Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
SURİYE'YE GİRME EMRİ VERDİ Mİ ?
SURİYE'YE GİRME EMRİ VERDİ Mİ ?
Ankara koalisyon yerine Suriye'deki gelişmeleri tartışıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bastırmasıyla, Başbakan Davutoğlu'nun TSK'ya verdiği ''Suriye'ye gir'' emri ortalığı karıştırdı.
29 Haziran 2015, 10:02

 

7 Haziran seçimleri  sonrasında koalisyon ihtimallerine kilitlenen Ankara'da Suriye konusunda yaşanan önemli gelişmelerin ayrıntılara ulaşıldı.

Millet'in haberine göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bir süre önceSuriye'nin Kuzeyinde yaşanan gelişmelere sonrasında Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) “Suriye'ye girin emri” verdiği ortaya çıktı. Asker ve Dışişleri Bakanlığı bürokratları önce buna karşı çıktı. Genelkurmay Başkanlığı olası riskleri ortaya koyunca Davutoğlu kısmen geri adım attı.

ERDOĞAN BASTIRIYOR

Ancak Davutoğlu bu tavrını yine revize etti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında AK Saray'da yapılan güvenlik zirvesi sonrasında talebini bu defa “yazılı direktife” dönüştürdü. Başbakanın bu ısrarı üzerine Genelkurmay, ikinci kez Suriye'ye girme planının uluslararası boyutunu anlattı. Riskleri açıkladı.

Ayrıca bu konuda ayrıntılı bir kararın, kurulacak yeni hükümet tarafından verilmesinin daha isabetli olacağı belirtildi.Dışişleri bürokratları da böyle bir operasyonda NATO ve özellikle Rusya'nın ikna edilmesini istiyor. Bunun yanısıra konunun olası bir erken seçim malzemesi olarak kullanılabileceği kuşkusu da bulunuyor.

TSK TEDBİRLİ DAVRANIYOR

Cumhurbaşkanı ve Başbakan başkanlığında gerçekleştirilen Güvenlik Zirveleri'nin yanısıra  Genelkurmay Başkanlığı'nın, Suriye sınır hattı bölgesinde yaşanan gelişmelerle ilgili Karargahta üst seviyeli istişareler yaparak yol haritası belirlediği ve Suriye sınır bölgesinden gerekli tüm hazırlıkları başlatma talimatı verdiği ve bu talimat kapsamında bölgedeki birliklerde hareketlilik yaşandığı öğrenildi.

İKİNCİ İHTİMAL: YENİ HÜKÜMET BEKLENSİN

Sivil otoriteyi asker ile karşı karşıya getiren Suriye direktifiyle ilgili tartışmalar derinleşirken TSK'dan beklenen adımlar arasında “Mehmetçik'in Suriye'ye girmesi” seçeneği bulunmuyor. TSK, IŞİD ve Esed rejimi ile mücadele edenSuriyeli muhaliflere destek verme konusunda da isteksiz. IŞİD mevzilerinin Fırtına toplarıyla ya da havadan bombalanması, muhaliflere lojistik destek verilmesi gibi adımlar için de yeni Meclis'in tavrının beklenebileceği de konuşuluyor. TBMM Başkanı seçilip, Başkanlık Divanı oluşmadan, yeni birhükümet kurulmadan TSK'nın adım atması beklenmiyor. Bu çerçevede, sınırda güvenlik tedbirlerinin yoğunlaştırılması, bölgeye askeri sevkıyat yapılması, bölgedeki istihbarat faaliyetlerinin artırılması, angajman kuralları çerçevesinde TSK unsurlarının teyakkuzda kalması gibi adımlar dışında bir adım atılmayacak. TSK hedef olmadıkça savaşa müdahil olmayacak.

ORDU VE DIŞİŞLERİ, İKTİDARIN SAMİMİYETİNDEN ENDİŞELİ!

Ankara kulislerinde, güvenlik ve Dışişleri bürokrasisinin Suriye konusunda iktidarın samimiyetinden de emin olmadığı konuşuluyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun daha önce IŞİD'le ilgili sarf ettiği ve örgütü meşrulaştırdığı iddiasıyla eleştirilen sözlerini hatırlatan yetkililer, aynı şekilde peşmergeninhükümetin izniyle Türk topraklarını kullanarak PYD'ye yardıma gittiğini dile getiriyor.

Kaynak: Mutlu Çölgeçen-Millet Gazetesi


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR