Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İNSANLIK DÜŞMANI BARBAR IŞİD
İNSANLIK DÜŞMANI  BARBAR IŞİD
Fransa, ocak ayındaki Charlie Hebdo saldırısı sonrasında önceki gün de Paris'te art arda gerçekleştirilen altı terör eylemiyle sarsıldı. En az 129 kişinin öldüğü açıklanan saldırıları IŞİD üstlendi.
15 Kasım 2015, 10:41

 

Fransa, ocak ayındaki Charlie Hebdo saldırısı sonrasında önceki gün de Paris'te art arda gerçekleştirilen altı terör eylemiyle sarsıldı. En az 129 kişinin öldüğü açıklanan saldırıları IŞİD üstlendi. Ülkede olağanüstü hal ve üç gün ulusal yas ilan edildi. Tüm gözde turistik mekânlar kapatılırken, belediye başkanlarına da sokağa çıkma yasağı ilan etme yetkisi verildi.image

Önceki gece Paris'i kana bulayan terör saldırılarını IŞİD üstlenirken, Fransa'da olağanüstü hal ve üç gün ulusal yas ilan edildi. Perşembeye kadar tüm gösteri yürüyüşleri yasaklanırken, belediye başkanlarına da gerektiğinde sokağa çıkma yasağı ilan etme yetkisi verildi. En az 129 kişinin hayatını kaybettiği altı saldırı için zaman olarak hafta sonu öncesi bir cuma akşamının, mekân olarak da kalabalık insan gruplarının bulunduğu eğlence yerlerinin seçilmesi, amacın ‘Avrupa genelinde halkları sindirerek, Irak ve Suriye'de örgüt karşıtı operasyonlara katılan devletleri yıldırmak' olduğu şeklinde yorumlandı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, son 70 yılda ülkesinin yaşadığı en ölümlü saldırıları “iç destekle yurtdışından hazırlanmış, planlanmış ve organize edilmiş savaş eylemi” olarak tanımladı. İntikam yemini etti. Hollande, G-20 Zirvesi için Türkiye'ye yapacağı ziyareti de iptal etti. Avrupa Birliği (AB) ve 28 üye ülke liderleri ortak bir bildiriyle teröre karşı birlik mesajı verdi

Bir stadyum, bir konser salonu ve dört restoran-barı hedef alan saldırganlardan yedisi üzerlerindeki bombaları patlatarak intihar etti. Sekizinci bir saldırgan da güvenlik güçlerince vurularak öldürüldü. 10 binlerce polis ve asker, terör eylemlerine karışmış başkalarını ya da onlara yardım ve yataklıkta bulunan kişileri bulmak için ülke genelinde seferber oldu. Dünya liderlerinin taziye ve destek mesajları yağdırdığı Fransa'da yakınları bulunanlar da endişeli bir şekilde telefonlara sarıldı. Toplam can kaybı sayısının 150'yi geçmesinden korkuluyor. Hayatını kaybedenlerle birlikte saldırganların da kimlikleri açıklanmazken Fransız polisi şu ana kadar bir saldırganın üzerinden Suriye pasaportu çıktığını, bir diğerinin ise daha önceden istihbarat takibinde olan radikal meyilli bir Fransa vatandaşı olduğunu duyurdu. Yunanistan, Suriye pasaportlu saldırganın 3 Ekim'de kendi ülkelerinden geçiş yaptığının tespit edildiğini açıkladı. Bu kişinin Yunanistan'a Türkiye'den geçmiş olma ihtimali değerlendiriliyor. Bir diğer saldırgan üzerinde de Mısır pasaportu bulunduğu iddia edildi. Saldırılar sonrasında operasyon başlatan Belçika polisi de başkent Brüksel'de 3 kişiyi gözaltına aldı.image

İNTİHAR BOMBACISI STADYUMA GİRMEYE ÇALIŞMIŞ

Birbiri ardına yaşanan seri saldırılardan ilkinde hedef Fransa ve Almanya milli futbol takımlarının bir dostluk maçında karşı karşıya geldiği 80 bin kişi kapasiteli ‘Stade de France' (Fransa Stadyumu) idi. Stadyum çevresinde üç farklı noktada üzerindeki patlayıcıların pimini çeken üç saldırgan parçalanarak öldü. Bir güvenlik görevlisinin anlatımına göre saldırganlardan birinin maça bileti vardı ve içeri girmek istedi ancak kapıdan çevirilince patlama gerçekleşti. O sırada ilk yarısı devam eden maçı seyreden Cumhurbaşkanı Hollande güvenlik kordonu oluşturularak derhal stadyumdan çıkarıldı. Oyuncuların kısa süreli şaşkınlığı sonrasında maç devam ettirilerek izdiham oluşması önlendi. Seyirciler bitiş düdüğünden sonra güvenli bir şekilde tahliye edildi.

Birbiriyle koordine olduğu anlaşılan saldırganlar daha sonra hemen hemen eşzamanlı olarak dört farklı mekânda yemek yiyen insanları hedef aldı. Le Petite Cambodge, Le Carillon, La Belle Equipe ve La Casa Nostra isimli restoran ve barlarda uzun namlulu silahlarla vurulan en az 37 kişi can verdi. Saldırganların gecenin finaline sakladığı en kanlı eylemleri ise Bataclan konser salonunda gerçekleşti. American ‘rock' grubu ‘Eagles of Death Metal'in konser verdiği salon dışında ve içinde insanlar üzerine rastgele ateş açan saldırganlar 100'den fazla dinleyiciyi de rehin aldı. Polisin müdahalesi sırasında ise bunlardan üçü üzerlerindeki bombaları patlatarak intihar etti. Dördüncü bir saldırgan da salon yakınlarında Boulevard Voltaire üzerinde aynı şekilde ölümü seçti. İlk belirlemelere göre en az 89 masum insanı da kurbanları olarak beraberlerinde götürdü.

Fransa, son yıllarda artış gösteren din temelli aşırıcılıkla askeri yolla mücadelede dünyada en öndeki ülkeler arasında yer alıyordu. Fransız savaş uçakları Irak ve Suriye'de özellikle IŞİD'e karşı operasyonlara katılırken, ülke askerleri ayrıca Afrika'da da Mali'de militanlarla karada savaşıyor. Ülke, ocak ayında da mizah dergisi Charlie Hebdo ile koşer gıdaların satıldığı bir süpermarkete yapılan terör saldırıları ile sarsılmıştı. Yüzlerce Fransa vatandaşının özellikle IŞİD saflarında savaşmak üzere çoğunluğu Türkiye üzerinden Suriye ve Irak'a geçtiği biliniyor.image

 

KATLİAMDAN KAÇIŞ KAMERADA

Teröristlerin Bataclan konser salonunda katliam yaptığı sırada arka kapıdan koşarak çıkan insanların yaşadığı panik o sırada o noktayı gören bir balkonda bulunan Le Monde muhabiri Daniel Psenney tarafından görüntülendi. Cep telefonuyla çekilen kayıtta, bir kişi kanlar içinde yerde kıvranırken onlarcasının, kimi yaralı ve sekerek, sokağın karanlık ucuna doğru kaçtığı görülüyor. Le Monde, birkaç dakika çekim yaptıktan sonra yerde yatan birine yardım etmek için aşağıya inen Psenney'in de kolundan vurularak yaralandığını açıkladı.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansına konuşan bir dinleyici yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Kalabalığın içinde konseri dinliyordum. Önce patlamaları duydum ve havai fişek zannettim. Ama daha sonra barut kokusu aldım ve neler olduğunu anladım. Her yerden dalgalar halinde kurşunlar geliyordu. O an yere yattım. En az iki saldırganı gördüm, diğerlerini de konuşurken duydum. ‘Bu Hollande'nin suçu' diye bağırıyorlardı. Birinin de ‘Allahu Ekber' diye bağırdığını duydum.”

Terör saldırıları sonrasında Fransa, en gözde turistik ziyaret noktalarını kapatma kararı aldı. Meşhur Eiffel Kulesi ve Louvre Müzesi'ne bu kapsamda dün kapalı kalması yönünde talimat giderken eğlence parkı Disneyland da kendi aldığı kararla dün kapılarını ziyaretçilere kapadı. Dün gün boyu yüzlerce Parisli de yaralılar için kan vermek için gittikleri hastaneler önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Özellikle en fazla sayıda can kaybının yaşandığı Bataclan konser salonu çevresinde de insanların çiçek bırakıp mum yakarak kurbanları andığı görüldü. Zirveye çıkan dayanışma duygularına rağmen saldırıların oluşturduğu öfkenin de ülkede özellikle Müslümanlara yönelik nefret söylemi ve suçlarında artışa neden olmasından endişe ediliyor. 66 milyonluk Fransa'da çoğu göçmen kökenli 6 milyon civarında Müslüman yaşıyor.

ÖLENLERDEN BİRİ TÜRK ASILLI ELİF

Paris saldırısında hayatını kaybedenlerin tamamının kimlikleri henüz belli olmazken Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, ölenlerden ikisinin Belçika vatandaşı olduğunu açıkladı. Bakan'ın isimleri açıklamamasına rağmen Belçika basını, bu kişilerin en büyük katliamın yaşandığı Bataclan salonu yakınlarında yaşadığı bildirilen Türk asıllı Elif Doğan'la onun hayat arkadaşı Milko Jozic olduğunu yazdı.

11 Eylül'den sonra 13 Kasım

Fransa ve tüm dünyayı şoke eden saldırılarda teröristler, bir stadyum, bir konser salonu ve dört restoran-barı hedef aldı. Uzun namlulu silahlarını cuma akşamı eğlenmek için dışarı çıkmış masum sivillere yönelten saldırganlar, tek kelimeyle tam bir katliama imza attı. Güvenlik güçlerinin müdahalesiyle köşeye sıkıştıklarında ise üzerlerindeki patlayıcıları patlatarak paramparça oldular. Pek çok milletten en az 129 kişi ise teröre kurban oldu. 13 Kasım, ABD'deki 11 Eylül gibi tarihe kara harflerle geçti.

Schengen tehlikede

Cumhurbaşkanı Hollande olağanüstü hal ile birlikte ülkesinin tamamı diğer AB üyesi ülkelerle olan sınırlarında da kontrollerin başlatılması emrini verdi. AB'nin temel sütunları olan ‘insan, mal ve hizmetlerin seyahat serbestisi' kapsamında daha önce bu kontroller yapılmıyordu. Son dönemde ise savaş bölgelerinden kaçan yüzbinlerce mültecinin Avrupa'ya akın etmesiyle kimi ülkeler sınırlarında ek tedbirlere başvurmuştu. Saldırılar sonrasında bu tedbirlerin giderek artacağı yorumları yapılıyor. Fransa gibi komşusu İtalya ve daha kuzeydeki Hollanda da cuma akşamı yaşanan terör eylemleri nedeniyle sınır kontrollerini sıklaştırdığını açıkladı. Coğrafi avantajı olan ve zaten tekli vize rejimi Schengen'e dâhil olmadığı için AB vatandaşları dışındakilerin bu ‘sınırsızlık'tan kendi topraklarına girişte yararlanmasına engel olan İngiltere de bugün terör konulu özel bir istihbarat toplantısı yapacağını duyurdu.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR