Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
HARPUT DEVLET YURDUNDA ÇOCUK TACAVÜZÜ
HARPUT DEVLET YURDUNDA ÇOCUK TACAVÜZÜ
Elazığ Harput'ta bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı bir yurtta, 4 kız çocuğunun 6 yıl boyunca devlet himayesinde cinsel tacize uğradığı ve şiddet gördüğü açığa çıktı.
12 Mart 2015, 07:34

 

Elazığ Harput'ta bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı bir yurtta, 4 kız çocuğunun 6 yıl boyunca cinsel tacize uğradığı ve şiddet gördüğü açığa çıktı.

Durum 4 kız çocuğunun Harput Bakım, Sosyal ve Rehabilitasyon Merkezi’nden kaçtıktan sonra verdikleri ifadelerle açığa çıktı.

S.E., B.E., E.K. ve E.A. adlı çocuklar 2007-2013 yılları arasında cinsel istismar, taciz ve şiddete maruz kaldıklarını söyledi.

Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, 2014/3637 dosya numarasıyla başlattığı soruşturmayla ilgili jandarmanın hazırladığı fezlekede, yurtta kalan diğer kızların da ifadesi yer aldı.

Fezlekede, kızların, defalarca bazı görevlilerin cinsel tacizlerine maruz kaldıkları, 2 kızın intihara kalkıştığı, birinin akıl hastanesinde bir süre tedavi gördüğü, durumu yöneticilere anlatmalarına rağmen işlem yapılmadığı belirtildi.

Hürriyet’ten Fevzi Kızılkoyun’un haberine göre Savcılık, cinsel istismar, taciz ve şiddet uyguladıkları iddia edilen şüphelilerden A.S., N.Y., S.D., C.Ç., İ.D. ve H.A.’nın ifadesini aldı.

N.Y. ve S.D. "kızlarla gönül ilişkisi” yaşadıklarını iddia ederek, diğer suçlamaları reddetti fakat tüm ifadeler bu ikiliyi doğrulamıyor..

Merkezin müdürü Ş.C. de taciz ve cinsel istismara şahit olmadığını belirterek “Bu tür şikayetler üzerine idari soruşturmalar açıldı. Ancak delil ve kanıt olmayınca işlem yapılmadı diyerek boğazına kadar battıkları pisliği inkar etmeye çalıştı ve tecavüze uğrayan çocukların feryadını duymamazlıktan geldi.. 

Merkezin Müdür Yardımcısı Z.K. ise tacizlere şahit olduğunu, durumu Müdür Ş.C. ile Sosyal Hizmetler İl Müdürü’ne bildirdiğini, ancak kurum müdürünün “Bana yakın olduklarını düşündüğün personeli kurumdan uzaklaştırmak istiyorsun” diyerek konuyu geçiştirdiğini aktardı.

‘TACİZİ GÖZLERİMLE GÖRDÜM’

Merkezin müdür yardımcısı Z.K. ise tacizlere şahit olduğunu anlattı: “Çalışanlardan A.S.’nin, kız çocuğu E.K.’ye cinsel tacizlerde bulunduğunu gözlerimle gördüm. Merkez personeli N.Y. ile şirket personeli S.D.’nin kurumun banyosunda kızlarla cinsel birliktelik yaşadıkları, yakalanmamaları için birbirlerine gözcülük yaptıklarını da takiple tespit ettim. Durumu müdür Ş.C. ile Sosyal Hizmetler İl Müdürü Z.A.K.’ya ilettim. Kurum müdürü, ‘Bana yakın olduklarını düşündüğün personeli kurumdan uzaklaştırmak istiyorsun’ diyerek konuyu geçiştirdi. Şirket elemanı olarak merkezde çalışan C.Ç.’nin de kızları taciz ettiğini tespit ettim. Yine Y.B. isimli kız çocuğu cam parçası ile kendisine zarar vermeye çalıştı. Kız çocuğu, kurumda çalışan C.Ç.’nin tacizlerine dayanacak gücü kalmadığı için kendisine zarar verdiğini söyleyince C.Ç.’nin kurumdan uzaklaştırılması için resmi yazıyla gerekli yerlere ilettim.”image

TACİZLERİ GÜNLÜĞE YAZMIŞLAR

SORUŞTURMADA bir kız çocuğunun incelenen günlüğünde, “S. denilen şahıs benden faydalandı. Bana sigara getirdi, telefonunu getirdi. Keşke hiçbirisi olmasaydı” diye yazdığı, başka bir kızın ise “N. diye biri var. Gözlerime aşık olmuş. Çok sapık biri” diye bir yazıyı kaleme aldığı belirlendi.

MAĞDURLAR ANLATIYOR

Sadece Elazığ değil
 Mağdur kızlardan E.K. başka yurtlarda da benzer şeyler yaşadıklarını söyledi: “Diyarbakır’da yurtta bulunduğum sırada (11-12 yaşlarındayken) da spor hocası H.A. ile 2009-2010 yıllarında ilişkiye girdik.”

Başhekim yardımcısı da tecavüz etti
 Mağdurlardan S.E. de şu iddialarda bulundu: “Muş’ta yurtta kaldığım dönemde görevli İ.D., cinsel tacizlerde bulunup şiddet uyguladı. Müdüre bildirmeme rağmen işlem yapılmadı. Sonra Elazığ’a geldim.

Burada baskı nedeniyle G.Ö. adlı kız kurumdan kaçtı.

Tacizlerle ilgili müdüre dilekçe verdim, ancak işlem yapılmadı. Görevli C.Ç. yurttaki kızlara sarkıntılık yapıyordu. Bu konuyu da müdür duydu ve bu kişi başka kuruma gönderildi. Önceden tanıdığım bir hastanenin başhekim yardımcısından yardım istedim, yardım edeceğini söyleyerek beni götürdüğü öğrenci evinde zorla ilişkiye girdi.”

PSİKOLOĞUN RAPORUNDAN HARPUT TACİZ YURDU

‘9 yaşından beri tacize uğruyormuş’

HARPUT’taki merkezin psikoloğu S.E.’nin fezlekede yer alan raporunda da şunlar kaydedildi: “Çocuklardan E.K., kurumda çalışan N.Y., A.S. ve U.’nun kendisine 9 yaşından itibaren tacizde bulunduğunu söyledi. Çocuklardan Y.B. ve M.E. de kurum çalışanı C.Ç.’nin, tacizde bulunduğunu, Y.B.’nin, bundan usandığını, kurtulmak için kollarını kestiğini, Elazığ Akıl ve Ruh Sağlığı Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi’ne götürüldüğünü de anlattı. Yaşananları il müdürü Z.A.K.’ya bildirdim. Soruşturma açıldı.”

‘BENİ DE TEHDİT ETTİLER’

 

“Yine çocuklar, şirket personeli S.D.’nin, kız çocuğu E.A. ile ilişkiye girdiğini anlattı. Kızlarının anlattıklarını ilettiğimde, Sosyal Hizmetler İl Müdürü, beraber çalıştığı bir yakını vasıtasıyla bana ulaşarak, ‘Başına kötü şeyler gelebilir, stabil duruma geçmen senin için daha hayırlı olacak’ diye imalı şekilde uyarıldım.”

SADECE ELAZIĞ DEĞİL

Mağdur kızlardan E.K. başka yurtlarda da benzer şeyler yaşadıklarını belirterek, “Diyarbakır’da yurtta bulunduğum sırada (11-12 yaşlarındayken) da spor hocası H.A. ile 2009-2010 yıllarında ilişkiye girdik" dedi.

Mağdurlardan S.E. de şu iddialarda bulundu: “Muş’ta yurtta kaldığım dönemde görevli İ.D., cinsel tacizlerde bulunup şiddet uyguladı. Müdüre bildirmeme rağmen işlem yapılmadı. Sonra Elazığ’a geldim. Burada baskı nedeniyle G.Ö. adlı kız kurumdan kaçtı. Tacizlerle ilgili müdüre dilekçe verdim, ancak işlem yapılmadı. Görevli C.Ç. yurttaki kızlara sarkıntılık yapıyordu. Bu konuyu da müdür duydu ve bu kişi başka kuruma gönderildi. Önceden tanıdığım bir hastanenin başhekim yardımcısından yardım istedim, yardım edeceğini söyleyerek beni götürdüğü öğrenci evinde zorla ilişkiye girdi.”

ŞÜPHELİLER BAŞKA MERKEZDE

 

Savcılık, cinsel istismar, taciz ve şiddet uyguladıkları iddia edilen şüphelilerden A.S., N.Y., S.D., C.Ç., İ.D. ve H.A.’nın ifadesini aldı. Kızlarla ‘gönül ilişkisi’ yaşadıklarını doğrulayan N.Y. ve S.D., diğer suçlamaları reddetti. Merkezin müdürü Ş.C. de taciz ve cinsel istismara şahit olmadığını belirterek “Bu tür şikâyetler üzerine idari soruşturmalar açıldı. Ancak delil ve kanıt olmayınca işlem yapılmadı. Eğer varsa böyle bir durum suçlular gerekli cezayı alsınlar” dedi. Müdür Ş.C. Hürriyet’e ise soruşturmanın devam etmesi nedeniyle konuşamayacağını söyleyerek “Eski bir mevzu. Adı geçen kızlar ve biri hariç suçlanan personel de artık merkezde kalmıyor” dedi.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR