Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ALMANYA'DA TÜRK OKULU AÇILACAKMI ?
ALMANYA'DA TÜRK OKULU AÇILACAKMI ?
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Etiyopya’da ‘Türk okullarını kapatın biz açalım’ çıkışı 2010 yılında söylediği ‘Almanya’da Türk lisesi açacağız’ sözünü hatırlattı.
29 Ocak 2015, 17:49

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Etiyopya’da ‘Türk okullarını kapatın biz açalım’ çıkışı 2010 yılında söylediği ‘Almanya’da Türk lisesi açacağız’ sözünü hatırlattı.

Yıl 2010. Alman Şansölye Angela Merkel‘in Türkiye’yi ziyaretinin hemen öncesinde Die Zeit gazetesine konuşan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Almanya’da Türk lisesi istiyoruz’ açıklaması tartışmaya sebebiyet vermişti. ‘İstanbul’da bir avuç Alman yok iken Alman Lisesi kuruldu’ diyen Erdoğan sayısı 3 milyonu aşan Türkiye kökenlinin olduğu Almanya’da Türk lisesi açmak istediğini söylemiş, hatta bunu bir adım ileri götürerek Türk Üniversitesi açma isteğini dile getirmiş, Almanyalı Türkler tarafından memnuniyetle karşılanan bu arzu üzerine Türk kolejinin hangi şehirde açılacağı ile ilgili tahminler yürütülmüştü.

Aslında bu Erdoğan’ın Almanya’ya yönelik ilk talebi değildi. 2008 yılında Berlin’de Merkel ile birlikte katıldığı Başbakanlık’ta Türk- Alman öğrencilerinde bulunduğu söyleşide, Türkçe eğitim veren lise açmak istediğini dile getirmiş, ‘Öğretmenleri Türkiye’den göndereceğim’ demişti. 2008’de Erdoğan’ın ‘Türk lisesi‘ açma fikrine “Olmaz!” diyen Şansölye Merkel, 2010 Mart ayında Ankara’ya yaptığı ziyarette Erdoğan’a yeşil ışık yakarak ‘Türk lisesi açılabilir’ demişti. Erdoğan’ın ‘Gerekli adımları atacağız’ dediği, Almanya’da açmak istediği okul sözünün üzerinden beş yıl geçti. Ortada ne bir okul var ve doğru düzgün Türkiye’den Almanya’ya Türkçe öğretmeni gönderiliyor. Almanya’da Erdoğan’ın “Türk Lisesi açacağız“ sözüne inan binlerce Türk aile, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sözünü tutmasını bekliyor.

‘Türkçe Almanya’da kan ağlıyor’

Etiyopya’ya kadar gitmeye gerek yok. Türkiye’nin yanı başındaki 3 milyon Türkiye kökenli vatandaşının yaşadığı Almanya’da Türkçe kan ağlıyor.  Bir kısmı Türkiye MEB’ten atanan, bir kısmı ikili anlaşmalar gereği Alman makamları tarafından atanan Alman okullarında anadil Türkçe derslerini veren öğretmen sayısı bir zamanlar 1500 iken şimdilerde 600’lere gerilemiş durumda. Emekli olan Türkçe öğretmenlerinin yerine yenileri atanmadığı gibi Almanya‘da temel eğitimde sayıları 750 binlerle ifade edilen Türk kökenli öğrencilerden, Türkçe derslerine iştirak edenlerin oranı yüzde 30’larda kalıyor. Yani Türk gençlerinin yüzde 70’e yakını Türkçeyi yazı dili olarak ya hiç öğrenmiyor ya da evde anne-babasından duyduğu birkaç yüzlük kelime haznesiyle yetiniyor.

Birçok eyalette tasarruf ve değişik gerekçelerle Türkçe dersi kaldırıldı. Türkçe derslerinin öğleden sonraya verilmesi, Türkiye’den gelen öğretmenlerin iç açıcı ders yapamaması, öğrencilerin Türkçe dersi yerine spor ve müzik gibi derslere/aktivitelere yönelmelerine neden oluyor. Beş yıldır bırakın Türk Lisesi açmayı, doğru düzgün Türkçe öğretmeninin bile gönderilmediği Almanya’da Türkçe kan ağlıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Almanya’daki hazır bekleyen yüzbinlerce Türk gencinin anadilini öğrenmesine yönelik hiçbir konsepti yok iken, yurt dışına yüzlerce okul açma hazırladığında olması şaşırtıcı. Ayrıca Türkiye’nin 13 Başkonsolosluğunun olduğu Almanya’da hala Eğitim Ataşeliklerinin büyük kısmının boş olduğunu hatırlatmakta da fayda var.

Büyükelçi Karslıoğlu’nun ‚Gençlik Projesİ‘ MEB‘ takılıyor 

Ocak 2012’de Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi olarak göreve başlayan Hüseyin Avni Karslıoğlu’nun Türkiye ile Almanya arasında gençlik değişim projesinin hayata geçirilmesi için büyük çaba gösterdiği biliniyor. Hemen hemen her konuşmasında ‘Aynı Almanya- Fransa ve Polonya- Almanya arasında olduğu gibi Türkiye ve Almanya arasında gençlik değişim projesi hayata geçirilmeli’ talebini tekrarlayan Karslıoğlu’na birçok Alman vakıf ve kuruluşundan olumlu cevap almasına rağmen yıllardır Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı’na bu konuda hiçbir adım attıramaması MEB’in yurt dışı vizyonu hakkında fikir veriyor.

Almanya bunun üzerine İstanbul’da üniversite açtı

Erdoğan beş yıldır Türk Lisesi açamadı, Almanya ise İstanbul- Beykoz’da üniversite açtı. Büyük tartışmalar olmadan sessiz sedasız Türk- Alman Üniversitesi eğitime 2013 yılında 135 öğrenciyle başladı. Almanya’nın Türkiye dahil 72 ülkede devlete veya kilise kuruluşuna ait 142 okulu var ve bu okulları 250 milyon Euro’yu bulan bir bütçeyle destekliyor.

İSMAİL ÇEVİK / BERLİN

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR