Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ONBİN METREDE OPERASYON
ONBİN METREDE OPERASYON
Terör örgütü PKK’nın yoğun biçimde yığınak yaptığı Yüksekova’daki Buzul Dağı, İkiyaka Dağları, ve Doski Vadisi’nde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 27 Eylül’de başlatıp 5 Kasım’a kadar sürdürdüğü ve ‘Şehit Piyade Kurmay Yüzbaşı İlker Çelikcan’ın adının verildiği operasyonun ayrıntıları netleşti.
8 Kasım 2015, 13:30

 

Terör örgütü PKK’nın yoğun biçimde yığınak yaptığı Yüksekova’daki Buzul Dağı, İkiyaka Dağları, ve Doski Vadisi’nde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 27 Eylül’de başlatıp 5 Kasım’a kadar sürdürdüğü ve ‘Şehit Piyade Kurmay Yüzbaşı İlker Çelikcan’ın adının verildiği operasyonun ayrıntıları netleşti.

119 teröristin ölü olarak ele geçtiği operasyon sonucunda PKK’nın Kuzey Irak’tan Türkiye’ye geçiş yaptığı yerlerin önemli bir kesimi teröristlerden temizlendi.

Güvenilir kaynaklardan edinilen bilgiye göre, terör örgütü PKK’nın sözde Cilo Eyaleti’nin kilidini oluşturan Doski Vadisi ile güneyindeki bölgeyi kontrol eden İkiyakalar ve Oramar Tepe bölgesindeki teröristleri etkisiz hale getirmek, mağara, sığınak, barınak ve erzak depolarını tahrip etmek, Dağlıca ve Yeşiltaş’ta bulunan üs bölgelerinin ikmal ve intikal yollarını el yapımı patlayıcı bombalardan temizleyip ikmal sürekliliği sağlamak amacıyla 27 Eylül günü dev kapsamlı operasyon için düğmeye basıldı. 40 gün süren ve 119 teröristin ölü olarak ele geçtiği operasyon üç aşamada gerçekleşti.

ÜÇ AŞAMALI OPERASYON
Operasyonunu ilk aşamasında Doski Vadisi ve civarının PKK’dan temizlenmesi, ikinci aşamada İkiyakalar Dağı bölgesinin kontrol altına alınması, yol araması ve ikmalin yapılması, üçüncü ve son aşamada da Oramar Tepesi ve uzanımının kontrol altına alınması planlandı.

SIZMA HAREKÂTI

Operasyon boyunca İnsansız Hava Araçları (İHA) ve İnsanlı Keşif Uçakları (İKU) aracılığıyla sürekli keşif gözetleme yapıldı ve teröristlere ait mağara, barınak, sığınak ve mevziler tespit edildi. Hazırlanan hedef listeleriyle Oramar Tepesi ve civarı, yoğun şekilde hava kuvvetleri, topçu ve havan birliklerinden oluşan ateş destek vasıtalarıyla ateş altına alındı. Dağ ve Komando Tugay birliklerince Oramar Tepesi’nin 500 metre yakınına kadar birlik sızdırıldı.
İlerleyen günlerde PKK’lılar ile Mehmetçik mevzileri arasındaki mesafe 160 metreye kadar düştü, 5 - 10 metre mesafeden el bombalarının kullanıldığı temaslar yaşandı. Bölgede sıkışan teröristler tarafından sık sık el bombalarıyla saldırılar düzenlenirken, Mehmetçik çok sayıda teröristi etkisiz hale getirdi.

KARAYILAN GRUBU VURULDU
Murat Karayılan’ın Kuzey Irak’ta Zap Kampı’na gelerek 18 Ekim’de bölgedeki teröristlere telsizle talimat vermesinin ardından PKK’lıları kurtarmak amacıyla Kuzey Irak’tan bölgeye gönderilen takviye teröristler İHA ve İKU ile yapılan keşif-gözetlemelerde tespit edildi. Teröristler Türk savaş uçuklarınca bölgeye ulaşamadan etkisiz hale getirildi.

BÖLGE TEMİZLENDİ
40 günlük operasyon sonucunda PKK’nın Kuzey Irak’tan Türkiye’ye geçiş yaptığı yerlerin önemli bir kesimi teröristlerden temizlendi. Aynı şekilde örgütün, Türkiye’de gerçekleştirdiği saldırılardan sonra güvenli kaçış yolu olarak kullandığı, kırsal ile şehir bağlantısını tesis ettiği, özellikle Yüksekova ve Şemdinli ilçelerine yönelik eylemlerinde kullandığı, üslenme bölgesi, eleman temin noktası, sözde yargılama alanı olarak kullandığı, PKK üzerinde psikolojik etkisi çok yüksek olan İkiyakalar, Doski Vadisi ve Oramar Tepesi bölgeleri de teröristlerden arındırıldı. Askeri kaynaklar bu dev operasyonda elde edilen büyük başarıya rağmen PKK’ya yönelik operasyonların aralıksız süreceği bilgisini verdiler

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR