Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MECLİSİN TOPLANACAĞI TARİH BELLİ OLDU
MECLİSİN TOPLANACAĞI TARİH BELLİ OLDU
YSK Başkanı Sadi Güven kesin seçim sonuçlarını açıkladı.YSK, kesin seçim sonuçlarını açıkladı... İşte Meclis'in toplanacağı tarih
19 Haziran 2015, 07:49
 
Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim sonuçlarını resmen ilan etmesiyle birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı seçimi ile yemin töreni ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümeti kurma görevi vermesiyle ilgili süreç başladı.
 
YSK’nin kararı açıklamasının ardından TBMM izleyen 5. günde yani, 23 Haziran salı günü 25. yasama döneminin ilk toplantısını yapacak. “En yaşlı üye” sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, “geçici Meclis Başkanı” olarak ilk birleşimi yönetecek. Milletvekilleri ilk toplantıda seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre yemin ederek, resmen görevlerine başlamış olacak.
 
İlk iki turda 367
 
TBMM Başkanlığı seçimi için de aynı gün adaylık başvuruları başlayacak ve 28 Haziran’da ise son bulacak. TBMM Başkanlığı seçimi ise 29 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında yapılacak.
 
Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki (367), üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilecek.
     
TBMM Başkanı’nın seçiminin ardından siyasi partiler, Başkanlık Divanı için üye bildirecek.
 
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, milletvekili yemin töreninin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu hükümeti kurmakla görevlendirebilecek. TBMM Başkanlık Divanı’nın oluşumundan itibaren 45 gün içinde hükümetin kurulamaması durumunda Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı’na da danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek.
 
İşte kesin sonuçlar
 
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, 7 Haziran’da yapılan milletvekili genel seçimlerinin kesin sonuçlarını açıkladı.
 
YSK Başkanı Güven’in yaptığı açıklamaya göre 56 milyon 608 bin 817 kayıtlı seçmenden 47 milyon 507 bin 467’si oy kullandı. Yapılan sayım sonucunda 46 milyon 163 bin 243 oy geçerli, 1 milyon 344 bin 224 oy ise geçersiz sayıldı. Seçime katılma oranı ise yüzde 83,92 olarak belirlendi. Seçim sonuçlarına göre AKP 258, CHP 132, MHP 80 ve HDP 80 milletvekili kazandı. Bağımsız adayların toplam 488 bin 226 oy aldığı seçimde seçmenin en az tercih ettiği parti Hak ve Adalet Partisi oldu.
 
[Haber görseli]
 
 
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR