Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ FELAKETİ
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ FELAKETİ
Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler, örgütünün hazırladığı basın özgürlüğü endeksinde iki sıra gerileyerek 151’inci sırada yer aldı.
20 Nisan 2016, 15:15

 

Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler, örgütünün hazırladığı basın özgürlüğü endeksinde iki sıra gerileyerek 151’inci sırada yer aldı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), 2016 Dünya Basın Özgürlüğü Raporu‘nu Washington’da açıkladı.

180 ülkenin değerlendirildiği özgürlük karnesinde Türkiye geçen yıla göre iki sıra daha gerileyerek 151’inci yer aldı, “gazetecilik yapmanın zor olduğu ülkeler arasında” yer aldı.

Amerika’nın Sesi’nin (VOA) haberine göre; örgütün ABD Direktörü Dephine Halgand’ın basın kuruluşlarıyla paylaştığı raporda Türkiye, Rusya’nın da gerisinde kalarak 151’inci sıraya düştü.

2015 raporuna göre 2 sıra daha gerileyen Türkiye, Tacikistan ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti arasında yer aldı.

Raporda, “Türkiye’de gerilemeye yol açan karmaşa, Suriye’deki çatışmalar ve PKK’li Kürt isyancılarla mücadelenin yeniden başlamasından kaynaklanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gittikçe büyüyen otoriter yönetimi ve yöneticilerin gösterdiği paranoya, hali hazırda kutuplaşmış bir toplumdaki çatlağı daha da derinleştirdi” denildi.

“Türkiye’nin sıralamasını doğrudan etkiliyor”

Dephine Halgand, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Almanyalı komedyen Jan Böhmermann’a hakaret davası talebini de değerlendirdi:

“Türkiye’nin uzun ve üzücü listesindeki bu son suistimal, gelecek raporda sayısal kriterler arasında göz önünde bulundurulacaktır. Bu kriterler suistimallerin, tutuklanan ya da saldırıya uğrayan gazetecilerin, başlatılan yasal süreçlerin sayısıdır. Bu durum, Türkiye’nin sıralamasını doğrudan etkiliyor. Bu yıllardır böyle. Daha da kötüleşemeyeceğine inanırken, her zaman hayret ettiğimiz sürprizlerle karşılaşıyoruz.”

Basın özgürlüğünde birinci Finlandiya

Raporda ilk sırada Finlandiya yer alıyor.

Onu Hollanda, Norveç, Danimarka ve Yeni Zelanda takip ediyor.

Listenin son sıralarında ise Çin, Suriye, Türkmenistan, Kozey Kore ve Eritre bulunuyor.

Polonya, 29 sıra gerileyerek 47’nciliğe düştü.

En büyük düşüşü ise 150’nci sıradaki Tacikistan ve 155’inci sıradaki Brunei yaşadı. Her iki ülke de bir önceki yıla göre 34 sıra geriledi.

Tunus 30 sıra ilerleyerek 96’ncı sırada yer aldı ve en büyük ilerleme kaydeden ülke oldu.

Almanya 16, Britanya 38, ABD 41 ve Fransa ise 45’inci sırasında bulunuyor.

“Ürkütücü kayıp”

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün raporunda dünyada “medya özgürlüğüne duyulan saygıda büyük ve ürkütücü bir kayıp yaşandığına“ dikkat çekildi.

Bu kayba Mısır ve Türkiye gibi ülkelerde otoriter eğilimlerin, Polonya’daki gibi hükümetlerin kamu medyası üzerindeki artan kontrollerinin, Yemen, Libya, Burundi gibi ülkelerdeki savaş ve iç savaşların neden olduğu kaydedildi. Dini ideolojilerin ve oligarkların artan etkisinin de medya üzerindeki baskıyı artırdığı ifade edildi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler, basın özgürlüğü raporunu 2002’den bu yana yayımlıyor.

Raporda, çok seslilik, bağımsız basın, oto sansür, şeffaflık, yasal düzenlemeler, altyapı ve gazetecilere yönelik saldırılar ölçüt alınıyor


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR