Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
SİVAS KATLİAMI ANILDI
SİVAS KATLİAMI ANILDI
Sivas'a 2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri kapsamında kente gelen davetlilerin konakladığı Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın ve 2 otel görevlisi ile 2 eylemci olmak üzere toplam 37 kişinin öldüğü yerde yine anıldı.
2 Temmuz 2015, 14:39



Geleneksel hale getirilmiş olan Pir Sultan Abdal Şenlikleri 1993 yılında yıl kana bulandı. Başından beri, Pir Sultan'ın memleketi Banaz'da düzenlenen şenlikler, o yıl 4 günlük bir programla gerçekleştirilecekti; katılımcılar iki gün Sivas'ta olacaklar, sonra Banaz'a geçeceklerdi.

Ancak 4 günlük programın sadece bir günü gerçekleştirilebildi Vandal ,yobaz bir topluluğun insanları diri diri yaktığı olay hala belleklerde taptaze.

image

Sivas'a 2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri kapsamında kente gelen davetlilerin konakladığı Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın ve 2 otel görevlisi ile 2 eylemci olmak üzere toplam 37 kişinin öldüğü yerde yine anıldı..

Sivas Katliamı'nın 22'inci yıldönümü nedeni ile düzenlenecek anma programları öncesi kente giriş yapan araçlar kontrolden geçirildi, yolculara kimlik kontrolü yapıldı. Yaklaşık 10 bin kişi katliamda hayatını kaybedenler için yürüyüş düzenledi. Madımak'ta babası şair Metin Altıok'u kaybeden CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, 22 yıl sonra ilk defa Sivas'a gelerek Madımak Oteli önüne karanfil bıraktı. anma programı için kentte yoğun önlem alındı. Sabah saatlerinden itibaren kente giriş noktalarında polis ekipleri uygulama noktaları oluşturdu. Anma etkinlikleri için şehir dışından gelenleri taşıyan otobüs ve araçlar, denetim noktalarında durdurularak bagaj kontrolü yapıldı. Ayrıca otobüslerde seyahat eden kişilerin de kimlikleri kontrolden geçirildi. 

Bir çok ilden Sivas'a giden on binlerce kişi, Sivas Madımak Oteli'ne yürümek için Seyrantepe Mahallesi'nde bulunan Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı önünde buluştu. Yürüyüşte, katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları, kortejin önünde yer alan aileler tarafından taşındı. Yürüyüşe, Gezi direnişinde hayatını kaybedenlerin ailelerinin yanı sıra HDP İstanbul Milletvekilleri Turgut Öker ve Ali Kenanoğlu ile İzmir Milletvekili Müslüm Doğan ile aynı zamanda Sivas davası avukatlarından olan CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan katıldı.

Ethem Bey Parkı'nda da KESK öncülüğündeki meslek örgütleri ayrı bir kolda buluştu ve her iki grup Madımak Oteli'ne yürümek için birleşecek. Yürüyüşte "Sivasta yakanlar da Kobanê'de katledenler de AKP devletidir" pankartı açıldı. Madımak Oteli önünde bitecek yürüyüş sonrasında anma komitesi, Alevi örgütleri ve aileler adına konuşmalar gerçekleştiildi.image

.

VALİ BARUT: OLAYDA ÖLENLERİN ACISI İÇİMİZİ YAKIYOR

Sivas Olayları'nın 22'nci yıl dönümü nedeni ile ilk olarak Sivas Valisi Alim Barut, Belediye Başkanı Vekili Erdal Karaca, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Faruk Kocacık, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, Cem Vakfı Başkanı Ali Dağ ve bazı protokol üyeleri Valilik binasından yürüyerek eski Madımak Oteli bugünkü adıyla İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi binasına geldi. Vali Barut ve beraberindekiler bina içerisinde oluşturulan ve olayda yaşamını yitirenlerin isimlerinin yazılı olduğu anı köşesine karanfil bıraktı.

 

YANARAK ÖLENLER İÇİN YÜRÜYÜŞ

Madımak'ta yanarak ölenler kortej yürüyüşü düzenlendi. Seyrantepe Mahallesi’nde toplanan yaklaşık 10 bin kişi yürüyüş öncesi emniyet ekipleri tarafından arama noktalarında arandı. Ekipler yürüyüş güzergahında geniş güvenlik önlemleri alırken, bazı vatandaşlar üstlerini aratmayarak tepki gösterdi. Pankartlarda bulunan sopalarda polis tarafından çıkarılarak kortej yürüyüşüne alınmadı.

 

Seyrantepe Mahallesi’nden başlayan yürüyüş, Mevlana Caddesi’ni takip ederek, Cumhuriyet Meydanı ve Atatürk Caddesi üzerinden şuanda Sivas İl Özel İdaresi tarafından Bilim ve Kültür Merkezi olarak hizmet veren eski Madımak Oteli önüne kadar devam etti. Yürüyüşe otelde hayatını kaybedenlerin yakınları, CHP ve Halkların Demokratik Partisi’nden çok sayıda milletvekili ile vatandaşlar katıldı. Kortej yürüyüşünde olayda hayatın kaybedenlerin yakınları, ailelerinin fotoğraflarını taşıdı. Çeşitli dövizlerin taşındığı yürüyüşte sloganlar atıldı.

 CHP İZMİR MİLLETVEKİLİ ZEYNEP ALTIOK AKATLI:  “22 YIL BURAYA GELMEYİ BECEREMEDİM”

Madımak'ta babası şair Metin Altıok’u kaybeden CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, 22 yıl sonra ilk defa Sivas’a gelerek Madımak Oteli önüne karanfil bıraktı.  Kortej yürüyüşünün ardından olayda hayatını kaybedenlerin yakınları Madımak Oteli önüne gelerek yakınlarının anısına karanfil bıraktı. 7 Haziran genel seçimlerinde CHP’den İzmir Milletvekili seçilen ve 22 yıl önce meydana gelen olaydan şair babası Metin Altıok’u kaybeden Zeynep Altıok Akatlı da otel önüne gelerek karanfil bıraktı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Ercan, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan,  HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca da otel önüne gelerek karanfil bıraktı. Otel önünde olayda kaybedenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra olayda hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek okundu. 22 yıl sonra ilk defa Sivas’a gelen CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı , ''22 yıl buraya gelmeyi beceremedim. Duygusal olarak benim için zor bir şeydi. 22 yıl sonra ilk kez şimdi başka bir sorumlulukla burada olmak istedim. Duygularımı anlatmak çok zor, söyleyecek çok da bir şey yok. Söylenmesi gerekenler 22 yıldır söylenmedi, yapılması gerekenler 22 yıldır yapılmadı. Bize de 22 yıl sonra burada ailelerimizle, kol kola, yan yana mücadelemizi sonsuza kadar sürdüreceğimizi haykırmak düştü. Davamız zaman aşımına uğradığı zaman ‘hayırlı olsun’ diyenler utanmadılar. Biz onların yerine de utanıyoruz. Değiştireceğiz gerçekten hayırlı olacak. Ülkemizin geleceği için hayırlı olacak. Tüm faili meçhul siyasi cinayetlerimizin aydınlatılması için tüm katliamların adalete kavuşması için çabalarımız sürecek. Mücadelemizi hiç bırakmayacağız” dedi.

SELVİ KILIÇDAROĞLU: O İNSANLAR ALEVLERİN, DUMANLARIN ARASINDA ÖLDÜLER

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu ise, “Yaşı çok genç olanlar hatırlamaz 22 yıl geçti. O insanlar alevlerin, dumanların arasında öldüler. Ama o alevler bizi daha da aydınlatacak yolumuz hep aydınlık olacak, hep barış olacak.  Buna gönülden inanıyorum. Ölenleri de rahmetle anıyorum” diye konuştu.

İSTANBUL’DA YANARAK ÖLENLER İÇİN YÜRÜYÜŞ

İstanbul’da Madımak’ta yanarak ölenler kortej yürüyüşü düzenlendi. Seyrantepe Mahallesi’nde toplanan yaklaşık 10 bin kişi yürüyüş öncesi emniyet ekipleri tarafından arama noktalarında arandı. Ekipler yürüyüş güzergahında geniş güvenlik önlemleri alırken, bazı vatandaşlar üstlerini aratmayarak tepki gösterdi. Pankartlarda bulunan sopalarda polis tarafından çıkarılarak kortej yürüyüşüne alınmadı.

Seyrantepe Mahallesi’nden başlayan yürüyüş, Mevlana Caddesi’ni takip ederek, Cumhuriyet Meydanı ve Atatürk Caddesi üzerinden şuanda Sivas İl Özel İdaresi tarafından Bilim ve Kültür Merkezi olarak hizmet veren eski Madımak Oteli önüne kadar devam etti. Yürüyüşe otelde hayatını kaybedenlerin yakınları, CHP ve Halkların Demokratik Partisi’nden çok sayıda milletvekili ile vatandaşlar katıldı.

Kortej yürüyüşünde olayda hayatın kaybedenlerin yakınları, ailelerinin fotoğraflarını taşıdı. Çeşitli dövizlerin taşındığı yürüyüşte sloganlar atıldı.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ: MADIMAK KATLİAMINI HASRETLE ANIYORUZ

 

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Sivas olaylarının yıl dönümünde aradan geçen 22 yıla rağmen samimi bir yüzleşmenin yaşanmadığını ifade ederek “Acı o nedenle her dem taze, hasretle anıyoruz” dedi. Selahattin Demirtaş, 2 Temmuz 1993’de meydana gelen Sivas olaylarının yıl dönümünde Twitter üzerinden değerlendirmede bulundu. “Hasretle anıyoruz” diyen Demirtaş şu ifadeleri kullandı: “Aradan geçen 22 yıla rağmen samimi bir yüzleşme ve özür yaşanmadı Madımak katliamına dair. Acı o nedenle her dem taze. Hasretle anıyoruz.”  

Şeffaf Gazete.com

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR