Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BIDEN ERDOĞAN'I KIZDIRACAK
BIDEN ERDOĞAN'I KIZDIRACAK
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ‘Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nin bildirisine imza attıkları için haklarında soruşturma açılan akademisyenlere destek verdi.ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'dan Can Dündar'ın oğluna: Çok cesur bir baban var dedi
23 Ocak 2016, 00:51

 

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden bugün İstanbul’da TBMM’de temsil edilen üç partiden milletvekilleriyle “yuvarlak masa toplantısı”nda bir araya geldi. 
 
AKP, CHP ve HDP’li milletvekilleriyle bugün İstanbul’da yuvarlak masa toplantısı yapan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, üstü kapalı biçimde Erdoğan’ın ‘başkanlık sistemi’ aleyhinde mesaj verdi. Biden, AKP’li vekillerin de bulunduğu toplantıda parlamenter sistemin gücünden bahsederek “Meclis kendi gücünün farkına varmalı” dedi. Biden ayrıca PKK ve PYD’nin birbirinden ayrı değerlendirilmesi gerektiğini de vurguladı.
 
Toplantıya, AKP, CHP, ve HDP’den milletvekilleri katıldı.
 
Joe Biden’ın “yuvarlak masa” toplantısına HDP’den Leyla Zana, Ayhan Bilgen ve Altan Tan, AKP’den Galip Ensarioğlu ve Orhan Miroğlu ile, CHP’den Fikri Sağlar ile Sezgin Tanrıkulu katıldı. Toplantıya MHP adına davet edilen Oktay Vural, Ankara’da bulunması nedeniyle toplantıya katılmadı. Vural’ın katılmadığı toplantıda MHP’yi temsil eden bir milletvekili olmaması dikkat çekti.
 

“PARLAMENTONUN DEMOKRATİKLEŞME KONUSUNDAKİ GÜCÜNÜN FARKINA VARIN”
Türkiye’deki demokratikleşme çabaları konusunda “Parlamentonun gücüne” atıf yapan ABD Başkan Yardımcısı, görüştüğü vekillere “Meclis’e neden güvenmiyorsunuz?” sorusunu sordu, “Parlamentonun demokratikleşme konusundaki gücü ve oynayacağı rol çok önemli” dedi.

“SİSTEMİN NE OLACAĞINA SİZ KARAR VERECEKSİNİZ”
Biden, Türkiye’deki yeni Anayasa tartışmalarına da değinerek, “Yeni Anayasa’yı yapacak olanlar sizlersiniz. Dolayısıyla, Türkiye’nin sisteminin ne olacağına karar verecek olanlar da sizsiniz” dedi.

Toplantıya ilişkin en çarpıcı yorum ise CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin’den geldi. Tekin “Biden, Erdoğan’ın yapamadığını yaptı. Helal olsun. Ama bir siyasetçi olarak utandım” dedi.
 
BİLDİRİ İMZLAYAN AKADEMİSYENLERE TAM DESTEK
 

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ‘Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nin bildirisine imza attıkları için haklarında soruşturma açılan akademisyenlere destek verdi.

Biden, basın ve ifade özgürlüklerinin herkesin özgürlüğü olduğuna dikkat çekti.

Biden, İstanbul'da siyasetçi, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, gazeteciler ve akademisyenlerle bir araya gelmeden önce yaptığı açıklamada, "Yalnızca Türkiye'ye değil, bütün ülkelere özgürce eleştirebilmenin, özgürce nefes almak kadar gerekli olduğunu anlatmaya devam edeceğiz" dedi.

İfade özgürlüğünün "temel özgürlüklerden bir tanesi" olduğunu vurgulayan Biden, "Basın ve ifade özgürlüğü yalnızca Amerikan değerleri değil tüm insanlığın değerleridir. Bizim sözünü ettiğimiz özgürlükler Türk halkı için yeni değildir; onlar sizin anayasanızda vardır" dedi.

"Barış için Akademisyenler"i kastederek, 1000'den çok akademisyenin düşüncelerini ifade ettikleri için kovuşturmaya uğramaları konusunda Büyükelçi Bass'ın ABD'nin düşüncelerini açıkladığını anımsatan Biden, "İfade özgürlüğü en temel özgürlüklerden bir tanesidir. Basın özgürlüğü herkesin özgürlüğüdür" diye ekledi.

image

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Avrupa turuna çıkıp, “PYD terör örgütüdür, Suriye görüşmelerine dahil edilmemeli” dediği gün, ABD’den, üstelik Türkiye’de, PYD çıkışı geldi. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, İstanbul’da görüştüğü Türk vekillere PYD’nin “terör örgütü olmadığını” söyledi.

“PYD TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİL”
PKK’yı açık ifadelerle “terör örgütü” olarak nitelendiren Biden, “silah bırakması ve şiddete derhal son vermesi gerektiğini” vurguladı. Ancak hükümet yetkililerinin aksine, PYD’yi “PKK’nın uzantısı” olarak görmediği mesajını veren ABD Başkan Yardımcısı, “PYD’yİ PKK’dan ayrı tutmak gerekir” dedi. Biden, “PYD, IŞİD’le savaşıyor. IŞİD dünyanın en büyük sorunu. Hem Türkiye’nin, hem de ABD’nin en büyük düşmanı IŞİD. Ve PYD de IŞİD’e karşı savaşıyor” mesajı verdi

"PKK’NIN İLÇELERDEKİ SALDIRILARI, HENDEKLER KABUL EDİLEMEZ"
Biden, PKK’nın saldırıları ve bunun sonuçlarını “trajedi” olarak nitelendirerek, vekillere “Türkiye bu trajediye nasıl oldu da geri döndü?” sorusunu yöneltti. Biden, PKK’ya karşı mücadelede “sivillerin haklarının korunmasının” önemine de değinerek, “sivillere zarar verilmemeli” dedi.

CESUR BABA CAN DÜNDAR

ABD Başkan Yardımcısı Joe biden, MİT TIR'ları haberi nedeniyle tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar ve oğlu Ege Dündar ile görüştü. Ege Dündar, "Bana çok cesur bir babamın olduğunu söyledi. Gurur duymam gerektiğini söyledi" dedi.

KOÇ AİLESİNE TAZİYE

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un ölümü nedeniyle başsağlığı da diledi.

Biden, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, gazeteciler ve akademisyenlerle bir araya gelmeden önce yaptığı açıklamaya, başsağlığı mesajıyla başladı.

Biden, “Öncelikle Koç ailesine kendim ve ülkem adına başsağlığı diliyorum. Mustafa Koç ve ailesinin Türkiye’ye özellikle eğitim alanında büyük katkıları olmuştur” dedi.

Şeffaf Gazete.com
 

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR