Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İZLEME HEYETİ BİLMECEYE DÖNÜŞTÜ
İZLEME HEYETİ  BİLMECEYE DÖNÜŞTÜ
HDP heyetinin İmralı ziyaretinin ardından İzleme Heyeti’nde yer alacak 6 + 3 ismin belirlendiği kulislere yayıldı. Hükümet ve HDP kanadından yalanlama geldi.
20 Mart 2015, 09:21

 

HDP heyetinin dün İmralı’ya yaptığı ziyaretin hemen ardından bir süredir kaç kişiden oluşacağı tartışılan İzleme Heyeti’nde yer alacak 6 kişi üzerinde mutabakata varıldığı bilgisi kulislere yansıdı.

Bu isimlerin Kadir İnanır, Deniz Ülke Arıboğan, Avni Özgürel, Ahmet Taşgetiren, Hilal Kaplan ve Öztürk Türkdoğan olduğu belirtilirken, heyette yer almayı kabul etmeyecek kişiler olması ihtimaline karşı 3 de yedek isim belirlendiği öne sürüldü. Ancak Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, heyette yer alacak bazı isimlerin kesinleştiğine dair haberlerin doğru olmadığını açıkladılar. Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi ise CNN Türk’te yaptığı açıklamada “Evet doğru. Üzerinde çalışılan isimler bunlardı” dedi.

Haber görseli

 

 
 
İHD: Hükümetin açıklaması gerek
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) Başkanı Öztürk Türkdoğan, Sanatçı Kadir İnanır, Akademisyen Deniz Ülke Arıboğan ve Gazeteci-Yazar Avni Özgürel izleme heyetinde yer alacaklarına ilişkin bir bildirim yapılmadığını, kendilerinin de bu gelişmeleri medyadan takip ettiklerini söylediler. Türkdoğan, dün akşam saati itibariyle resmen açıklama yapılmadığı için bir şey demenin erken olduğunu belirterek, “Bizi aramaları lazım. Bunu da hükümet yapacak. Teklif gelirse olumlu yaklaşırım. Bu konu, bizim asli alanımız zaten” dedi.  
 
 
HDP’nin Pervin Buldan, İdris Baluken, Sırrı Süreyya Önder, Hadip Dicle ve Ceylan Bağrıyanık’tan oluşan heyetinin dün İmralı ziyaretinin ardından siyasi kulisler hareketlendi. HDP’den ziyaretle ilgili olarak “Nevruz mesajı heyetimize iletilmiştir. Mesaj 21 Mart Cumartesi günü Diyarbakır nevruzunda paylaşılacaktır” açıklaması yapıldı. Ziyaretin hemen ardından İzleme Heyeti’nde yer alacak 6 ismin netleştiği bilgisi basına yansıdı. Bu isimlerin akiller Kadir İnanır, Deniz Ülke Arıboğan, Avni Özgürel, Ahmet Taşgetiren, Hilal Kaplan ve Öztürk Türkdoğan’dan oluştuğu belirtildi. Bu isimlerden bazı kişilerin heyette yer almayı kabul etmemesi durumunda 3 kişilik yedek liste belirlendiği ve bu isimlerin Beril Dedeoğlu, Ali Bayramoğlu ve Şah İsmail Bedirhanoğlu olduğu öne sürüldü.
 
Ancak bu iddialar kısa bir süre sonra süreci yürüten iki taraf, hükümet ve HDP kanadından doğrulanmadı. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, “Çözüm sürecine ilişkin İzleme Heyeti’nde yer alan isimlerin belirlendiği” iddiasının sorulması üzerine “Biz açıklama yapmadan hiçbir şeye itibar etmeyin” diye konuşurken, Önder, “İzleme Heyeti henüz kurulmadı, heyette yer alacak isimler kesinleşmiş değil. Kesinleştiğinde kamuoyuyla paylaşacak” dedi. HDP heyetinin, heyetin 16 kişiden oluşacağı yönündeki açıklaması üzerine de Akdoğan, bunun doğru olmadığını açıklamıştı.
 
İzleme Heyeti’nde yer alacak isimler, İmralı’daki görüşmeleri gözlemci statüsüyle izleyecek, herhangi bir tıkanıklık yaşanması durumunda arabuluculuk yapacak.
 
‘Provokasyona dikkat’
 
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, provokasyon uyarısında bulunarak, “Herkesin dikkatli olması lazım. Asla bu tür tezgâhlara prim vermedik vermeyeceğiz” dedi. Şanlıurfa’da Nevruz kutlamalarına katılan Demirtaş rahatsızlığı nedeniyle konuşma yapacağı vakte kadar makam aracında bekledi. Demirtaş, “Önyargı ve nefret rolü olmadan bu topraklarda kucaklaşmayı özledik. İnşallah bu nevruz buna vesile olacaktır” dedi. Demirtaş “Yapma, çakma, Çin malı bir siyasetçi değiliz. Halk mücadelesinin temsilcisiyiz” dedi. Iğdır’daki konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ Erdoğan’ın “Kürt sorunu yoktur” sözlerine tepki göstererek, “Defalarca Kürt sorunu yoktur diyenler, kendileri yok oldu” dedi. Mardin’de Belediye Başkanı Ahmet Türk ise Kürtçe yaptığı konuşmada, “2015 yılı Kürt halkının ve Kürt halkının önderi Öcalan’ın özgürlük yılı olacak. Kürtler için 7 Haziran çok önemli bir tarihtir. Bu seçimlerde, amacımız milletvekili değil, Kürtlerin özgürlüğüdür” dedi.
 
Mesaj yarın paylaşılacak
 
HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, DTK Eş Başkanı Hatip Dicle ile Özgür Kadın Kongresi üyesi Ceylan Bağrıyanık’tan oluşan HDP’nin İmralı heyeti PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek üzere İmralı adasına gitti. Heyet İmralı’da Öcalan ile 4 saat süren bir görüşme yaptı. Heyetin dönüşünün ardından HDP’den yapılan açıklamada. “Nevruz mesajı heyetimize iletilmiştir. Mesaj, 21 Mart Cumartesi günü Diyarbakır nevruzunda paylaşılacaktır” denildi.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR