Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
10 MADDELİK ALEVİ RAPORU
10 MADDELİK ALEVİ RAPORU
Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) tarafından hazırlanan Alevilerin taleplerine yönelik görüş ve önerileri içeren 10 maddelik 'Herkes İçin İnanç Özgürlüğü' raporu açıklandı.
7 Kasım 2014, 23:27

 

Levent'teki İl Başkanlığı binasında CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Genel Başkan Yardımcıları Şafak Pavey ve Sezgin Tanrıkulu, İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı'nın katılımıyla düzenlenen toplantı ile açıklanan rapor, Cemevlerinin statüsü, zorunlu din dersi, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yapısı dahil olmak üzere temel konuları kapsıyor. 

Toplantıda konuşan Şafak Pavey, inanç özgürlüğü ve Alevilerin taleplerine yönelik, toplumsal birlikteliğin sağlanması ve sosyal barış adına hazırlanan raporun, acil olarak hayata geçirilmesi gereken önerileri içerdiğini söyledi. 

"ALEVİLİĞİN TANIMLANMAYA DEĞİL, İNANDIKLARI GİBİ YAŞAMAYA İHTİYACI VARDIR"

"Hiçbir inanç resmi otoriteye 'ne olup, olmadığını' kanıtlamakla yükümlü değildir" diyen Pavey, "Katı dogmalardan beslenen anlayış sonucu Alevilik ve Aleviler her zaman aşağılanan, dışlanan hor görülen ve saldırıya uğrayan bir inanç oldu. Ancak bu sosyal durum AKP iktidarı döneminde resmi ve meşru olarak ortak uygulamaya döndü. Alevileri sürekli yönetimden dışladı. Aleviler, sistematik bir biçimde kamu kurumlarında dışlamanın yanısıra kamusal alan ve ortak kullanım mekânlarında da dışlanmıştır. Aleviliğin tanımlanmaya değil, inandıkları gibi yaşamaya, hakarete, baskıya, katle uğramadan yaşamaya ihtiyacı vardır" ifadelerini kullandı. 

Alevilerin yaşam alanlarına müdahale edilmediğinde 'açılım' yapılmasına gerek kalmayacağını ifade eden Pavey,  partisi tarafından hazırlanan, toplumsal birlikteliğin sağlanması ve sosyal barış için önerileri içeren 10 maddelik raporu okudu. 

10 MADDELİK RAPOR OKUNDU

'Herkes İçin İnanç Özgürlüğü' adıyla hazırlanan raporda özetle şu ifadelere yer verildi:

"Alevilerin can güvenliğini büyük risk altında tutan anlayışa karşı; hükümet ve TBMM'de gurubu bulunan bütün partilerin ortaklığıyla sosyal kampanyalar ve çalışmalar için ilk adımlar hızla atılmalıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinin, sadece Sünni kesime aktarılması, diğer farklı inanç toplulukların aleyhine kullanılması, Alevilerin asimilasyonunu hızlandırmaktadır.  Camilerin su, elektrik ve benzer kamu harcamalarını karşılayan Diyanet, anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olarak diğer hiçbir inancın benzer harcamalarını karşılamamaktadır. Diyanete ayrılan bütçe,  Alevilerin kurumları dâhil diğer bütün inançlarla eşit oranda paylaştırılmalıdır. Cemevlerinin, ibadethane mi,  kültür evi mi olup olmadığını tanımlamak hükümetin ya da devletin resmi kurumu Diyanetin haddi değildir. Cemevlerinin özgür ve güven içinde varlığını sağlamak, tıpkı diğer inançlarda olduğu gibi devletin asli görevidir.  Eğitimde farlılıkların gözetildiği bir yaklaşım esas alınmalı, 82 Anayasası'nda yer alan düzenleme yerine 1961 Anayasası'nın 19. maddesinde yer alan; 'Din eğitimi ve öğrenimi, ancak kişilerin kendi isteğine ve küçüklerin de kanuni temsilcilerinin isteğine bağlıdır' düzenlemesine uygun, seçmeli din dersleri getirilmelidir. Kamu kurumlarında din ve mezhep fişlemelerine, Alevi avcılığına son verilmeli, diğer ayrıştırılan topluluklarla birlikte pozitif ayrımcılıktan yararlandırılmalıdırlar."

18 MADDELİK KANUN TEKLİFİ DÜN MECLİSE SUNULDU

Öte yandan toplantıda konuşan Sezgin Tanrıkulu da açıklanan raporun dayanağı olarak bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını içeren 18 maddelik kanun teklifini dün TBMM Başkanlığı'na sunduklarını söyledi. Tanrıkulu, "İktidar partisine sesleniyorum. Alevi konusunda gerçekten samimiyseler meclise sunduğumuz kanun teklifi kendilerine yol gösterici olur" dedi.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR