Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MEDYA OPERASYONUNA AB.TEPKİSİ
MEDYA OPERASYONUNA AB.TEPKİSİ
“Bu operasyon Türkiye’nin bir parçası olmak istediği ve güçlendirilmiş ilişkilerin odağındaki Avrupa değerlerine ve standartlarına ters düşmektedir” ifadeleri kullanıldı.
14 Aralık 2014, 23:06

 

Türkiye’de Zaman Gazetesi ve Samanyolu televizyonu medya kuruluşlarına yönelik olarak başlatılan operasyona Avrupa Birliği Komisyonu’ndan çok sert tepki geldi.

AB Komisyonu’ndan yapılan yazılı açıklamada, polis baskınlarının ve medya temsilcilerinin tutuklanmasının demokrasinin ana ilkelerinden olan medya özgürlüğüyle uyumlu olmadığı belirtilerek, “Herhangi bir aday ülkenin katılımına yönelik bundan sonraki adımların hukukun üstünlüğü ve temel haklara tam saygıya bağlı olduğunu tekrar hatırlatırız” denildi.

Daha geçtiğimiz hafta Türkiye’yi ziyaret eden AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, “Bu operasyon Türkiye’nin bir parçası olmak istediği ve güçlendirilmiş ilişkilerin odağındaki Avrupa değerlerine ve standartlarına ters düşmektedir” ifadeleri kullanıldı.

AB Komisyonu’nun konuya ilişkin endişelerinin Birlik üye ülkelerinden oluşan AB Konseyi’ne iletileceğinin altınının çizildiği açıklamada, “Ziyaretimiz sırasında Türk mevkidaşlarımız tarafından iletilen güçlü Avrupa taahhüdünün fiiliyata dönüşmesini bekliyoruz” vurgusu yapıldı.

AB Komisyonu masumiyet karinesi ile sanıkların haklarına tam saygı gösteren bağımsız ve şeffaf bir soruşturmaya verdiği önemin de altını çizdi.

Konunun yarın AB dışişleri bakanları toplantısında, ardından da perşembe ve cuma günleri yapılacak zirvede AB liderleri tarafından ele alınması öngörülüyor.

Türkiye’deki gelişmelere sosyal medya aracılığıyla tepki veren Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da mesajında  “Özgür basın susturulamaz” etiketini kullanarak, basın özgürlüğünün AB’ye katılım için temel ilkelerden olduğunu hatırlattı ve Zaman gazetesine yapılan baskının kaygı verici olduğunu belirtti.

Gelişmelere Strasbourg’daki Avrupa Konseyi’nden de tepki geldi. Yapılan açıklamada gelişmelerin çok yakından izlendiği belirtilerek “Avrupa Konseyi, medya özgürlüğü risk altında olduğunda ve gazetecilerin işlerini yapmaları engellendiğinde her zaman endişe duyar. Genel Sekreter Throrbjorn Jagland son gelişmeleri 6-7 Ocak’ta Türkiye’ye yapacağı ziyarette Türk yetkililerle ele alacak” denildi.

AP’deki Liberal Grup’un gölge Türkiye raportörü Alman parlamenter Alexander Lambsdorff ise “Medya tutuklamaları Türkiye’nin AB katılımını bitirecek. Yeni bir yaklaşım gerekli” dedi.

 

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR