Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TÜRKİYE'YE KİRLİ İŞLER SUÇLAMASI
TÜRKİYE'YE KİRLİ İŞLER SUÇLAMASI
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Türkiye'nin Suriye ordusunun sınırları yakınındaki eylemlerinden rahatsız olduğunu söylemesinin, teröristlerle yaptığı 'kirli işleri' korumak istemesinden kaynaklandığını söyledi.
10 Şubat 2016, 12:34

 

Rusya: "Kürt halkının soykırımı Türk yetkililerin huzur bulmasını engelliyor"

Mariya Zaharova, Moskova'da düzenlediği haftalık basın toplantısında, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un 11 Şubat'ta Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun Münih'te gerçekleştireceği toplantıya katılacağını açıkladı.

'Viyana formatı' olarak da anılan bu görüşmelerin sonuncusu Aralık 2015'te New York'ta yapılmıştı. Bu görüşmelere Rusya, ABD, Suudi Arabistan, Türkiye, İran, Mısır, Katar, Lübnan, Fransa, İngiltere ve Almanya'nın dışişleri bakanları katılıyor.

Zaharova ayrıca Münih'teki bu toplantıda Cenevre'deki Suriye görüşmelerinde tarafların ön koşullar öne sürmesinin 'kabul edilemez' olduğunu bir kez daha gündeme getireceklerini söyledi.

'PYD, CENEVRE'NİN DIŞINDA TUTULMAMALI'

Bu arada Zaharova, PYD'nin Cenevre görüşmelerinin dışında tutulmaması gerektiğini ve Kürtlerin Suriye'nin geleceğinin nasıl olacağında söz sahibi olması gerektiğini vurguladı.

'RUSYA'NIN SİVİLLERİ ÖLDÜRDÜĞÜ İDDİALARI DAYANAKSIZ'

Diğer taraftan Zaharova, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarının sivillerin ölümüne neden olduğu yönündeki açıklamalarını 'sorumsuz' olarak tanımladı.

Bu iddiaların dayanaksız olduğunu da vurgulayan Zaharova, bu tür haberlerin basında geniş yer bulmasını ise 'histeri' olarak nitelendirdi.

Bunların yanı sıra Cenevre'deki görüşmelerin Rusya yüzünden 'çöktüğü' yönündeki iddiaları ise 'yalan' ve 'dezenformasyon' olarak niteleyen Zaharova, "Süreci (Cenevre görüşmeleri) biz başlattık" dedi.

image

'TÜRKİYE, PETROL KAÇAKÇILIĞI İŞİNİ Mİ KORUMAK İSTİYOR?'

Zaharova, Türkiye'nin Suriye ordusunun sınırları yakınındaki eylemlerinden rahatsız olduğunu söylemesinin, teröristlerle yaptığı 'kirli işleri' korumak istemesinden kaynaklandığını söyledi.

"Suriye ordusunun başarılarının Türk tarafını kızdırmasının nedenleri belli. Zira Türkiye'nin yarı resmi organlarının 'kirli işlerini' bir biçimde korumak gerekiyor" ifadelerini kullanan Zaharova, "Türkiye, Suriye ordusunu kötüleyerek petrol kaçakçılığı işini mi korumak istiyor?" diye de sordu.

Zaharova, Türk yetkililerin huzur bulmasına engel olan bir diğer problemin ise 'Kürt halkının soykırımı' olduğunu belirtti.

‘TÜRKİYE’NİN IŞİD TEMASI HAKKINDA BATI’YLA İSTİHBARAT PAYLAŞABİLİRİZ’

Zaharova ayrıca Türkiye'nin IŞİD'le kurduğu temaslar hakkında Batı'yla istihbarat paylaşmaya hazır olduklarını da söyledi.

'TÜRKİYE VE RUSYA ARASINDA YENİDEN DİYALOG KURULMASI MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR'

Zaharova, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik'in, Moskova'nın Ankara'yla diyalog kurmayı reddettiği yönündeki açıklamalarına da değindi.

"Türk tarafı yeniden Moskova'yı diyalog çağrıları reddeden taraf olarak göstermek istiyor. Bunları propaganda olarak değerlendiriyoruz. Zira Türkiye bu adımları bize göre 24 Kasım 2015'te Rus uçağını imha etmek ve pilotumuzu öldürmenin sorumluluğunu üzerinden atmak için atıyor" ifadelerini kullanan Zaharova, şöyle devam etti: "Türkiye bu çizgisini sürdürdükçe yani uçağımızı düşürüp askerimizi öldürmekle suçlu olduğunu kabul etmedikçe, Rusya'nın Suriye'deki eylemleri konusunda propaganda yapmaya devam ettikçe ve terörle mücadele konusunda çifte standart uygulamaya devam ettikçe, öngörülebilir bir gelecekte Türkiye ve Rusya arasında yeniden diyalog kurulması da mümkün görünmüyor."

'MÜLTECİLER, RUSYA'NIN OPERASYONLARINDAN DEĞİL TERÖRİSTLERDEN KAÇIYOR'

Zaharova ayrıca Rusya'nın hava operasyonlarının göçmen akınının artmasına neden olduğu yönündeki suçlamalara da değindi. "Suriyeli mülteciler Rusya'nın hava operasyonlarından değil, teröristlerden kaçıyor" diyen Zaharova, Suriye krizi çözülmedikçe göçmen sonunun büyümeye devam edeceğini de ekledi.

'YAKINDA KENNEDY SUİKASTİNİ DE ÇÖZERLER'

"Rusya'nın hava saldırıları göçmen akınını artırmış olamaz. Zira birçok hatanın sebep olduğu bu göçmen krizi bizim operasyonlarımızın çok öncesinde başlamıştı" diyen Zaharova, "Bu nedenle bu konuda Rusya'yı suçlamanın bir anlamı yok. Ancak görülen o ki Batı'nın parmağı hep bir yönü (Rusya'yı) işaret ediyor. Her şeyde böyle Rusya'yı suçlamaya devam ederlerse yakında (John F.) Kennedy suikastini de çözerler" ifadelerini kullandı."Suriyeli mülteciler Rusya'nın hava saldırılarından değil, teröristlerden kaçıyor" diyen Zaharova, Suriye krizi çözülmedikçe göçmen sonunun büyümeye devam edeceğini de ekledi.

'NATO, RUS TEHDİDİ HİKAYELERİ UYDURUYOR'

Bunların yanı sıra NATO'nun askeri varlığını Rusya sınırlarına doğru genişletmesinin Avrupa'nın istikrarını bozduğunu vurgulayan Zaharova, "NATO kimseyi gerçek bir tehdit olan terörizmden koruyamıyor. Bu nedenle 'Rus tehdidi' gibi hikayeler uyduruyor" dedi.

Sputnik


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR