Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
IŞİD İLE ORTAK MÜCADELE
IŞİD İLE ORTAK MÜCADELE
Başbakan Davutoğlu, "DEAŞ insanlığa yönelik bir tehdittir ve Türkiye-Almanya birlikte bu tehdide karşı Irak'ta, Suriye'de, Türkiye'de, Almanya'da her yerde mücadele etmeye hazırdır" dedi.
23 Ocak 2016, 01:02

 

Başbakan Davutoğlu, "DEAŞ insanlığa yönelik bir tehdittir ve Türkiye-Almanya birlikte bu tehdide karşı Irak'ta, Suriye'de, Türkiye'de, Almanya'da her yerde mücadele etmeye hazırdır" dedi.

Başbaşa görüşmelerinin ardından Türkiye-Almanya Hükümetlerarası İstişare Toplantısı'na başkanlık eden Başbakan Davutoğlu ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, çalışma yemeği sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. 

"Merkel'e teşekkür borcumuz var"

Davutoğlu, "Merkel'e bir teşekkür borcumuz var. O da dünya ve Avrupa'da mülteciler konusunda tam bir sessizlik hakimken, üç dört senedir süren bu insanlık trajedisine dönük olarak herhangi bir tedbir düşünülmezken, Sayın Merkel bu konuda Avrupa'da ciddi bir farkındalık oluşmasını sağladı. Yaptığı açıklamalarla siyasetin sadece ortaya çıkan bazı risklerle mücadele etmek değil gerektiğinde insani bir tavır ortaya koyarak, bütün insanlığın meselelerine bu açıdan bakarak yaklaşmak olduğunu gösterdi" ifadelerini kullandı. 

"Rusya'nın müdahalesinden sonra Suriye'de güvenli bir yer kalmadı"

Suriye'de güvenli hiçbir yerin kalmadığını ifade eden Davutoğlu, "Rusya'nın müdahalesinden sonra maalesef Suriye'de artık güvenli hiçbir yer kalmadı. Suriye'de şartlar gittikçe kötüleşti. Ama biz Suriyeliler için ümidimizi kaybetmeden, hem mültecilere iyi şartlar sağlamak hem de Suriye'de kalıcı bir barışı ihdas  etmek için gece gündüz çalışmak durumundayız. Bu konuda Almanya ile birlikte yapacağımız önemli çalışmalar olduğu kanaatindeyim" şeklinde konuştu.

"Frontex'le Ege sahillerinde yaptığımız iş birliğini artırdık"

Davutoğlu, "Özellikle üçüncü ülkelerden gelen mültecilerin bu gelişleri, mültecilerin çektiği ızdırabı da istismar edecek şekilde bir illegal göçe dönüşmemesi için de vizelerle ilgili bazı tedbirler aldık. Aynı şekilde Frontex'le Ege sahillerinde yaptığımız iş birliğini artırdık" görüşünü paylaştı. 

"Ortak kanaatimiz..."

"IŞİD'le mücadelede Türkiye'nin sınır güvenliği için talepleri vardı, uçuşa yasak bölge, Suriye içinde oluşturulması öngörülen güvenli bölge gibi bu konuyla ilgili herhangi bir konuşma geçti mi? Rusya'nın o bölgedeki varlığını nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusunu yanıtlayan Davutoğlu, Suriye konusunu bütün yönleriyle ele aldıklarını, Merkel'i de Suriye sınırındaki gelişmeler konusunda bilgilendirdiğini söyledi.

Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ortak kanaatimiz Suriye'de bir an önce siyasi diyaloglar üzerinden bir çözümün bulunması. Gerçekten bir çözüm olabilmesi için de Türkiye'deki ya da Almanya'daki mültecilerin, 'Artık Suriye'ye barış geldi, ben dönebilirim' diyebileceği şartların oluşması lazım. Aksi takdirde yapılan görüşmelerin barış görüşmesi sonucunu doğurmasını beklemek çok zor. Mesela Esad Şam'da otururken hiçbir mülteci 'Ben Suriye'ye geri döneyim' diye düşünmez. Çünkü şartların değişmediğine inanır. O bakımdan bizim kanaatimiz Suriye'de gerçek bir siyasal değişimin yaşanması ve bu yolla Suriye'de barış ortamı oluştuktan sonra Suriye'ye dönüşün başlaması. Bunun için de zaten Londra toplantısında olduğu gibi donörler toplantısıyla Suriye'nin yeniden yapılandırılması. Suriyelilere tekrar ülkelerinde en iyi şartların sağlanması için de uluslararası bir çalışma gerekli."

"Türkiye, bu kritik mücadelede Almanya ile yol yürümeye kararlı"

Davutoğlu, son günlerde Almanya'nın yalnız kaldığının konuşulduğu ve gerçekten yalnız kalıp kalmadığının sorulması üzerine "Ne Sayın Merkel ne de Almanya bu konuda yalnız değildir. Türkiye olarak Almanya'nın her zaman olduğu gibi yanındayız" ifadesini kullandı.

Bir konunun altını çizmek istediğini dile getiren Davutoğlu, siyasi liderlerin tarihe sadece geliştirdikleri projelerle değil, zor dönemlerde aldıkları insani tavırla geçtiklerini belirtti.

Davutoğlu, Avrupa ve dünyadaki birçok yerde Suriyeli mültecilerle ilgili insani boyutun unutulduğunu ve "Müslümanlara, Avrupa'da yer olmadığı" gibi görüşlerin dile getirildiği bir ortamda, Merkel'in bütün insanlık vicdanı adına tarihe geçecek bir adım attığını vurguladı.

"Almanya'nın tavrı Suriyeli mülteciler nezdinde hiç unutulmayacak"

Eğer 20-30 yıl sonra bugüne dönüp bakıldığında Almanya'nın bu insani tavrı dolayısıyla öncelikle bu tavra muhatap Suriyeli mülteciler nezdinde hiç unutulmayacağını dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Onlar hep bunu hatırlayacaklar. Sonra da uluslararası ilişkiler kaydına Almanya'nın bu tavrı geçecektir. Kesinlikle Almanya yalnız değildir. Türkiye, bütün bu kritik mücadelede Almanya ile yol yürümeye kararlıdır. Ayrıca 18 Şubat'ta bir araya geleceğimiz fikirdaş ülkelere bakıldığında onlar da aynı tavrı benimsiyor. Avrupa'nın en önemli ülkeleriyle biz aynı masa etrafında aynı tavrı benimseyerek bir fikirdaş ülkeler topluluğu oluşturduk. Dolayısıyla biz Avrupalılar olarak ortak bir kaderi yaşamakta olduğumuza inanıyoruz. Avrupa kıtasının önemli ülkeleri, bugün bu konuda ortak bir tavra sahip. Alman kamuoyunun da Sayın Merkel'in gösterdiği insani tavır ve liderlik dolayısıyla takdir edilmesini bekliyorum."


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR