2014 Pazartesi günü ilgili kurumlar ve kamuoyuna açıklanması planlanmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

ALMAN BAŞKONSOLOSLUĞU'NDA "SARI TOZ" İNCELEMESİ SÜRÜYOR

Beyoğlu Gümüşsuyu'ndaki Almanya Başkonsolosluğu'na sabah saatlerinde içinde "sarı toz" bulunan bir zarf geldi. Konsolosluk yetkilileri durumu polis ekiplerin bildirdi. Kısa sürede konsolosluğa gelen polis ekipleri buraya emniyet şeridi çekti. Daha sonrasında konsolosluk binası boşaltılarak, içeride inceleme çalışmaları başlatıldı.  Konsolosluk çalışan bir kadın, "Bize mail atıldı ve çok acil bir şekilde konsolosluğu boşaltmamız söylendi. Çantalarımız dahi alamadan konsolosluktan bizi çıkarttılar. Ne olduğunu bilmiyoruz. Çalışma başlatıldı" dedi. 
Kanada ve Belçika konsolosluğunda da benzer olaylar yaşandı.

AFAD'DAN YENİ AÇIKLAMA

Almanya, Kanada ve Belçika Başkonsolosluklarındaki sarı toz alarmı ile ilgili Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yeni bir açıklama yaptı.
Yapılana açıklama şu şekilde:

"İstanbul'da bazı başkonsolosluklarda sarı renkte toz maddeler içeren zarfların çıkması üzerine Başbakanlık AFAD, AFAD KBRN ekiplerini hızla başkonsolosluklara sevk etti. AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay çalışmaları olay yerinden koordine ediyor.

AFAD KBRN ekiplerinin olay yerine intikali sırasında, Başbakanlık AFAD koordinasyonu sağlayarak konsolosluk yetkililerine alınması gereken ilk tedbirler hakkında bilgi verdi. Olay yerine ulaşan AFAD KBRN ekipleri, şüpheli zarfları prosedürlerine uygun olarak gerekli işlemlere tabi tuttu. Zarftaki şüpheli maddeye maruz kalan ortam ve canlılar özel kimyasal temizleyicilerle dekontemine edildi.

AFAD KBRN ekipleri olay yerinden alınan numuneleri Hıfzısıhha laboratuvarlarında incelenmek üzere Sağlık Bakanlığı ekiplerine teslim etti. Başbakanlık AFAD, 11 ilde bulunan AFAD Arama Kurtarma Birlik Müdürlüklerindeki KBRN ekipleri tedbir amaçlı hazır tutuluyor.

Başbakanlık AFAD olay ile ilgili gelişmeleri takip etmeye devam ediyor"

POLİS ALARMA GEÇTİ 

Almanya, Kanada ve Belçika Başkonsolosluklarına içinde sarı renkli toz bulunan zarf yollandı. Başkonsolosluk görevlilerin durumu bildirmesi üzerine polis alarma geçti. İlk olarak Levent'te bir iş merkezinin 16. katında bulunan Kanada Başkonsolosluğu'na gelen AFAD görevlileri özel kıyafetle içeri girerek inceleme başlattı. Aynı ihbarların Almanya ve Belçika Başkonsolosluklarına da gelmesi üzerine buralara da ekipler gönderildi. Başkonsolosluklarda inceleme sürüyor.

ABD'DEKİ "RİSİN" PANİĞİNİ AKILLARA GETİRDİ
ABD'de geçen yıl Nisan ve Mayıs aylarında ABD Başkanı Barack Obama ve New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg’in de bulunduğu birçok üst düzey isme risin içeren mektuplar gönderilmişti. Olaylarla ilgili başlatılan soruşturmada Mississippi'de yaşayan Paul Kevin Curtis gözaltına alınmıştı. Ancak daha sonra Curtis'e yönelik suçlamalar geri çekilmişti.   

ALMANYA BÜYÜKELÇİSİ BAŞKONSOLOSLUĞA GELDİ

Beyoğlu Gümüşsuyu'ndaki Almanya Başkonsolosluğu'na sabah saatlerinde içinde "sarı toz" bulunan bir zarf geldi. Konsolosluk yetkilileri durumu polis ekiplerin bildirdi. Kısa sürede konsolosluğa gelen polis ekipleri buraya emniyet şeridi çekti. Daha sonrasında konsolosluk binası boşaltılarak, içeride inceleme çalışmaları başlatıldı.  Konsoloslukta çalışan bir kadın, "Bize mail atıldı ve çok acil bir şekilde konsolosluğu boşaltmamız söylendi. Çantalarımız dahi alamadan konsolosluktan bizi çıkarttılar. Ne olduğunu bilmiyoruz. Çalışma başlatıldı" dedi. 
Kanada ve Belçika konsolosluğunda da benzer olaylar yaşandı.

ŞİŞLİ BELEDİYE BAŞKANI

Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü öğlen saatlerinde Almanya Başkonsolosluğu'na geldi. Konsoloslukta ki güvenlik önemlileri nedeniyle içeriye alınmadı. İnönü daha sonra konsolosluktan ayrıldı.

İLAÇLAMA ÇALIŞAMALARI BAŞLADI

AFAD ve UMKE ekipleri, diğer konsolosluklardaki incelemelerin ardından, saat 15.30 Almanya Başkonsolosluğuna geldi. Özel koruyucu kıyafetler ve gaz maskesi giyen ekipler konsolosluk içinde ve bahçesinde ilaçlama çalışmaları yaptı. Konsolosluk önündeki güvenlik şeritleri kaldırıldı. AFAD ve UMKE ekipleri yaklaşık 1 saat çalışma yaptıktan sonra saat 17.10 sıralarında konsolosluktan ayrıldılar.

ALMAN BÜYÜKELÇİ BAŞKONSOLOSLUĞA GELDİ

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl de saat 16.40 sıralarında Gümüşsuyu'ndaki Almanya Başkonsolosluğa geldi. Konsolosluk kapısında aracından inen büyükelçi yürüyerek binaya girdi. Büyükelçi halen konsolosluk binasında.

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN "SARI TOZ" AÇIKLAMASI

 İstanbul Valiliği: 
 "Kanada, Belçika, Almanya, ABD ve Fransa Başkonsolosluklarına gönderilen zarfların içinde şüpheli toz görüldüğü bilgisinin alınması üzerine İstanbul AFAD Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif ve Nükleer (KBRN) ekipleri tarafından gerekli çalışmalar başlatılmıştır."
 
"ABD Başkonsolosluğundaki şüpheli zarf, Başkonsolosluk personeli tarafından izole bir şekilde açılmadan muhafaza edilmekte olup Fransa Başkonsolosluğundaki işlemlerin bitmesini müteakip KBRN ekipleri tarafından gerekli çalışmalar yapılacaktır. Sağlık ekipleri olay yerine yönlendirilmiştir."
 
 İstanbul Valiliği sabah saatlerinde konsolosluklarda başlayan 'sarı toz' alarmı hakkında açıklama yaptı. Valilik, sabah saatlerinde İstanbul’da bulunan Kanada, Belçika, Almanya, ABD ve Fransa Başkonsolosluklarına gönderilen zarfların içinde şüpheli toz görüldüğü bilgisinin alınması üzerine İstanbul AFAD Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif ve Nükleer (KBRN) ekipleri tarafından gerekli çalışmalar başlatıldığını belirtti.

Çalışmalar kapsamında, Kanada, Belçika ve Almanya Başkonsolosluklarında mekân ve personel dekontaminasyonun tamamlandığı birilerek şu ifadeler yer verildi:

"Kanada Başkonsolosluğundan 8, Belçika Başkonsolosluğundan 2 ve Almanya Başkonsolosluğundan 4 kişi kontrol amacıyla Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilmiştir.
 
KBRN ekipleri halen Fransa Başkonsolosluğunda dekontaminasyon çalışmalarına devam etmektedir.
 
ABD Başkonsolosluğundaki şüpheli zarf, Başkonsolosluk personeli tarafından izole bir şekilde açılmadan muhafaza edilmekte olup Fransa Başkonsolosluğundaki işlemlerin bitmesini müteakip KBRN ekipleri tarafından gerekli çalışmalar yapılacaktır. Sağlık ekipleri olay yerine yönlendirilmiştir.
 
Çalışmaların tamamlandığı Başkonsolosluklardaki numuneler usulüne göre numune kabına alınarak sağlık ekiplerine incelenmek üzere teslim edilmektedir. Numuneler üzerinde yapılacak araştırmalar sonuçlanınca kamuoyu ile paylaşılacaktır

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR