Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
POLİS ŞİDETTİ'NİN ALDIĞI 183 CAN
POLİS ŞİDETTİ'NİN ALDIĞI 183 CAN
Güvenlik güçlerine daha fazla silah kullanma yetkisi veren yasa tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmeye başlandı. Ancak vur emrinin 8 yıllık faturası çok ağır oldu. Bu yasa faturayı daha da büyütür mü?
18 Şubat 2015, 07:44

Türkiye’de son 8 yılda 183 kişi polis kurşunuyla yaşamını yitirdi. AKP’nin muhalif sesleri susturmak için hazırladığı, TBMM’de görüşülen “İç Güvenlik Paketi” yasalaşırsa, bu sayı katlanarak artacak. Tıpkı Haziran 2007’de, 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu’nda (PVSK) yapılan değişiklikte olduğu gibi... PVSK değişikliği onlarca polis memurunu, bebekler, çocuklar dahil çok sayıda yargısız infaz davasının faili yaptı.

PVSK’deki değişiklik polise “kendi öngörüsü ve takdiri ile zor ve silah kullanma” serbestisi getirmişti. Uluslararası standartlar göz önüne alınmadan yapılan değişiklik, bir asayiş yasasından öte, toplumla mücadele yasası olarak hayatımıza yansıdı. Bireylerin hak ve özgürlükleri sık sık askıya alındı. Keyfi uygulamaların önü açılırken, polisler de çok sayıda yargısız infaz davasında, bebekler, çocuklar dahil çok sayıda olayın faili olarak hâkim önüne çıktı. Davalar, sembolik veya “ertelenen cezalarla” sonuçlanırken, öldürme olaylarının faili olan polislerin çoğu görevlerine devam etti. Cinayet delili olan silahları bile mahkeme eliyle polislere iade edildi.

İzmir’de “dur” ihtarına uymadığı iddiasıyla aracının içerisinde polis tarafından vurularak öldürülen Baran Tursun adına kurulan Baran Tursun Vakfı’nın başkanı baba Mehmet Tursun, PVSK yürürlüğe girdiği günden bugüne dek, polisin öngörüsü veya soyut kavramlara dayalı makul şüphesi sonucu 183 kişinin yaşam haklarının ihlal edildiğini anımsattı. Tursun “Devleti korumak ve kollamak adına işlenen bu cinayetler, insan hakları ve hukuk ihlalleri, devletin bekasının her şeyin önüne geçtiği Türkiye’de olağandan sayılmaktadır” dedi. Faili polis olan cinayetlerde yargının açıkça taraf olduğunu kaydeden Tursun, şöyle devam etti: “Yargının bu tarafgir müsamahası sonucunda, polisin öldürme gücü artmış, hiçbir vicdanın kabul edemeyeceği kadar yükselmiş ve seri cinayetler haline dönüşmesi teşvik edilmiştir. Geniş yetkiler yerine yetki kısıtlanması gerekiyor.”

 

+ 134- Adı Soyadı: Vezir Uluğ

Yaşı: 40

Olay Tarihi: 01.03.2013

Olay Yeri: İstanbul

Ölüm Şekli: Polis kurşunu

Olay: Gaziosmanpaşa Küçükköy Cengiz Topel Caddesi üzerindeki Edirnekapı Topkapı minibüs durağında görevli Siirt nüfusuna kayıtlı Vezir Uluğ (40), akşam saatlerinde aracını durağın yakınına park eden Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polis memuru olduğu öne sürülen Şenol Yiğit ile tartıştı. Aracın polis memurunun eşine ait su dağıtım firmasının olduğu öğrenilirken, Uluğ’un aracı çekmesini istemesine karşı çıkan polis memuru, silahını çıkararak Vezir Uluğ, kardeşi Veysi Uluğ (30) ve arkadaşı Erzurumlu İsmail Güneş’e ateş etti. Saldırının ardından saldırgan polis aracına binerek olay yerinden kaçtı. 

+ 133- Adı Soyadı: Şahin Öner

Yaşı: 19

Olay Tarihi: 11.02.2013

Olay Yeri: Diyarbakır

Ölüm Şekli: Zırhlı polis aracı çarpması

Olay: Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesi Şehitlik semtinde bir protesto gösterisinde, zırhlı polis aracının çarpması sonucu 19 yaşındaki Şahin Öner yaşamını yitirdi. Görgü tanıkları, “Zırhlı polis aracı Şahin Öner’e çarptıktan sonra, polisler araçtan inerek Öner’i zırhlı araca koydular ve uzaklaştılar. Öner araca alınırken hâlâ bilincinin yerinde olduğunu gördük” dediler. Diğer görgü tanıkları: “Panzer çocuğu ezdi, diye bağırdık, defalarca 112 Acil Servis’in aradık, 112 Acil Servis ekiplerinin burada çocuğu bulamaması üzerine, polisin yaralı çocuğu panzere alıp götürdüğü yönünde bilgi verdik” dediler.

+ 132- Adı Soyadı: Mehmet Kırma

Yaşı: 22

Olay Tarihi: 05.01.2013

Olay Yeri: İstanbul

Ölüm şekli: Ters şeride giren polis aracı çarpması

Olay: Üsküdar Beylerbeyi yolu üzerinde sabah saat 04.30 sıralarında ismi belirtilmeyen bir polis memurunun kullandığı 34 ZM 4229 plakalı otomobil, Boğaziçi Köprüsü’ne girmek isterken ters şeride girerek Beylerbeyi istikametine ilerlemeye başladı. Ters şeride giren polis otosu, karşıdan gelen Mehmet Kırma’nın kullandığı motosiklete çarparak Kırma’nın ölümüne neden oldu. Kazaya karışan polis memuru, meslektaşları tarafından gözaltına alındı. 

+ 131-A dı Soyadı: Özgür Arda

Yaşı: 22

Olay Tarihi: 22.12.2012

Olay Yeri: Diyarbakır

Ölüm Şekli: Polis kurşunu

Olay: Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı Alipaşa Mahallesi’nde bulunan Meryem Ana Kilisesi Sokağı’nda 22 yaşındaki Özgür Arda isimli genç, kendisini kovalayan polislerden kaçarken, arkadan vurularak öldürüldü. Polislerin sıktığı kurşunun isabet etmesi üzerine yaralanan Arda, polisler tarafından Diyarbakır Devlet Hastahanesi’ne kaldırılırken yolda yaşamını yitirdi.

SONUÇ: Mahkeme, Özgür Arda’yı öldüren polis Mehmet Fatih Korkmaz’ı “taksirle öldürme”nin alt sınırından 2 yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanığın eylemini kastın aşılması suretiyle işlediğini belirten mahkeme, cezayı önce 1 yıl 8 aya, sanığın yargılama sürecindeki davranışlarını da dikkate alarak 1 yıl 4 ay 20 güne indirdi. Mahkeme, sanığın tekerrüre esas sabıkası bulunmaması ve cezanın ertelenmesi durumunda bir daha suç işlemekten çekineceğine ilişkin olumlu kanaat oluştuğundan cezanın ertelenmesine karar verdi.

+ 130- Adı Soyadı: Kenan Kapısız

Yaşı: 28

Olay Tarihi: 24.11.2012

Olay Yeri: Uşak

Ölüm şekli: Polis kurşunu

Olay: Uşak’ta polis memurları ile vatandaşlar arasında çıkan arbedede polisin silahından çıkan kurşunla başından vurularak öldürülen 28 yaşındaki Kenan Kapısız, 4 çocuk babasıydı.

+ 129- Adı Soyadı: İsmail Cesur (MİT Mensubu)

Yaşı: 44

Olay Tarihi: 10.10.2012

Olay Yeri: Ankara

Ölüm Şekli: Polis kurşunu 

Olay: Ankara Yenimahalle Merkez Karakolu’nda görev yapan 44 yaşındaki polis memuru Nafi İspir, MİT mensubu 44 yaşındaki İsmail Cesur’u bir market önünde beş kurşunla öldürdü.

 

+ 128- Adı Soyadı: Çağrı Danışman

Yaşı: 32

Olay Tarihi: 4.10.2012

Olay Yeri: Antalya

Ölüm Şekli: Polis kurşunu

Olay: Antalya’da 3 polis memurunu şehit ettikten sonra vurularak etkisiz hale getirilen şizofreni hastası 32 yaşındaki Çağrı Danışman öldü. Danışman’ın babası Cemil Danışman, sağ olarak yakalanan oğlunun, hastalık raporundan dolayı serbest kalma ihtimali nedeniyle polisler tarafından infaz edildiğini iddia etti. Av. Münip Ermiş Antalya Barosu

+ 127- Adı Soyadı: Burak Topçu

Yaşı: 23

Olay Tarihi: 27.09.2012

Olay Yeri: Eskişehir

Ölüm Şekli: Aşırı hız yapan polis aracı çarpması

Olay: Saat 00.15 civarında, çift çıkış ve tek iniş olmak üzere toplam üç şeritli olan Eskişehir ili Yıldıztepe Mahallesi Şehit Yüzbaşı Tuncer Güngör Caddesi’nde, 26 A 4849 plaka sayılı Emniyet Müdürlüğü’ne ait hizmet aracını kullanan polis memuru Bülent Ok’un süratli araç kullanması ve hatalı araç sollaması nedeniyle, Hava İkmal Bakım Komutanlığı’nda uçak bakım elektronik teknisyeni olarak görev yapan 23 yaşındaki Burak Topçu hayatını kaybetti. Baba Volkan Topçu: “Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü görevlilerinin tutmuş olduğu trafik kazası tespit tutanağında; suçlu polisi kurtarmak amacıyla oğlumuz Burak Topçu yüzde yüz suçlu bulunmuştur. Olaydan sonra söz konusu polis memuru açığa alınmamış, tutuklanmamıştır. Çünkü polis memuru yalan söylemektedir ve tutulan raporlar polisi kurtaracak tarzda tanzim edilmiştir” dedi.

SONUÇ: Bu olayda yargılanan polis memuru Bülent Ok, 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

+1 26-Adı Soyadı: Ali Akın

Yaşı: 26

Olay Tarihi: 23.09.2012

Olay Yeri: İstanbul

Ölüm Şekli: Gözaltında ölüm

Olay: İsnat edilen bir olaydan dolayı, Ali Akın ve babası, Büyükçekmece İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Polislerin iddiasına göre Ali Akın ifadesinin ardından nezarete konuldu. Daha sonra tuvalet ihtiyacı için dışarı çıkan Akın, polisin silahını alıp intihar etti. İstanbul’dan Baran Tursun Vakfı’nı arayan acılı anne Naciye Çakıcı, basın yayın organlarında çıkan “intihar” haberlerinin doğru olmadığını söyledi.

+ 125- Adı Soyadı: Merve Erçetin

Yaşı: 24

Olay Tarihi: 21.09.2012

Olay Yeri: Erzurum

Ölüm Şekli: Polis kurşunu

Olay: Erzurum Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Ekrem Özdemir yolda kız arkadaşı Merve Erçetin’i (24) Mustafa Gökçe’yle yürürken gördü. Bunun üzerine yanlarına gidip Erçetin’e diz çöktürerek tabancasıyla ensesine ateş ederek öldürdü.

+1 24-Adı Soyadı: Hasan Latif Kaplan

Yaşı: 35

OlayTarihi: 20.09.2012

Olay Yeri: İstanbul

Ölüm Şekli: Gözaltında ölüm

Olay: İstanbul Bağcılar’da eşine şiddetten gözaltına alınan 35 yaşındaki Hasan Latif Kaplan, götürüldüğü Bağcılar Asayiş Büro Amirliği’nde, avukat görüşme odasında asılı bulundu. Baba Mustafa Kaplan: “Oğlum intihar etmedi, karakolun içinde öldürüldü” dedi

+ 123-Adı Soyadı: Cem Aygün

Yaşı: 24

Olay Tarihi: 30.08.2012

Olay Yeri: Ankara

Ölüm Şekli: Polis kurşunu

Olay: Ankara Keçiören İncirli’de 24 yaşındaki Cem Aygün “dur” ihtarına uymadığı iddiasıyla polis memuru Fatih Yılmaz tarafından öldürüldü. Olaydan 1 ay önce cezaevinden çıkan gencin ölümüne ilişkin Emniyet’in aileye verdiği bilgiler ise çelişkilerle dolu. Baba İsmet Aygün, “Oğlum Cem Aygün öldürüldükten 8 saat sonra bize haber verildi. Oğlum kaçtığı için ‘dur ihtarı’ falan diyorlar. Oğlum niye kaçsın, her gün karakola gidip imza veriyordu. Her gün polise imza veren biri niye polisten kaçsın?” dedi.

SONUÇ: Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık polis Fatih Yılmaz için kasten yaralama sonucu ölüme neden olduğu sabit olduğundan TCK’nin 87/4 maddesi gereği 14 yıl hapis verdi. Mahkeme, sanığın tutum ve davranışları cezanın üzerindeki etkileri nedeniyle cezayı 11 yıl 8 aya indirdi. Mahkeme ayrıca sanığın kaçma şüphesi nedeni ile tutukluluk halinin devamına karar verdi.

+ 122- Adı Soyadı: Emrah Barlak

Yaşı: 26

Olay Tarihi: 12.08.2012

Olay Yeri: İzmir

Ölüm Şekli: Polis kurşunu

Olay:  İzmir’in Karabağlar ilçesinde polis İmran Kahya tarafından karnından ve bacaklarından vurulan Emrah Barlak (26) yaşamını yitirdi. İzmir’in Karabağlar ilçesi Limontepe semtinde resmi polis aracı ile sivil bir aracın kazaya karışması nedeniyle başlayan tartışma, polisin ikisi kardeş 3 yurttaşı vurması ile sonuçlanmıştı. Sonuç: İzmir 6 Ağır Ceza Mahkemesi, sanık polis memuru İmran Kahya’ya adam öldürmekten 8 yıl 4 ay ceza verdi. Kardeşi Erhan’ı da yaralamaktan 3 yıl 4 ay olmak üzere Kahya’ya toplam 11 yıl 8 ay ceza verildi.

+ 121-Adı Soyadı: Mazlum Akay

Yaşı: 11

Olay Tarihi: 29.07.2012

Olay Yeri: Adana

Ölüm Şekli: Gaz bombası sonucu

Olay: Hak ihlallerini protesto etmek için Adana’nın Yüreğir ilçesi Anadolu Mahallesi Çukurova Caddesi’nde bir araya gelen bir grup gence polisin saldırısı sırasında polisin attığı gaz bombasının kafasına isabet etmesi sonucu ağır yaralanan 11 yaşındaki Mazlum Akay, yaşamını yitirdi.

+ 120-Adı Soyadı: Nurhak Çartay

Yaşı:

Olay Tarihi: 17.07.2012

OlayYeri: Diyarbakır

Ölüm Şekli: Polis kurşunu

Olay: Diyarbakır’ın Sur ilçesinde meydana gelen olayda seyir halinde iken “dur” ihtarına uymadığı iddiasıyla polisin açtığı ateşle ağır yaralanan Nurhak Çartay yaşamını yitirdi. Diyarbakır Devlet Hastanesi’nde bitkisel hataya giren Çartay, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. 

+ 119- Adı Soyadı: Yusuf Yılan

Yaşı: 9

Olay Tarihi: 14.06.2012

Olay Yeri: Erzurum

Ölüm şekli: Polis panzeri çarpması sonucu ölüm

Olay: Erzurum Karayazı ilçesinde ayakkabı boyacılığı yapan Yusuf Yılan, Akrep tipi aracın çarpması sonucu kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Görgü tanıklarına göre, askeri araç Yusuf Yılan’ın göğsü ve kafasının üzerinden geçti.  

+ 118. Adı Soyadı: Özgür Taşar

Yaşı: 17

Olay Tarihi: 04.06.2012

Olay Yeri: Yüksekova-Hakkâri

Ölüm Şekli: Polis kurşunu

Olay: Akşam saatlerinde Hakkâri Yüksekova’da, Şemdinli Yolu üzerinde polis kalabalığa ateş etti; açılan ateş sonucu Özgür Taşar ile Veysi Yıldırım yaralandı, yaralılar Yüksekova Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastanenin başhekimi, Taşar’ın göğsünden kurşunla yaralandığını doğruladı. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra da Taşar’ın hayatını kaybettiği bildirildi. 

+ 117- Adı Soyadı: Kenan Yılmaz

Yaşı: 25

Olay Tarihi: 22.05.2012

Olay Yeri: İstanbul

Ölüm Şekli: Gözaltında ölüm

Olay: Sultangazi Polis Merkezi’ne götürülen Kenan Yılmaz’ın fenalaştığı iddia edildi. Ambulansla hastaneye götürülen Yılmaz öldü. Ailesi: “Kenan Yılmaz’ın ölümüne, gözaltında tutulduğu polis merkezinde gördüğü kötü muamele ve şiddet yol açtı” dedi.

Olayla ilgili Gaziosmanpaşa Adliyesi Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunan Yılmaz ailesinin avukatı Adnan Küpçük, “Şikâyet konusu ve suçun asıl unsurları ‘Kasten adam öldürme’, ‘İşkence ve eziyet’, ‘Görevi kötüye kullanma’, ‘Hürriyetten yoksun bırakma’ suçlarıdır. Bu suçlardan şikâyetimizi yapıyoruz. Olayın olduğu saatler içerisinde Esenler Polis Merkezi’nde görevli olan bütün memurlar suç duyurumuzda şüpheli olarak görülecek” dedi.  

+ 116- Adı Soyadı: Çayan Birben

Yaşı: 31

Olay Tarihi: 28.05.2012

Olay Yeri: Yalova

Ölüm Şekli: Gaz bombası

Olay: Çayan Birben, Yalova’da polisin sıktığı biber gazından etkilenerek yaşamını yitirdi. Birben’in avukatı Korkmaz, Çayan Birben’in ölümünün polisin orantısız güç kullanmasından kaynaklandığını öne sürerek “Bunun araştırılması gerekiyor” dedi. 

İddianamede, şüpheli polisler İbrahim Baltacı, Serhat Ayhan Yeni, Ercüment Küçükakça ve Tekin Ceyhan’a TCK’nin “taksirle ölüme sebebiyet verme” suçlaması yöneltildi. İddianameyi kabul eden Yalova 3. Asliye Ceza Mahkemesi, sürpriz kararla dosyayı ağır ceza mahkemesine gönderdi. 

+ 115- Adı Soyadı: Selman Pınar

Yaşı: 22

Olay Tarihi: 01.05.2012

Olay Yeri: Batman

Ölüm Şekli: Gözaltında ölüm

Olay: Er Selman Pınar gözaltına alındı. Batman’da polis merkezine götürülen Pınar, yaralandığı iddiasıyla hastaneye götürüldü. Pınar’ın hastaneden kaçmak isterken 6 metre yüksekten düşerek hayatını kaybettiği iddia edildi. Maktulün kardeşi Adnan Pınar: “Önceki gece eve giderken polis ekipleri yolumuzu kesip kimliklerimizi istediler, ağabeyim Selman asker olduğuna dair belgesini gösterdi, bizi 10 Nisan Polis Merkezi’ne götürdüler Orada da ağabeyimi darp ettiler, vücudunda darp izleri vardı.”

+ 114- Adı Soyadı: Hacı Zengin

Yaşı: 58

Olay Tarihi: 19.03.2012

Olay Yeri: İstanbul

Ölüm Şekli: Gaz bombası kapsülü ile

Olay: İstanbul’da, polisin uyguladığı orantısız güç sonucunda atılan biber gazı kapsüllerinin kafasına isabet etmesi sonucu kaldırıldığı Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

TİHV raporlarına göre, Zengin polisin sıktığı gaz bombası sonucu hayatını kaybetti.

Sonuç: Savcılık, herhangi bir kimseye atfedilerek bir suç unsuru bulunmadığı gerekçesiyle Takipsizlik verildi.

+ 107- Adı Soyadı: Ayşe Al

Yaşı: 75

Olay Tarihi: 11.03.2012

Olay Yeri: Diyarbakır

Ölüm Şekli: Gaz bombası, tazyikli su ile

Olay: Polisin şiddetine maruz kalan ve yaralanan 75 yaşındaki Ayşe Al yaşamını yitirdi. 15 Şubat günü merkez Bağlar ilçesi E Tipi Cezaevi üst köşesinde polis panzerinden sıkılan tazyikli su ile yere düşüp başını kaldırıma çarpan 75 yaşındaki Ayşe Al yaşamını yitirdi.

+113- Adı Soyadı: Mahir Zorbey

Yaşı: 21

Olay Tarihi: 04.03.2012

Olay Yeri: Aydın

Ölüm Şekli: Polis kurşunu ile

Olay: Aydında gözaltına alınan er Mahir Zorbey, polisin iddiasına göre kaçtığı için ve “dur” ihtarına uymadığı için öldürüldü. Olay yerinde yapılan incelemede, polisin defalarca ateş ettiği ortaya çıktı. Sanık polis, savunmasında, “öldürme kastının olmadığını, ayağının kaydığı gerekçesiyle silahının iradesi sonucu patladığını ve maktule isabet ettiğini” söyledi. Maktulün ağabeyi Deniz Zorbey, “Polis kardeşimi bile bile öldürdü, kardeşim askerdi ve birliğine teslim edilmek üzere gözaltına alınmıştı” dedi. İlk duruşmada zanlı polis serbest bırakıldı.

Sonuç: Aydın 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, sanık polis memuru M.S., 2 yıl 2 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. 

+112- Adı Soyadı: Perihan AKTAŞ

Yaşı: 53

Olay Tarihi: 21.02.2012

Olay Yeri: Manisa

Ölüm Şekli: Polis kurşunu ile

Olay: Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde oturan 53 yaşındaki Perihan Aktaş, evinin önünde polis tarafından öldürüldü. Aktaşı öldüren polis teslim oldu. Sarıgöl ilçesi Ayan Mahallesi Stadyum Caddesi Bahçe Sokak’taki evin önünde saat 08.30 sıralarında öldürüldü.

Perihan Aktaş 3 çocuk annesiydi. 

+ 111- Adı Soyadı: Fırat Kırtekin

Yaşı: 26

Olay Tarihi: 25.01.2012

Olay Yeri: İstanbul

Ölüm Şekli: Polis kurşunu ile

Olay: İstanbul’un Beylikdüzü ilçesinde “dur” ihtarına uymadığı iddia edilen aracın içinde bulunan 26 yaşındaki Fırat Kırtekin gözaltına alındı. Gözaltında polisin silahından çıkan kurşunla hayatını kaybetti.

+ 110- Adı Soyadı: Murat Elibol

Yaşı: 21

Olay Tarihi: 02.112011

Olay Yeri: Diyarbakır

Ölüm Şekli: Polis kurşunu ile

Olay: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi Murat Elibol, Merkez Bağlar ilçesi 5 Nisan Mahallesi Lezgin Avcı Caddesi 867. Sokak’ta silahla vuruldu. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Elibol, yaşamını yitirdi. Sırtından tek kurşunla vurulan Elibol’un polisin açtığı ateş sonucu öldürüldüğü söylendi.

+ 109- Adı Soyadı: Yasemin Akpan

Yaşı:

Olay Tarihi: 02.11.2011

Olay Yeri: Ankara

Ölüm Şekli: Polis kurşunu ile

Olay: Ankara Altındağ’da polis memuru Veli Akpan, eşi Yasemin Akpan’ın evi terk etmesi üzerine cinnet getirdi. Beylik tabancasıyla kayınvalidesini yaralayıp eşini öldüren polis, cinayeti itiraf etti. Emniyet amirini de makamında şehit etti. 

+ 108-Adı Soyadı: Kamile Özbek

Yaşı:

Olay Tarihi: 14.09.2012

Olay Yeri: Adana

Ölüm Şekli: Polis kurşunu ile

Olay: Adana’da, 14 Eylül 2011 günü evinden ayrıldıktan sonra bir daha dönmediğini ve kendisinden haber alamadıklarını söyleyen kızı, katilin polis olduğundan habersiz polise başvurdu, annesinin bulunmasını istedi. Yapılan araştırmada Kamile Özbek’i öldürenin Fatih Yurdakonar adında görevli polis memuru olduğu ortaya çıktı. Kadının evinin tapusunu üstüne geçiren, bankadaki paralarını da alan 19 yıllık polis Fatih Yurdakonar tutuklandı.

+ 107- Adı Soyadı: Willem Tyas

Yaşı: 64

Olay Tarihi: 02.10.2011

Olay Yeri: Antalya

Ölüm Şekli: Gözaltında ölüm

Olay: Antalya’nın Manavgat ilçesi Şelale Polis Karakolu’nda ölü bulundu.

+ 106- Adı Soyadı: Ali Sapan

Yaşı: 12.11.2011

Olay Tarihi:

Olay Yeri: Ankara

Ölüm Şekli: Polis kurşunu ile

Olay: Ankara’nın Altındağ ilçesi Yıldırım Ekipler Amiri Ali Sapan, polis memuru şoförü Veli Akpan tarafından öldürüldü. Amirinin makam odasına giren polis Veli Akpan, amirine iki el ateş etti. İki çocuk babası Emniyet Amiri Ali Sapan olay yerinde hayatını kaybetti.  

+ 105- Adı Soyadı: Yeşim Çelik

Yaşı: 23

Olay Tarihi: 20.11.2011

Olay Yeri: İstanbul

Ölüm Şekli: Polis kurşunu ile

Olay: Dumlupınar Üniversitesi öğrencisi Yeşim Çelik internetten tanıştığı polis Salih Kaya adlı sevgilisinin tabancasından çıkan kurşunla hayatını kaybetti. Yeşim Çelik’in valizi ve el çantası yatağın üzerindeydi. Tabanca bacaklarının arasındaydı. Polisler olayın intihar olduğu kanısındaydı. Ancak tabancanın üzerinde parmak izi yoktu. Bu da tabancanın temizlendiğini gösteriyordu. Ayrıca Çelik’in ellerinde ve kazağının kollarında da barut izi yoktu. Masa üzerindeki not ise Çelik’in elinden çıkmıştı ama intihar notu anlamına gelmiyordu. Kaya tutuklanırken savcı, iddianamesinde Salih Kaya hakkında müebbet hapis istemişti. Müebbet hapisle yargılanan zanlı polis ikinci duruşmada tahliye edildi.

+ 104- Adı Soyadı: Doğan Teyboğa

Yaşı: 13

Olay Tarihi: 24.07.2011

Olay Yeri: Silopi-Şırnak

Ölüm Şekli: Gaz bombası ile

Olay: Şırnak’ın Silopi ilçesindeki gösteride polis orantısız güç kullandı, polisin rasgele attığı gaz bombasıyla başından vurularak ağır biçimde yaralanan DoğanTeyboğa tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Takipsizlik verildi, dava açılmadı. 

+103- Adı Soyadı: Hamedu Louf Said

Yaşı: 26

Olay Tarihi: 29.07.2011

Olay Yeri: Mersin

Ölüm Şekli: Gözaltında ölüm

Olay: Mersin’de Yumuktepe Polis Karakolu’nda ölü bulundu. 

+102- Adı Soyadı: Mehmet Şirin Çiftçi

Yaşı: 20

Olay Tarihi: 29.07.2011

Olay Yeri: Diyarbakır

Ölüm Şekli: Polis kurşunu ile

Olay: Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesi Cemal Yılmaz Mahallesi’nde gezen polisler ile mahalle sakinleri arasında tartışma çıktı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi sonucunda polisler ateş açarak Mehmet Şirin Çiftçi’yi evinin önündeyken başından vurdu. Çiftçi hayatını kaybetti.

+101- Adı Soyadı: Yıldırım Ayhan

Yaşı: 32

Olay Tarihi: 28.08.2011

Olay Yeri: Şırnak

Ölüm Şekli: Gaz bombası ile

Olay: Çukurca’ya bağlı Narlı köyünde eylem yapan kitleye polisler gaz bombası ile müdahale etti. Gaz bombalarından birinin kapsülü BDP’li Van İl Genel Meclisi iyesi Yıldırım Ayhan’ın göğsüne isabet etti. Ayhan, Çukurca’dan helikopterle Van’a götürülürken yolda yaşamını yitirdi.

+ 93- Hatici İdin/Şırnak: Şırnak merkezde 12 Haziran gecesi Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun desteklediği bağımsız adayların milletvekili olmasının kutlandığı Cumhuriyet Meydanı’nda patlama meydana geldi. Yaralananların kaldırıldığı hastaneye polislerin attığı gaz bombasından etkilenen Barış Anneleri İnisiyatifi üyesi Hatice İdin, 18 gün hayat mücadelesinin ardından yaşamını yitirdi.

+100-Metin Lokumcu

Yaşı: 54

Olay Tarihi: 31.05.2011 

Olay Yeri: Hopa-Artvin

Ölüm Şekli: Gaz bombası ile

Olay: Artvin’in Hopa ilçesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı protesto etmek isteyen gruba polisin gaz bombası atması sırasında Metin Lokumcu adlı emekli öğretmen kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Lokumcu’nun ölümü, ilk başta Trabzon Adli Tıp Kurumu’nun hazırladığı ön otopsi raporunda “biber gazı ve heyecanın tetiklemesi sonucu gerçekleşen kalp krizine bağlı ölüm” şeklinde değerlendirilmişti. Ancak Adli Tıp sonradan açıkladığı kesin ölüm raporunda bu değerlendirmesini değiştirdi ve “Lokumcu’nun vücudunda öldürücü düzeyde kimyasal madde saptanmadığını, ölümün kendisinde mevcut kalp ve akciğer hastalığı sonucu meydana geldiğini” tespit edildiğini bildirdi.

99- Kazım Şeker

Yaşı: 60

Olay Tarihi: 27.04.2011

Olay Yeri: Diyarbakır

Ölüm Şekli: Gaz bombası ile

Olay: Bismil’de Yüksek Seçim Kurulu’nun veto kararına karşı gösterilerde 20 Nisan’da öldürülen İbrahim Oruç’un katillerinin bulunması için yapılan yürüyüşte, polisin attığı gaz bombalarından etkilenen 60 yaşındaki Kazım Şeker hayatını kaybetti.  

98- İbrahim Oruç

Yaşı: 17

Olay Tarihi: 20.04.2011

Olay Yeri: Diyarbakır

Ölüm Şekli: Polis kurşunu ile

Olay: 20 Nisan 2011 günü Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde YSK’nin veto kararını protesto etmek için yürüyen kitleye müdahale sırasında polis kurşunuyla yaşamını yitirdi.

97-Tuba Korkmaz

Yaşı: 21 

Olay Tarihi: 17.03.2001

Olay Yeri: Tunceli

Ölüm şekli: Polis kurşunu ile

Olay: 17 Mart 2011 günü Tunceli’de polis memuru nişanlısı Savaş C’nin evinde, nişanlısının beylik tabancası ile intihar ettiği iddia edildi. Ancak Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Dairesi laboratuvarlarında yapılan incelemede, Savaş C. ve Tuba Korkmaz’ın giysileri üzerinde atış artıklarına rastlanmadığı, kullanılan tabanca üzerinde ise herhangi bir parmak izine rastlanmadığı belirlendi, bunun üzerine zanlı polis memuru tutuklandı.

96- Çiğdem Şahin

Yaşı: 20 

Olay Tarihi: 11.11.2010

Olay Yeri: İzmir

Ölüm Şekli: Polis kurşunu ile

Olay: Çiğdem Şahin Gaziantep’ten İzmir’e geldi ve İzmir’de çevik Kuvvette görevli polis Anıl. K.G. ile görüştü, daha sonra görüştüğü polisin silahıyla şakağından vurulmuş halde bulundu.

95- Adı Soyadı: S. Sinan Özkılınç (Polis)

Yaşı: 30

Olay Tarihi: 05.10.2010

Olay Yeri: İzmir

Ölüm Şekli: Tabanca ile

Olay: İzmir Emniyet Müdürlüğü’nde görevli iken, Asayiş Şube Yunuslar Tim Amirliği hizmet binası içinde ölü bulundu. Ölüm sebebi, psikolojik bozukluktan dolayı intihar olarak kayıtlara geçti. Maktul S. Sinan Özkılınç’ın emekli polis olan babası Süleyman Özkılınç, “Oğlum neden intihar etsin, oğlum intihar edecek biri değildi; ayrıca oğlum iki fakülte mezunu, 15-20 gün sonra nişanlanacak, akabinde doğum günü olan 11 Şubat’ta evlenecekti. Ayrıca evi ve arabası olan biriydi. Benim de emekli polis olmamdan ötürü de polisliği severek seçen, bankada parası olan bir polisti” dedi. ı Süleyman Özkılınç, polis tarafından öldürülen Baran Tursun’un ailesi ve Baran Tursun vakfı ile birlikte adalet arayışını sürdürmektedir.

Bir polis babası olarak, neden Baran Tursun Vakfı İle birlikteyim?: Baran Tursun Vakfı’na gittiğimde, “Baran Tursun Vakfı’ndan Polise Duyuru” şeklinde bir ilanlarını gördüm. Bu ilanda: “Yasaların emrettiği şekilde görevini yapan namuslu polise diyeceğimiz yok, lafımız da yoktur. Diyeceğimiz, lafımız ve mücadelemiz; yasaların suç saydığı fiilleri yapmak suretiyle polis mesleği ve etiğine aykırı davranan polisleredir. Başımız sıkıştığı zaman başvuracağımız yer yine polis teşkilatıdır. Ama bu, çocuklarımızı alçakça öldüren ve suç işleyen diğer polislere hoşgörülü olacağımız anlamına gelmemektedir” diyorlar. Evlatları bir polis tarafından öldürülen bir ailenin bu acısına rağmen, teşkilatın içindeki bir suçlu ile Emniyet teşkilatını özenle ayıran bir babanın polise yaptığı bu duyurusundan çok etkilendim. Bundan ötürü adalet arayışımı Tursun ailesi ile sürdüreceğim” dedi.

94- Özcan Kurtuluş

Yaşı: 24

Olay Tarihi: 14.9.2010

Olay Yeri: İzmir

Ölüm Şekli: Gözaltında

Olay: Özcan Kurtuluş, İzmir Şirinyer Polis Karakolu’nda ölü bulundu. İntihar ettiği söylendi.

93-Sabire Yaman

Yaşı: 29

Olay Tarihi: 27.7.2010 

Olay Yer: İstanbul

Ölüm Şekli: Polis kurşunu ile

Olay: Sabire (Sevgi) Yaman çalışği Tacirler Menkul şirketinin Bakırköy şubesinde, emekli polis Vedat Gemalmaz tarafından düzenlenen silahlı saldırıda yaşamını yitirdi.

92- Erol Postacı

Yaşı: 49

Olay Tarihi: 27.7.2010

Olay Yeri: İstanbul

Ölüm Şekli: Polis kurşunu ile

Olay: Erol Postacı, çalıştığı Tacirler Menkul şirketinin Bakırköy şubesinde, emekli polis Vedat Gemalmaz tarafından düzenlenen silahlı saldırıda yaşamını yitirdi.

91-Murat Konuş

Yaşı: 35

Olay Tarihi: 7.1.2010

Olay Yeri: İstanbul

Ölüm Şekli: İşkence ile

Olay: Gasp sonucu gözaltına alınan Murat Konuş’a işkence yaparak ölümüne neden olan biri baş komiser 3 polis nöbetçi 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nce “işkence sonucu ölüme sebep olmak” suçundan tutukladı. Baş komiser Oktay Kapsız ve polis memurları Ramazan Adıgüzel, Abdulcelil Karadağ “işkence sonucu ölüme sebep olmak” suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

90-Cemal Yalın

Yaşı: 19

Olay Tarihi: 5.8.2010 

Olay Yeri: Diyarbakır

Ölüm şekli: Polis kurşunu ile

Olay: 5 Ağustos 2010 günü polisler tarafından “terörist” sanılarak açılan 

+ 89- Fuat Bayoğlu

Yaşı: 32

Olay Tarihi: 24.1.2011

Olay Yeri: İstanbul

Ölüm Şekli: Gözaltında ölüm

Olay: Ümraniye’de babası ile kavga edip onu balta ile öldüren Fuat Bayoğlu yakalandıktan sonra götürüldüğü polis merkezi nezaretinde kendini astı.

+ 88- Erhan Turan

Yaşı: 23 

Olay Tarihi: 2010 Mart

Olay Yeri: İstanbul

Ölüm Şekli: Gözaltında ölüm

Olay: Polis gözetiminde tuvalete doğru ilerleyen Erhan Turan’ın, kendini bir anda camdan aşağıya attığı iddia edildi. Görgü tanığı olduğunu öne süren bir kişi, Turan’ı polisin aşağıya attığını söyledi.

+87-Şerzan Kurt

Yaşı: 21

Vurulduğu Tarih: 12. 5. 2010

Vurulduğu Yer: MUĞLA

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR