Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
YARGI PAKETİ KAVGASI
YARGI PAKETİ KAVGASI
TBMM Adalet Komisyonu’nca önceki gün reddedilen idari hakim-savcıya sınavsız hukuk fakültesi düzenlemesini AK Parti, “yeniden görüşme” formülüyle ve “Cumhurbaşkanı tarafından seçilmiş Danıştay üyelerini” de kapsayacak şekilde genişleterek Komisyon’dan geçirdi.
13 Kasım 2014, 21:31

TBMM Adalet Komisyonu’nca önceki gün reddedilen idari hakim-savcıya sınavsız hukuk fakültesi düzenlemesini AK Parti, “yeniden görüşme” formülüyle ve “Cumhurbaşkanı tarafından seçilmiş Danıştay üyelerini” de kapsayacak şekilde genişleterek Komisyon’dan geçirdi.

CHP VE MHP’DEN PROTESTO

AK Partili Recep Özel’in son dakika önergesi CHP ve MHP’lilerin protesto edip Komisyonu terk etmelerine rağmen oyçokluğuyla kabul edildi. Beş yıl görev yapan ve hukuk mezunu olmayan Cumhurbaşkanı’nca seçilen Danıştay üyeleriyle, idari hakimler, YÖK tarafından tanınacak ek kontenjanla istedikleri hukuk fakültelerine sınavsız yerleştirilecekler. Böylece, beş yıllık idari hakim-savcılarla sadece Köşk’ün seçtiği Danıştay üyelerine, emeklilikten sonra avukatlık yolu açılacak. Ak Parti’nin verdiği başka bir önerge ile Yargıtay ve Danıştay’a üye seçilmek için 20 yıl çalışmış olma şartı 17 yıla indirildi.

6 KRİTİK MADDE EKLENDİ

Üç günlük gece yarılarına kadar süren görüşme maratonundan sonra “kuvvetli şüphe” şartını “makul şüphe”ye dönüştüren, hakim ve savcı maaşlarına zam disiplin affı getiren, dinleme ve teknik takibi genişleten üç teklifin birleşmesinden oluşan yargı paketiyle ilgili AK Parti 30 yakın önerge verdi ve paket değişti. Danıştay’ın yeniden yapılandırılması büyük ölçüde değiştirildi.

DERHAL RESMİ GAZETE

Yırca Köyü’nde yürütmeyi durdurma kararına rağmen kesilen 6 bin zeytin ağacıyla gündeme gelen Danıştay’la, Ergenekon ve yeniden yargılama yapılan Balyoz Davası’nın temyizini yapacak Yargıtay yeniden yapılandırılacak. “Yüksek yargıda paralel yapıyı tasfiye” yolu açılacak.

DANIŞTAY 1. BAŞKANLIK KURULUNA SÜPER YETKİ

Danıştay’ın Daire başkanlarından oluşan Başkanlar Kurulu’nun yetkileri devredilen 7 kişilik Danıştay 1. Başkanlık Kurulu’na önergeyle dün süper bir yetki daha verildi. Önergede, “Özel kanunlarda başkaca hüküm bulunmadığı takdirde dava daireleri arasındaki iş bölümünün Başkanlık Kurulu’nca belirleneceği” kaydedildi. Başkanlık Kurulu’na davaya göre toplanıp daire belirleyebilme yolu açıldı. Dava daireleri arasındaki iş bölümü karar tasarısı Başkanlık Kurulu’nca hazırlanacak. Başka bir önergeyle Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun düzenleme yürürlüğe girdikten itibaren 3 yıl olarak belirlenen görevine devam etme süresi 31 Aralık 2016’ya çekildi.

İHTİYAÇ HALİNDE BAŞKANIN BİLE DAİRESİNİ DEĞİŞTİRME YETKİSİ

Danıştay Başkanlık Kurulu, üyelerin görev yerlerini, dairelerin iş durumunu ve ihtiyaçlarını göz önünde tutarak belirleyecek. Zorunlu hallerde daire başkanı ve üyelerin dairelerini değiştirebilecek. Daireler arasındaki iş bölümünü belirleyecek. Tetkik hakimlerinin çalışacakları daireleri, kurulları ve görecekleri işleri belli edecek ve gerektiğinde yerlerini değiştirecek. Yetkili mercinin neresi olduğu belirtilmemiş yönetim işlerini belli edecek veya bu işleri yapacak. Başkanlık Kurulu’nun, görevlerine ilişkin kararları kesin olacak. Bu kararlara karşı yargı yoluna başvurulamayacak. Yasa yürürlüğe girdikten itibaren 15 gün içinde, 39 yeni Danıştay üyeliği için seçim yapılacak. Yeni üyelerin seçimin ardından Danıştay daireleri arasındaki iş bölümüyle daire başkanları, üyeler ve tetkik hakimlerin hangi dairede görev yapacağına ilişkin süreç işleyecek.

YARGITAY BÜYÜK GENEL KURULU’NUN DAİRE YETKİSİNE DE TIRPAN

Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nun hukuk ve ceza dairelerini belirleme yetkisi ise kaldırıldı. Yargıtay’da, 23 hukuk ve 23 ceza dairesi olacağı kanunla düzenlendi. Yargıtay’ın daire sayısı böylece 38’den 46’ya çıkarıldı. AK Parti’nin kabul edilen önergesine göre Yargıtay’a seçilecek üye sayısı ise 128’den 129’a çıkarıldı. Danıştay’a 39 üyenin yanı sıra, 23 savcı ve 50 tetkik hakimi alınacak.

AVUKATIN DOSYA İNCELEME HAKKINA KISITLAMA

17 Aralık operasyonundan sonra çıkarılan yargı paketiyle dokuz ay önce avukatlara tanınan dosyayı inceleme ve belgelerden örnek alma hakkına, terör ve örgülü suçlarda sıkıntı yaşandığı gerekçesiyle kısıtlama getirildi. Terör ve örgütlü suçlar başta katalog suçlardan yürütülen soruşturmalarda, “soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecekse” savcının talebi ve hakimin kararıyla avukatın dosya inceleme ve belge alma hakkı kısıtlanabilecek.

 

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR