Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
REZA SARRAF'I WHATS-APP MESAJLARI YAKTI
REZA SARRAF'I WHATS-APP MESAJLARI YAKTI
Zarrab’ın 1 Kasım 2015 tarihinden başlayarak 19 Mart 2016’da bindiği THY’nin Miami uçağından yaptığı 146 sayfadan oluşan WhatsApp’taki tüm İngilizce yazışmaları mahkemeye delil olarak sunuldu.
9 Haziran 2016, 09:46

 

Asrın kara para trafiğini idare ettiği iddia edilen Ebu Gündeş'in kocası İran asıllı Reza Zarrab'ın tutuklanmasını sağlayan Savcı Bharara, WhatsApp mesajları ile Zarrab’ın İngilizcesinin iyi olmadığı savunmasını da çökertti. Zarrab WhatsApp mesajlarında yardımcılarına İran’daki davadan bahsederek, olayın kendisine uzanacağına dair endişelerini paylaşıyor

 Başsavcı’nın ofisi mahkemeye 222 sayfa belge yağdırdı.

ABD’de mart ayında tutuklanan Reza Zarrab için hâkimin bu hafta kefalet kararını vermesi beklenirken İranlı işadamının avukatı Benjamin Brafman salı günü 6 sayfalık bir dilekçe ve 19 sayfalık ekler sunarak son bir kez müvekkilinin serbest yargılanmasını talep etti.

Brafman’ın argümanları 2 Haziran’daki celsede gündeme getirdiklerinden çok farklı değildi. 

image

Ancak aralarında Sarraf’ın ortaokul karnesinin de olduğu kanıtlar dikkat çekti. Avukat Brafman’ın yeni dilekçedeki ana argümanı Sarraf’ın aslında İngilizceyi iyi bilmediği, tutuklanmasının akabinde kendisine yasalar tarafından garanti altına alınan hakların tanınmadığı oldu.

Brafman ayrıca savcılığın müvekkiline kefaletle serbest kalma imkânını engelleyecek şekilde “çifte kanıt” ge- tiremediğini ileri sürdü. Yani New York Güney Bölgesi Başşsavcısı Preet Bharara’nın Sarraf’ın kaçma riskini ispat edemediğini savundu. Avukat müvekkilinin kefaletle serbest bırakılması için şu dört gerekçeyi sıraladı:

Brafman ilk olarak, bir kez daha, Sarraf’ın İngilizce bilmediğini, bu nedenle tutuklandıktan sonra kendisine mütercim tercüman verilmemesinin kanuni hakkından mahrum bırakılması anlamına geldiğini ileri sürdü.

[Haber görseli]

Başsavcılığın Sarraf’ın İngilizceyi profesyonel düzeyde konuştuğunu ve anladığını ispat edemediğini iddia etti. Bunu kanıtlamak için Sarraf’ın ortaokul üçüncü sınıf karnesini kanıt olarak sundu. Buradaki İngilizce notunun ortalamadan düşük olmasını İngilizce bilmemesine delil olarak gösterdi. Başsavcılığın bu notları görmezden geldiğini vurguladı. 

Sarraf’ın FBI mülakatında danışma veya avukatlık hizmeti istemesine rağmen bunun sağlanmadığını savundu.

Sarraf’ın bu süreçte mal varlıkları ve işyerleri ile ilgili sorulara kendisinden talep edildiği kadar cevap verdiğini ifade etti. Sarraf’ın Florida’da tutuklandığında FBI yetkililerine gayri menkullerini yazdığını söylediği bir el yazması listeyi de mahkemeye sundu. 

Brafman son olarak başsavcılığın Sarraf’ın Farsçayı okuyup yazabildiğini ispat edemediğini kaydetti. Başsavcılığın bu yönde gösterdiği kanıtların yetersiz olduğunu savundu.

REZA SARRAF’IN KARA KUTUSU ADEM KİM ?

Başsavcılık tarafından 3 Haziran’da Hâkim Richard M. Berman’a sunulan ve Rıza Sarraf’ın iddia ettiği gibi İngilizcesinin kıt olmadığını kanıtlamayı amaçlayan belgeler salı günü yayımlandı.

Zarrab’ın 1 Kasım 2015 tarihinden başlayarak 19 Mart 2016’da bindiği THY’nin Miami uçağından yaptığı 146 sayfadan oluşan WhatsApp’taki tüm İngilizce yazışmaları mahkemeye delil olarak sunuldu.

Toplam 18 değişik dosyada bulunan ve Sarraf’ın telefonundan alınan WhatsApp mesajları ile hem İngilizce hem de Farsçayı iyi derecede konuştuğunu ve yazdığı ispatlandı. 

Zarrab’ın ‘RZ’ kodu ile kullandığı ‘WhatsApp’ hesabında ‘Adem Turkey’ kod isimli kişiyle İngilizce yazışmalarına dikkat çekiliyor.

Belgelere göre Sarraf, Adem isimli bir kişiyle yaptığı yazışmada İran’da görülen davayla ilgili ‘hoş olmayan haberler’ okuduğunu yazdı. İran’daki dava ile kendisi arasında bağlantı kurulabileceği yönündeki endişesini dile getirdi. Adem ise bunun önemli olmadığı yorumunu yaptı. 

Adem Türkiye’den bir siyasetçiyi aradığını ve onun da gün içerisinde araştırma yapıp kendisine döneceğini iletti. 

Bir belgede ise Sarraf’in Adem’le Kasım 2015’te yapacağı Dubai ziyareti ile ilgili konuşurken yanında Acun’un da geleceğini söylediği görülüyor. Ancak Acun’un soyadı yazmadığı için söz konusu kişinin hangi Acun Ilıcalı olduğu anlaşılamıyor.

Yazışmalarda ABD planları da ortaya çıktı.

Belgelerin 121’inci safyasında Sarraf, Adem ile ABD ziyareti ile ilgili planlar yapıyor. Adem’e Miami’de  savaş gemisinin bulunduğu bir alanda dalış yapmak isteğinden bahsediyor.

Zarrab’ın tatil planlarında NASA ziyareti ve Disneyland gezisinin de olduğu görülüyor.

Zarrab, özel yatının bakımı, yeni alacağı başka yatın hangi limana bağlı olarak hangi bayrağı taşıyacağı konusunu tartışırken, FBI soruşturmasında mal varlığı listesinde yazmadığı yatı, özel uçağı, Miami seyahati için yazıştığı İngiliz dadı ve Florida’daki ‘dalış’ planları bulunuyor.

Yazışmalara göre Reza Zarrab ABD biletini 17 Mart’ta aldı. Zarrab ile Adem, 19 Mart’ta uçağa bindiklerinde ve hatta uçakla ABD’ye gelirken dahi konuşmaya devam etti. Son mesajlaşma ise 19 Mart günü akşamı 20.50’de yapıldı. Amerikalı yetkililer, Sarraf’ın 19 Mart günü yakalandığını açıklamışlardı.

İşte yazışmalardan notlar:

* Dubai’ye dalışa ve Formula 1 yarışı izlemeye gidiyorlar.
* Zarrab’ın Formula One izlemek için 209.000 BAE Dirhem’i harcıyor.
* 380.000 BAE Dirhem ise Formula One araçlarını pistte kullanmak için ödediği ücret.
* Dubai’den dönüşte Acun’un jeti bozulunca, Acun ve 9 kişilik arkadaş grubu için kendi jetini gonderiyor. 
* Adem, Zarrab’a Dubai’ye girişte sorun yaşayıp yaşamadığını soruyor,
* Zarrab, sorun yaşadığını başka terminale gitmek zorunda kaldığını ve “Tamam beni içeri aldılar” diye yazıyor.
* Özel yatının boyası icin 60 bin Euro ödüyor. Toplam ücretin yüzde 40’ı bu boyadan.
* Yatın çekimi için yüzde 19 KDV’yi ödemeden anlaşmaya varıyorlar.
* Yatı taşıyacak gemi 750.000 Euro alıyor. 500 bin Euro içine ve nakliyesine harcanıyor.
* İngiliz dadı haftalık 1.500, yıllık 78.000 pound istiyor. Dadının ajansı da 19.500 pound istiyor. 
* Adem ve eşi Christine’de ABD’ye Zarrab ile gidiyor.
* ABD gezisi 18-28 Mart tarihleri arası için planlanmış
* Zarrab, Adem’e “Miami ile Florida arası ne kadar uzak diye soruyor? Miami’nin Florida eyaletinde olduğunu bilmiyor. Miami’de dalışa ve daha sonra Orlando’ya Disneyworld’e ve NASA’ya gideceklerini yazıyor.
* Son gün, Adem’in Amerika’ya gelmesini istemiyor. Kendisine saygısızlık ettiğini düşünüyor.
* Adem hava alanındayken uçuşunu iptal ettiriyor. Ofise gidip Şükrü ile aralarında olan sorunu çözmesini istiyor, sorun çözüldükten sonra Adem de Business Class’ta kendisiyle birlikte uçuyor.

Başsavcının mahkemeye sunduğu belgeler

 

* İngilizcesinin yeterli olmadığını iddia eden Zarrab’ın Dubai’deki Carnegie Mellon Üniversitesi’nden 2000 yılında aldığı “E-Commerce” sertifikası,
* Eşi Ebru Gündeş ile birlikte St. Kitts Adası vatandaşlığı başvuru formunu doldururken İngilizceyi de bildiği 5 dil içinde göstermesi.
* Zarrab’ın iddianamede yer alan İran ruhani lideri Ayetullah Humeyni’ye atıfta bulunan ve ‘finansal cihad’dan söz edilen Farsça yazılan e-posta’yı kendisinin yazmadığını, zaten Farsça bilmediği şeklinde kendisini savunmasına rağmen, başsavcılık, Zarrab’ın cep telefonunda direk Farsça yazışmalarını delil olarak sundu.
* Zarrab’ın tutuklandığında ele geçirilen cep telefonunda Farsça yazılmış mesajlarda “Kahalzade” isimli İranlının bir bankadan alınan dökümanlarla Güney Kore üzerinden yaptıkları işlemler hakkında bilgi veriyor.
* Bir başka belgede ise, “Mojtaba 2” isimli kişi Farsça olarak Zarrab’a gönderdiği mesajlarda kendisiyle görüşme isteğini yazıyor.
* Zarrab iş ortağı Abdullah Happani ve yanında çalışan Regaip Akol ile de Farsça yazışmaları delil olarak gösteriliyor. Farsça elle yazılmış kendisi ve diğer davalı Hüseyin Najafzadeh tarafından imzalanmış iş kontratında Zarrab’ın Dubai’deki firması üzerinden Najafzadeh’in İran’daki firması üzerinden döviz işleminin nasıl yapılacağı belirtiliyor.
* İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’ndan aldığı 29 Nisan 2015 tarihli ‘Adli sicil kaydı yoktur’ belgesi. 
* Reza Zarrab’ın sahibi olduğu Royal Holding’in günlük gelir ve kayıtlarını gösteren rapor çizelgesi. 
* Royal Holding’in Ocak 2016’da 499 bin 497 dolar artış sağladığı ve son olarak 9 milyon 585 bin 391 dolar nakiti olduğu gösteriliyor. 
Açıköğretim Lisesi 4.dönem öğrencisi olduğunu gösteren 4 haziran 2001 tarihli yazı.
* İstanbul, Bahçelievler’deki Gürsoy Özel Koleji, 6 ve 8.inci sınıf karneleri.



* 28 Aralık 2015 tarihli, İran bankasındaki hesaptan Çin bankası üzerinden havale yapılması. Ve, bu bankanın ABD kara listesinde olup olmadığı yönündeki yazışması.
* Başka bir belgede ise bir bankanın Çin bankası ile nasıl işlem yapacağı yönünde bilgiler yer alıyor.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR